I november i fjor kjøpte Sortland kommune hotelltomta hvor Blåbyen Hotell skulle ligge. Tomta har en markedsverdi på om lag 11 millioner kroner.

Den har ligger som et åpent sår over et mislykket prosjekt siden den gang. En slags stadig påminnelse om dramaet som utspilte seg foran og bak kulissene i fjor sommer. Det endte med at det kommunalt eide Kulturfabrikken Eiendom AS tok over tomta. Men hva har så skjedd siden den gang?

Daglig leder i det kommunaleide selskapet, Ingebjørg Helene Glad Pedersen, er ordknapp da SA kontakter henne om ståa i tomtesaken.

– Etter å ha tenkt oss litt om, har vi kommet frem til at vi ikke endre strategi nå. Vi ønsker å holde kortene tett til brystet. Dette er et komplisert og langvarig arbeid og vi ønsker arbeidsro.

– Men dere er et offenlig eid selskap. Dere må vel kunne letter på sløret i forhold til hva dere har gjort det siste året?

– Jeg kan ikke si noe om hva vi har gjort. Vi arbeider med saken og har ikke noe å meddele, sier hun.

Styrelder i Kulturfabrikken Eiendom, Svein Erik Nicolaysen, er mer snakkesalig.

På spørsmål om hva som er gjort siden Kulturfabrikken Eiendom tok over tomta, svarer han:

– Vi har siden overtakelsen jobbet med ferdigstilling av Kulturfabrikken og uteområdet, sier han og fortsetter.

– Som nylig valgt styrelder i KFE AS (Kulturfabrikken Eiendom AS) tar jeg forbehold om at jeg ikke har den fulle oversikten over alle historiske hendelser, men meg bekjent har det vært sonderinger i perioden uten at konkrete avtaler er landet, sier Nicolaysen.

– Hva gjør dere videre med tomta?

– Sortland Kommune har som eier av KFE AS gitt en føring om å benytte tomta til å realisere et hotell. Denne føringen akter vi å følge opp.

Billigsalg?

Kommunen kjøpte tomta for rundt åtte millioner kroner. Markedsverdien er etter rådmannens anslag i underkant av 11 millioner kroner.

På spørsmål om KFE AS kan være villig til å selge tomta billigere for å realisere et hotell, svarer Nicolaysen.

– Perioden etter valg av nytt styre i begynnelsen av juli har vært preget av ferieavvikling og det første styremøtet finner sted senere denne måneden. Den videre strategi er derfor ikke drøftet i styret og jeg tror uansett ikke det vil være hensiktsmessig å dele den med media, sier han.

– Hotell raskt

Ordfører i Sortland, Grete Ellingsen, er klar på at det skal bli hotell på hotelltomta.

– Selskapet har hatt fokus på å ferdigstille byggingen av Kulturfabrikken, og dette arbeidet avrundet av våren 2015.  Det ble holdt ordinær generalforsamling der ny styreleder ble valgt samtidig som at det ble gjort en endring i selskapets formålsparagraf til også å omfatte; «Videre skal selskapet arbeide og legge til rette for at det blir etablert hotelldrift på tomt regulert til formålet i kulturkvartalet.», sier Ellingsen.

Ifølge ordføreren ligger det en klar politisk bestilling om at det skal jobbes med at en privat aktør skal etablere et hotell på tomten, gjerne så snart som mulig.

– Hvilke virkemidler og hvilken strategi selskapet jobber etter vil være styrets ansvar, sier Ellingsen,

Drømmen brast

For litt over ett år siden sto Oddbjørn Toften foran politikerne i et ekstraordinært formannskapsmøte og forklarte at Blåbyen Hotell ikke ville bli bygget uten 30 millioner kroner fra kommunen. Toften som representerte styret i Blåbyen Invest, og dermed et 40-talls små og store investorer, slapp på mange måter katta ut av sekken. De aller færreste hadde troen på at kommunen ville gå inn med penger. Rådmannen vendte også tommelen ned. De politiske partiene fulgte etter den påfølgende måneden.

Kommunestyremøtet som ga det endelige avslaget ble nærmest som en formalitet. Blåbyen Hotell var gått fra en drøm til en skandale. Nå gjenstår det å se om noen ønsker å ta over stafettpinnen.

Et av ankepunktene for ett år siden, var at hotellet skulle leie kafé og konferansedel i Kulturfabrikken til en pris på rundt 2 millioner kroner i året. I det nye scenarioet er dette ikke lengre tilfelle. Det kan gjøre veien til bordet kortere for en ny part.