Etter at Hadsel kommune i går sendte ut pressemelding om mistanke om harepest på Langøya, forteller landbrukssjefen at det nå også er sterk mistanke om harepest på Hadseløya.

– Akkurat nå er jeg ute for å forsøke å sikre biologisk materiale, sier han.

Materialet de hittil har fått tilgang til, har vist seg å være for gammel til å kunne brukes.

– Ta kontakt!

– Vi vil gjerne ha beskjed om ferske døde harer hvis folk finner dem i naturen. Ikke rør dem, men ring meg på 974 27 775, oppfordrer Andersen.

Harepest kan smitte fra døde dyr til mennesker dersom man tar på det. Det kan også smitte fra husdyr - for eksempel hunder - og til mennesker, dersom husdyret er i kontakt med den døde haren.

– Når jeg får beskjed om hvor det finnes en fersk død hare, vil jeg hente den med bruk av sikkerhetsutstyr, forteller landbrukssjefen.

Han bekrefter til VA at det er funnet døde harer på Flatset, og at de også har fått meldinger om harer som ligger døde på plener noen steder.

Landbrukssjef Harald Andersen fra Hadsel kommune, her knipset tidligere i sommer. Nå vil han gjerne ha informasjon om døde harer. Foto: Elisabeth Bergquist

Kan kureres

Han påpeker samtidig at det ikke er noen grunn til panikk. Man kan fortsatt ferdes i skog og mark slik man pleier å gjøre, men det kan være lurt å ta visse forholdsregler.

– Selv om det er mistanke om harepest i området, er det ingen grunn til ikke å ferdes i skog og mark nå. Derimot anbefaler jeg å lese Folkehelseinstituttets råd om harepest før man legger ut på tur. Det bør man også gjøre hvis man har brønn, sa kommuneoverlege Ingebjørn Bleidvin i en pressemelding fredag.

Landbrukssjef Andersen har enkle råd til turgåere på Hadseløya: Hold hunden i bånd, sånn at den ikke finner og berører en død hare uten at du kan hindre det, ikke berør døde dyr du finner, og varsle ham dersom du finner en død hare.

Harepest, eller tularemi, kan behandles med antibiotika både hos mennesker og hos dyr.