USA utfordrer russisk territorialkrav til havs

For første gang siden den kalde krigen har USA sendt et marinefartøy gjennom en del av Japanhavet som Russland gjør krav på.
Utenriks

En jager fra den amerikanske marinen seilte gjennom deler av Peter den stores bukt i det stillehavsflåten omtaler som «en øvelse i navigasjonsfrihet», melder ABC News. Det er første gang USA har utført en slik kryssing av bukta utenfor den russiske havnebyen Vladivostok siden 1987, opplyser marinen.

– USS McCampbell seilte i området ved Peter den stores bukt for å utfordre Russlands oppblåste maritime krav og opprettholde den lovlige benyttelsen, friheten og retten til havet som USA og andre nasjoner nyter godt av, sier presseoffiser Rachel McMarr i den amerikanske stillehavsflåten i en uttalelse.

Ifølge havretten strekker et lands territorialfarvann seg 12 nautiske mil (22 kilometer) ut fra kysten, men Russland gjør krav på hele bukta, inkludert områder som ligger betydelig lenger fra land.

En tjenestemann i marinen sier målet ikke er å plukke ut Russland spesielt, men er en del av våpengrenens innsats for å holde internasjonale skipsleder åpne. USA gjennomfører jevnlig lignende manøvre i farvann Kina gjør krav på rundt flere øyer i Sør-Kinahavet. Flere land i Asia gjør krav på de aktuelle øyene.

(©NTB)