Formannskapet i Sortland ble torsdag med helse- og omsorgssjef Jakobsen på en befaring på Håløygtunet, i forbindelse med den planlagte oppussingen av de sju demensplassene som ble vedtatt lagt ned i budsjettbehandlingen for 2015.

– Det blir feil å si at de er lagt ned, som Arbeiderpartiet hevder. Vi ønsker å gi brukerne her verdige forhold. Det er poenget, sier varaordfører John Hempel (Frp) til VOL etter befaringen.

Bakgrunn: Kommunestyret legger ned sykehjemsplasser

Kuttet sju

Håløygtunet består av fire fløyer, der fløy A og B var avdeling for demens. Totalt var det 13 plasser her, frem til det ble kuttet sju plasser i budsjettet for 2015.

Til nå har ingen av de sju rommene hatt bad, men felles bad og toalett på gangen. På befaringen kunne man tydelig se små, slitne rom, med et behov for en oppgradering.

Les også: – Håløygtunet var nedslitt og hadde behov for rehabilitering

Da plassene ble vedtatt nedlagt - om enn midlertidig - var behovet nede i en bølgedal. I dag er imidlertid situasjonen en annen:

- Vi sliter mer nå, da vi er på en topp. Hadde plassene vært opprettholdt, hadde de utvilsomt vært i bruk, sa Jakobsen til politikerne under befaringen.

Når en sak om strategisk analyse for Sortland, var oppe senere i møtet, trakk opposisjonsleder Svein Roar Jakobsen frem demensplassene ved Håløygtunet igjen:

- Selv om det er en midlertidig nedleggelse av antall plasser, er det ikke nedgang i antall personer som har behov. Det kan føre til økt press på hjemmehjelp-sida, eller i somatiske avdelinger, som strengt tatt burde ført til en bedre bemanning på disse avdelingene. Det å problematisere konsekvensene av også midlertidige nedleggelser, må vi ta seriøst, sa han i møtet.

Anbud

Nå er det satt ned ei plangruppe, og arkitektoppdraget ligger ute på anbud, med frist til i morgen, fredag. Rehabiliteringen skal skje etter Husbankens krav til standard.

Sture Jakobsen regner nå med innflytting sommeren 2016. Hvor mange nye plasser det blir, er ikke klart, men Jakobsen regner med at det blir minst fem, men kanskje også seks eller sju.

– Dette er ei viktig sak. Jeg har sett meg lei på at denne saken blir fremstilt som at vi har lagt ned plassene, når vi er i gang med å pusse opp plassene. Nå vil vi få topp moderne demensplasser, sa ordfører Grete Ellingsen (H) før befaringa.

– Kunne de plassene som var fra før, vært i bruk lengre? spurte Arbeiderpartiets Sigurd Jakobsen.

– Teoretisk sett kunne vi ha hatt de plassene i bruk helt frem til bygginga startet, men vi visste jo ikke hvor lang tid det ville ta, svarte Sture Jakobsen.