– Det er på ingen måte slik at vi ønsker å tjene på krigen i Ukraina. Riktig nok har prisen på genset (på folkemunne generatorer, jour.anm.) økt ganske kraftig etter Russlands krig mot Ukraina, men vi har vært veldig bevisst på å ikke kjøre opp prisen.

Det sier Roy-Arne Breivik, daglig leder i X-Tech.

På eiersiden har Breivik med seg Ben Tommy Eriksen og Jonny Stiby. Sistnevnte er salgsdirektør, og hadde ingen betenkeligheter med å si opp jobben og flytte fra Harstad til Hadsel for å bli en del av X-Tech.

Nå er det fremtidsutsikter så det riktig suser i lokalene til tidligere SMV på Børøya.

– Markedet applauderer

– Vi har ei god fart i mange forskjellige retninger, og markedet rundt oss applauderer, sier Stiby, som opp gjennom årene har tilbrakt mye tid på fritidseiendommen på Holmsnes.

Han er dermed også blitt kjent med Breivik, bosatt i Vik, og sammen har de fått en god relasjon. Den har vært sterkt medvirkende til satsinga, for de har absolutt kjent på risiko, får vi høre.

– Du føler ansvaret for de ansatte, understreker Stiby og Breivik.

Totalt er X-Tech nå oppe i et antall av 12 ansatte, og i tillegg er tre leid inn. Ikke akkurat dårlig for ei bedrift som ble etablert i mai 2022, og som overtok drift av SMV Hydraulic i januar i år.

– Vi håper at vi ved årsskiftet har 15-20 fast ansatte, lyder det optimistisk og entusiastisk fra Breivik, og vi får høre at en nå er i en oppbyggingsfase av ei serviceavdeling.

Elektromekanisk verksted

– Vi kommer opp med et elektromekanisk verksted, meddeler Stiby.

I konseptet til bedriften er ikke X’en i navnet valgt tilfeldig.

– Den er en x-faktor som gjør at vi er åpen for å gå i forskjellige retninger, sier Breivik.

– Vi har folk som banker på døra og som vil være med på å bygge opp noe nytt, sier Stiby.

I verkstedet er for tiden tre vinsjer under bygging. En høyt utdannet skipselektriker ble ansatt fra 1. mars. Bedriften vil gjerne ha et marked i hele Nord-Norge.

Og nå kan også krigsherjede Ukraina være aktuell mottaker av materiell og tjenester fra ei nystarta bedrift i Hadsel. Det har å gjøre med å gjenoppbygge kraft- og strømforsyning så snart som overhodet mulig etter at essensiell infrastruktur i landet stadig blir angrepet og ødelagt fra russisk side.

Solgt under transport

X-Tech har opparbeidet seg et godt nettverk i Kina - ikke minst på grunn av Stibys tidligere salgserfaring - og bestilte derfor tre såkalte genset, som det for tiden er stor etterspørsel etter.

Så stor at det ene ble solgt allerede under transporten fra Kina, der amerikanske Cummins har fabrikk. Det siste ble for øvrig solgt samme dagen som vi var på besøk.

– Nå har vi også henvendelser fra markedet som har kontakter med Ukraina, der etterspørselen er veldig stor, sier Breivik.

Selv om markedsprisen har skutt i været, akter ikke X-Tech å være med på den karusellen, men har i stedet tatt utgangspunkt i prisnivået fra 2021.

– Det virker ikke anstendig å profittere på krigen, og det som vi eventuelt selger til Ukraina vil på toppen få en prisrabatt på ti prosent, sier Roy-Arne Breivik.