Tillater besøk - skjenking er fremdeles forbudt

Regjeringen beholder flere av de nasjonale tiltakene mot koranaviruset, men letter på noen. Blant annet videreføres det skjenkeforbudet, mens barneidrett og besøk i hjemmet tillates.

Disse endringene ble lagt fram for Stortinget:

- Anbefalingen om å unngå besøk hjemme videreføres ikke. Det betyr at vi igjen kan ha inntil 5 gjester i tillegg til de som allerede bor sammen, men vi bør fortsatt begrense sosial kontakt.

- Regjeringen oppfordrer fremdeles til å utsette de fleste sosiale sammenkomster. Om sammenkomster like vel må avholdes er grensen 10 person, og for sammenkomster utendørs er grensen 20 personer.

- Tiltaksnivået for ungdomsskoler og videregående skoler blir nedjustert fra rødt til gult nivå. Kommuner med rødt nivå blir like vel oppfordret til å beholde rødt nivå, og kommuner som trenger tid for å legge om til gult nivå kan også opprettholde rødt nivå ut uka

- Lokale treninger og fritidsaktiviteter for barn og unge frarådes ikke lenger. Barn og unge under 20 år kan trene og delta på fritidsaktiviteter som normalt, både ute og inne. De kan også unntas fra anbefalingen om en meters avstand når det er nødvendig for å drive fritidsaktiviteter. Ordinære treningsaktiviteter i klubben kan gjennomføres, men ikke arrangementer som kamper, cuper og stevner.

– Vi har hele tiden sagt at vi skal prioritere barn og unge når smittesituasjonen gjør det mulig, uttaler statsminister Erna Solberg i en pressemelding.

Forbudet mot skjenking av alkohol på serveringssteder og arrangementer videreføres inntil videre. Folkehelseinstituttet anbefalte å fjerne forbudet, mens Helsedirektoratet mente at smittesituasjonen fremdeles er uoversiktlig, og anbefalte å beholde det.

– Regjeringen er enig med Helsedirektoratet og viderefører nasjonal skjenkestopp inntil videre. Det vil tas en ny vurdering i neste uke, uttaler Solberg.

For øvrig videreføres de fleste av tiltakene som i dag. Reiser frarådes blant annet med mindre de er nødvendige, og alle som har mulighet anbefales å ha hjemmekontor. I denne pressemeldingen fra regjeringen er de øvrige tiltakene listet opp.

Kan få ufrivillig pause

* Toppidretten anbefales å utsette alt seriespill i to uker. Norges idrettsforbund bes om å koordinere dette med særforbundene.

Dette står å lese i den nye retningslinjene og koronarestriksjonene fra Solberg-regjeringen som kom mandag. Det betyr at blant annet Vesterålen Futsal nå må ta en pause i sesongen.

Vesterålen har noen hengekamper som de ønsker å få spilt i løpet av det som allerede var en spillepause på nesten fire uker. Neste kamp for Vesterålen, som i helga slo Fredrikshald 5-3 i sesongens første hjemmekamp, er satt opp 13. februar og er mot Sjarmtrollan fra Tromsø. I så måte vil ikke de nye restriksjonene ramme Vesterålen i høy grad, men de vil ikke ha muligheten til å få spilt noen av hengekampene de neste to ukene.

Også for BK Tromsø, som har flere vesterålinger på laget, vil det bli en to ukers ufrivillig pause, om anbefalingen blir fulgt.Karrierebeste i NM for sortlending

Mikkel Arntsen fra Sortland er som VOL ha skrevet, den eneste løperen fra Vesterålen under årets ski-NM. Før mesterskapet hadde han et uttalt mål om å gjøre sitt beste NM noen gang, og være mellom 30-40 når det gjaldt plasseringer.

Og på tremila i fellesstart med skibytte, såkalt skiathlon, klarte Arntsen nettopp dette, å nå sitt plasseringsmål.

Han endte til slutt som nummer 36 ifølge de offisielle listene fra rennet. han var 5,26 bak norgesmester Emil Iversen. Han forbedret dermed den gamle besteplasseringen med åtte plasser. En 44. plass på sprint i 2019 var fra før det beste han hadde levert i et NM.

NM fortsetter med distanserenn i klassisk og fristil på mandag og tirsdag.

En bøtelagt

Politiet melder på Twitter at det har vært trafikkontroll i regi av Utrykningspolitiet i Sortland.

Kontrollen fant sted søndag morgen og formiddag og fant sted i en 60-sone.

Det var en bilist som var for hard på gassen forbi kontrollen og som fikk utskrevet et forenklet forelegg. Bilisten holdt 70 kilometer i timen.

Klubb søker trenere

Gjennom sine Facebook-sider frir FK Luna til sine følgere.

Klubben søker nemlig etter flere trenere og hjelpetrenere til sine lag, og spør sine følgere om de ønsker å ta på seg et verv som trener og hjelpetrener, eller om de kanskje kjenner noen som kan ønske å være med.

– Vi starter snart opp igjen med treninger for barn og ungdom og trenger flere som kan bidra mye eller noe til å organisere fotballtrening og aktiviteter for våre aldersbestemte lag, skriver FK Luna i innlegget.

Vil ha fiskernes erfaring med bananpingere

I en pressemelding fra Norges Kystfiskarlag ber de om at fiskere melder fra om hvilke erfaringer de har med bruken av akustiske pingere under garnfisket i Vestfjorden. Bruken av de såkalte pingerne henger sammen med at det ønskes en sterk reduksjon av bifangst av sjøpattedyr, spesielt nise.

Styremedlem i Norges Kystfiskarlag, Bjørn Jensen, opplyser i meldingen at det har kommet meldinger om at pingerne blir ødelagt etter bare kort tids bruk. . Derfor ønsker de nå å samle inn informasjon om hvordan disse pingerne fungerer denne vintersesongen.

Kystfiskarlaget skriver i meldingen at det ble stilt spørsmål om pingerne var godt nok utprøvd på bunnsatte garn. Det ble påpekt at pingerne kunne bli ødelagt under haling, opplyses det om. Organisasjonen ønsket pingere innført som en prøveordning, for å få mer kunnskap om bruken og effekten. Dette sa myndighetene nei til. Derfor samler de nå inn informasjon på egn hånd fra fiskerne for å evaluere prosjektet.

Ber flere registrere seg

Illustrasjonsfoto av smittesporingsplakat på buss.   Foto: Nordland fylkeskommune

Nordland fylkeskommune håper enda flere reisende med buss og ferge kan registrere seg for å gjøre en eventuell smittesporing av korona enklere.

Det skriver Nordland fylkeskommune i en pressemelding torsdag.

Flere av tilfellene som er registrert i Vesterålen har vært knyttet til reiser med flybuss fra Sortland til Evenes.

Fylkeskommunen skriver at det er nødvendig med registrering for at reisende skal få varsel dersom de oppdages korona-smitte blant reisende på avgangene. Hurtigbåtreisende blir registrert om de booker billetten til reisen på forhånd.

Tone Øverli er seksjonsleder for mobilitet i Nordland fylkeskommune. Hun forteller i meldingen at de kan se at ikke alle reisende har benyttet seg av muligheten de har til å registrere seg. På bussene og fergene er det plakater med QR-koder en kan skanne og legge igjen sitt mobilnummer.

- Det er ufarlig å legge igjen nummeret sitt. Det brukes kun til kontakt i tilfelle smitte på avgangene, sier Øverli.

Ber om at det trenes utendørs

Da de siste korona-reglene fra regjeringen kom like 3. januar, kom det som lyn fra klar himmel for mange som driver med breddeidrett, og kanskje spesielt fotball.

Blant klubbene som fikk sin oppstart utsatt var Sortland IL. Klubben har Blåbyhallen som sin treningsarena og ettersom det er innendørs, forsvant alle muligheter for organisert spilltrening.

I en post på klubbens Facebook-sider går nå ledelsen i klubben ut med beskjed om at de oppfordrer medlemmene til å trene organisert utendørs inntil videre, men at alle regler og restriksjoner i forbindelse med korona må følges.

Høyem holder ekstrakonsert


Under artistens soloturne i februar, åpnet det seg opp en mulighet for ekstrakonsert.


Høyem reiser på soloturne

Om en drøy måned byr det seg muligheter for å se Sivert Høyem på diverse scener rundt om i landet.


Den første konserten ble utsolgt på 4,5 timer, og vi er glade for at flere nå får sjansen til å høre Sivert i slutten av februar" sier produsent ved Kulturfabrikken Fredrik Haga.

Billettsalget starter fredag. Haga antar at billettene kommer til å selge like raskt som sist, da det har vært stor interesse for konserten.

Avlyser Nyttårspæsen

Nyttårspæsen 17. januar 2021 avlyses grunnet snømangel. Dette opplyser arrangøren Sortland & Omegn Skiklubb.

Gode nyheter i kampen mot korona

Nye tall fra Folkehelseinstituttet viser at det er flere lyspunkter i kampen mot koronaviruset, melder Aftenposten i en artikkel onsdag.

Ifølge artikkelen viser det seg at de høye smittetallene første uke av 2021 i stor grad henger sammen med økt testing. I uke 1 testet 4589 personer positivt for korona. Så mange positive tester har ikke vært målt siden pandemien startet, men samme uke ble også rekordmange testet. 182.000 testet seg den uka, og dermed har det skjedd en økning på 70 prosent fra uka før.

En av de viktigste indikatorene på hvordan det går i kampen mot pandemien, er andelen som tester positivt. I årets første uke testet 2,5 prosent positivt, mot 3,6 prosent den siste uka i 2020.

Lysene er slått på

I en post på Alsvåg ILs Facebook-side, melder klubben at de kommer til å slå på banelysene hver ettermiddag denne uka.

Klubben melder at de håper dette kan være med på å stimulere barn og unge i bygda til å være mer ute, ettersom de fleste av de andre fritidsaktivitetene er stengt.

Klar for NM

Mikkel Arntsen er klar for NM på ski, fremgår det av påmeldingslistene til mesterskapet.

Arntsen representerer Sortland og Omegn Skiklubb.

Han er påmeldt til alle de fire distansene som skal avvikles i Granåsen i Trondheim. På grunn av korona-restriksjon er er det færre løpere på start i år enn tidligere. Det kan være 55 kvinner og 90 menn på hver distanse i NM i 2021.

I generalprøven foran NM, norgescuprennene på Lygna, endte Arntsen som nummer 43 på 30 kilometer klassisk og 47 på 15 kilometer i fri teknikk. Han ble også nummer 68 på sprinten.

Fare for økte smittetall i Harstad

Antall positive koronaprøver har gått ned siden det ble meldt om 17 tilfeller 4. januar. Likevel mener kommuneoverlegen at det er feil å anta at det lokale smitteutbruddet går mot slutten, skriver Harstad Tidende.

Ifølge kommuneoverlege Jonas Holte er smitten etter Verftet-utbruddet nå inne i tredje ledd, og på vei inn i fjerde.

– De som blir syke nå er i tredje smitteledd. Alle disse har sine nærkontakter. Det er fortsatt for tidlig å si noe om utbruddet er på vei ned eller om det er stabilt høyt, sier Holte til avisa.

Kommuneoverlegen mener det dermed er stor fare for at antallet positive koronaprøver i Harstad kan øke den kommende tiden.

– Vi balanserer på en knivsegg med tanke på nye utbrudd. Det går på hvor mange nærkontakter hver enkelt har. Oppfordringen er å støtte opp om nasjonale og lokale tiltak. Begrens sosial kontakt så mye som mulig, sier Holte.

Nytt selskap på Haug

D. Kristiansen AS, med forretningsadresse Haug, er registrert som nytt selskap i Brønnøysundregistrene. Selskapet ble opprettet 11. desember i 2020. Aksjekapitalen er på 250 000 kroner. Selskapets formål er landbruk og annen virksomhet som naturlig faller inn under dette. Samt kjøp, salg og utleie av fast eiendom og maskiner.

Dag Arvid Kristiansen er både styreleder og daglig leder. Dagfinn Kristian Kristiansen er styremedlem.

Nytt barnehagestyre

Det er gjort endringer i styret i Lille-Børøya Barnehage AS. Det melder Brønnøysundregistrene.

Styrets leder er Roar Martin Wedding, med bostedsadresse Oslo.

Varamedlem er Iselin Marie Wedding.

Avtroppende styreleder var Lisa Helen Pedersen med bostedsadresse Asker.

Tap for futsal-gutta

Etter å ha nedsablet Fredrikshald lørdag, måtte våre gutter se seg slått av laget Fredrikshald søndag. På Facebook deler Thomas Emmanuel Aloyseous denne oppdateringen søndag:

- Sandefjord Futsal vinner fortjent 5-3. Synd vi ikke klarer å sette ballen i mål på 4-3. Veldig bra match av gutta.

– Sørger for at fylkesvegnettet får et ekstra løft

Knut Arild Hareide (Krf) sier i en pressemelding fra Samferdselsdepartementet at fylkeskommunene nå kan søke om tilskudd til vedlikehold av fylkesveier.

Stortinget vedtok sent i fjor å øke denne tilskuddsordningen, og dermed gjelder økningen for 2021.

– Dermed sørger vi for at også fylkesvegnettet får et ekstra løft, som gir bedre og tryggere veier, sier Hareide.

For disse pengene er det ikke krav om delfinansiering fra fylkeskommunene, og tiltakene skal være rettet mot generelt vedlikehold av fylkesveiene.

– Dette er tiltak som kommer i tillegg til prosjekter og tiltak som allerede er planlagte for 2021 av fylkeskommunene. Derfor fører dette til enda mer vedlikehold av fylkesveien. Mange steder er det et stort behov for oppgradering. Nå har fylkeskommunene en gylden sjanse til å få ekstra midler til dette, som de har etterspurt mange ganger. Jeg håper de benytter den, til det beste for folk i næringsliv i hele landet, sier Hareide.

Ifølge pressemeldingen er det ikke krav om at tiltakene det søkes om fra de 400 millionene skal være særskilt viktig for sjømatnæringen. Dette kravet gjelder imidlertid på resten av ordningen, de ordinære midlene på 91,5 millioner kroner.

Det er Statens vegvesen som forvalter ordningen, som har søknadsfrist 15. februar.

Ni nye smittede i Harstad

Lørdag ble det påvist ni nye smittetilfeller i Harstad, der åtte av disse er tilknyttet utbruddet som startet i romjula.

Det skriver Harstad Tidende.

Kommunens smittesporingsteam jobber med å finne smitteveien til den siste av de ni positive prøvene.

En av de ni nye smittetilfellene har ført til at en klasse på 25 elever ved 9. klasse på Hagebyen skole må ha digital hjemmeundervisning den kommende uken.

I Kvæfjord ble det påvist en ny smittet lørdag. Vedkommende er ifølge HT en nærkontakt av en person som er tilknyttet utbruddet ved utestedet Verftet i Harstad.

Kvæfjord kommune opplyser at det totalt er fem personer som er i hjemmeisolering på grunn av positiv test. Fire av disse er tilknyttet utbruddet på Verftet.

Kjørte i grøfta på Kleiva

En bil kjørte lørdag kveld i grøfta på Fv 82 på Kleiva i Sortland.

Årsaken til utforkjøringen skal være at føreren har måttet kjøre i grøfta for å unngå å treffe en motgående bil som kom over i feil kjørebane. Det opplyser Remi Johansen, operasjonsleder i politiet, når VOL tar kontakt.

Bilisten som måtte kjøre i grøfta fikk ifølge operasjonslederen ikke med seg hvilken type bil det var som kom over i feil kjørefelt.

Politiet fikk melding om hendelsen 20:20 lørdag kveld.

– Det skal ikke være noen skade på bilen, men føreren skal ha noen smerter i magen. Vi har anmodet vedkommende til å ta kontakt med legevakten, sier Johansen.

– Vil politiet gjøre noe mer i saken?

– Vi avventer først for å se om føreren tar kontakt med legevakt, sier han.

– Liten vilje til å satse på klimaomstilling i jordbruket

Fredag la regjeringen frem klimameldingen.

– Vi hadde håpet at regjeringa delte våre ambisjoner for et klimavennlig landbruk.

Det sier Trond Bjørkås, leder i Nordland Bondelag, i en pressemelding.

Fredag la regjeringen frem sin klimamelding der de presenterer tiltak og virkemidler for å innfri klimamålet for ikke-kvotepliktig sektor mot 2030. Jordbruk faller inn under denne sektoren sammen med transport, avfall og bygg.

– Vi er fornøyde med at klimaavtalen legges til grunn for klimajobben i landbruket. Vi hadde likevel håpet at regjeringa hadde delt våre ambisjoner på en klimaomstilling i landbruket, noe som Landbrukets klimaplan viser er fullt mulig. Vi er derfor overrasket over at Regjeringa holder fast på at betydelige utslipp skal kuttes gjennom kostholdsendringer og dermed redusert matproduksjon. Det er unødvendige tiltak for å nå næringas klimaforpliktelser, sier Bjørkås.

Trenger positive, økonomiske virkemidler

I pressemeldingen skrives det at regjeringen viser til den inngåtte klimaavtalen med landbruksorganisasjonene om å redusere jordbrukets samla klimagassutslipp og øke karbonopptaket i jordbruket med 5 millioner tonn CO2-ekvivalenter i perioden 2021 – 2030.

– Næringa har gjennom Landbrukets klimaplan vist hvordan vi skal innfri jordbrukets klimaforpliktelse uten at dette går på bekostning av norsk matproduksjon, bosetting i distriktene, norske arbeidsplasser både i landbruket og matindustrien, og ikke minst matberedskap, sier Bjørkås.

Han sier at de er villige til å gjøre en stor jobb, slik som deres klimaavtale med regjeringen viser.

– Men det er ikke gratis å omstille seg for en bedre framtid, heller ikke for landbruket. På samme måte som industribedrifter eller elbileiere trenger næringa positive, økonomiske virkemidler. Det er ikke spor av en slik satsing i meldinga. Det har Stortinget en mulighet til å gjøre noe med, sier Bjørkås.

Vil utrede avgifter

I meldingen vil regjeringen utrede en avgiftsbelegging av mineralgjødsel. Det reagerer bondelagslederen på.

– Klimaavtalen mellom landbruket og regjeringen slår fast at avgifter ikke skal brukes så lenge avtalen følger opp av partene. Vi stiller oss derfor uforstående til at regjeringen så raskt vil ha en ny utredning av avgift på mineralgjødsel, den er tidligere utredet som lite treffsikker. Avgiftsspørsmålet er gjennom klimaavtalen med regjeringen avklart, sier han.

Meldingen skal etter planen behandles av Stortinget i løpet av våren.

Reagerer på reduksjon i agnkvoten

Norges Kystfiskarlag reagerer sterk på at Nærings- og fiskeridepartementet for inneværende år har valgt å halvere kvoten.

Det skriver Kystfiskarlaget i en pressemelding fredag.

De mener det også antydes langt på vei at hele ordningen ønskes avviklet, uten at det blir gitt nærmere forklaring på det.

– I likhet med Fiskarlaget Nord ber Kystfiskarlaget om at agnkvoten for 2021 videreføres på det nivå som var satt for 2020 for å sikre stabilitet og forutsigbarhet for linefiskernes adgang til agn, skriver de.

Norges Kystfiskarlag mener at avsetningene til agnformål utgjør en ubetydelig andel av totalkvotene i de enkelte fiskeriene og stimulerer til leveranser av høykvalitets råstoff. Det samtidig som det bidrar til sysselsetting og verdiskapning langs kysten.

– Det virker derfor uforståelig at man ønsker å endre på forutsetningene for en velfungerende ordning i en tid som ellers er preget av stor usikkerhet og utfordrende markedssituasjon for fersk fisk. Det fremstår også svært uheldig at slike markante endringer foretas i forbindelse med at forvaltningen heller ikke har hatt anledning til å avvikle ordinært høringsmøte om reguleringene for 2020, hvor dette spørsmålet hadde vært et naturlig diskusjonstema, skriver Kystfiskarlaget.

På bakgrunn av dette ber de om at agnkvotene for inneværende år økes i tråd med deres anbefaling.

14 nye smittetilfeller i Harstad

Det er registrert 14 nye smittede i Harstad det siste døgnet. 13 av disse er direkte knyttet til utbruddet etter en musikkbingo 29. desember, opplyser kommunen.

– 13 av testene er direkte knyttet til det siste smitteutbruddet som startet i romjula. Til nå er 37 personer knyttet til utbruddet. Vi jobber med å finne smittekilden til det siste tilfellet, skriver kommunen i en pressemelding.

Som en følge av dette utvides testkapasiteten fra og med lørdag, melder Harstad Tidende.

Det oppsto et smitteutbrudd i Harstad etter en musikkbingo på utestedet Verftet 29. desember. Rundt 80–90 personer skal ha deltatt på arrangementet, og alle er bedt om å gå i karantene.

Ber om at det søkes på veimidler

Før jul bevilget Solberg-regjeringen 400 millioner til vedlikehold av fylkesveiene. 15. februar må fylkeskommunen ha søkt om å få sin andel av disse midlene.

- Det er ikke krav om delfinansiering fra fylkeskommunene, og skal være rettet mot generelt vedlikehold av fylkesveiene, melder gruppeleder for Høyres fylkestingsgruppe, Beate Bø Nilsen, i en pressemelding.

Hun beskriver fylkesveiene som blodårene i fylket og en forutsetning for trygge bomiljøet og levende næringsliv.

Marianne Dobak Kvensjø, andrekandidat på Høyres stortingsliste, uttaler i meldingen at fylkesveinettet i Nordland har et stort etterslep og at hun håper dette blir en hjelpende hånd for at fylkene skal kunne oppgradere sine egne veier.

Fylkesvegnettet i Nordland har et stort etterslep, men dette håper jeg blir en ekstra motivasjon og en hjelpende hånd for at fylkene kan oppgradere egne veier, sier Marianne Dobak Kvensjø, 2. kandidat på Høyres stortingsliste

Har påvist koronasmitte i barnehage i Kvæfjord

Det er påvist koronasmitte i barnehagedelen ved Vik oppvekstsenter i Kvæfjord. Dette medfører at to avdelinger i barnehagedelen ved Vik oppvekstsenter stenger. De øvrige skoler, barnehager og oppvekstsenter i kommunen går over til å drifte på rødt nivå.

Dette står å lese i en pressemelding.

Torsdag ettermiddag avla en ansatt ved Vik oppvekstsenter positiv hurtigtest for korona-smitte. Vedkommende er nærkontakt til den smittede som fikk positivt testresultat sent onsdag kveld, og som knyttes til arrangementet på utestedet Verftet i Harstad 29. desember. Kvæfjord kommune valgte å benytte hurtigtest i tillegg til ordinær test. Dette for å kunne igangsette eventuell smittesporing og smittestopptiltak et døgn tidligere.

Torsdag morgen informerte kommunen de foresatte ved Vik oppvekstsenter om at en ansatte var i karantene og skulle testes. Samtidig igangsatte vi at driften ved barnehagedelen ved Vik oppvekstsenter skulle følge smitteverntiltakene for rødt nivå.

– Vik oppvekstsenter, barnehagedelen, har tre avdelinger. Nå stenger vi to av avdelingene; den avdelingen hvor den smittede ansatte var på jobb mandag-onsdag i denne uka og en annen berørt avdeling. Det er avdelingene Maurtua og Bikuben som stenger. Største-avdelingen og skoledelen vil være åpen og drive på rødt nivå, heter det i pressemeldingen.

Etter dagens positive testresultat settes alle barn og ansatte i de to avdelingene i karantene i 10 dager. Kommunen ber disse om umiddelbart gå i karantene.

Stenger vannet

Mandag 11. januar fra 11:00 til 15:00 blir vannet i deler av Sortland stengt av.

Det melder kommunen på sin hjemmeside.

Årsaken til at vannet stenges er arbeid langs Vesterålsgata.

Her stenges vannet:

  • Snorres vei – nord før Kong Øysteins vei
  • Karles vei – nord for Kong Øysteins vei
  • Lykkentreffveien
  • Vesterålsgata 77, 79, 81, 85, 90, 92, 94 og 96

Enighet i lønnsoppgjøret for sykepleierne – streik avverget

Partene fortsatte meklingen på overtid etter at fristen løp ut ved til midnatt natt til torsdag. Like etter klokken 5 torsdag morgen melder Riksmekleren at NSF og KS har kommet fram til en akseptert løsning.

Dermed er en sykepleierstreik avverget. Sykepleierforbundet varslet på forhånd plassfratredelse for i alt 105 arbeidstakere i fem kommuner dersom det ikke ble en løsning hos Riksmekleren.

Meklingsløsningen betyr at NSF omfattes av den samme hovedtariffavtalen som gjelder for resten av kommunesektoren, opplyser KS. Det betyr en ramme på 1,7 prosent. I tillegg er partene enige om å jobbe videre med ulike tiltak for å bedre rekruttering av sykepleiere.

– Vi er glade og utrolig lettet over at vi unngår en sykepleierstreik i kommunesektoren. I den situasjonen Norge og norske kommuner står i og skal gjennom denne våren, trenger vi alle gode krefter, og ikke minst dyktige sykepleiere, sier arbeidslivsdirektør og forhandlingsleder Tor Arne Gangsø i KS.

Sykepleierforbundet er fornøyd med å ha sikret godtgjørelser for sykepleiere som er praksisveiledere, at flere kan ta videreutdanning med full lønn og at et partssammensatt utvalg skal se på hvordan folk søker seg til sykepleieryrket.

– Dette tariffoppgjør løser ikke de utfordringene kommunene har med å beholde, mobilisere og rekruttere sykepleiere til kommunene, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen.

(NTB) NTB

Koronavaksinen til Moderna godkjent til bruk i Norge

Massesmitte på byen i Harstad


I en pressekonferanse onsdag ber kommuneledelsen i Harstad alle som var på Verftet 29. desember om å gå i karantene. Dette skriver Harstad tidende.

Onsdag morgen ble utestedet Verftet, som hadde et arrangement i romjula, bedt om å levere inn gjesteliste til Harstad kommune. På pressekonferansen sier kommunelege Jonas Holte at de ikke har full oversikt over smitteveiene, men understreker at musikkbingo-arrangementet på utestedet er blant stedene som smittesporerne ser etter. Det skal ha vært rundt 80-90 personer på utestedet den aktuelle kvelden.

Åpner utstilling, men dropper åpningsfesten

Bilde fra utstillingen til Sortland Museum om Ellisif Wessel.  

Sortland Museum har en utstilling om syndikalisten, fotografen og arbeiderbevegelsespioneren Ellisif Wessel på trappene.

Til tross for strenge smittevernregler fra nasjonalt hold, velger Sortland Museum å åpne utstillingen som planlagt lørdag 9. januar, melder museet, gjennom museumskonsulent Elin Mathiassen, i en pressemelding. Utstillingen skal stå frem til 27. februar i Galleri Ariblå.

Men museet melder samtidig at åpningsarrangementet for utstillingen droppes og at det blir en såkalt stille åpning av den nye utstillingen.

– Vi håper at interesserte vil finne mulighet til å se den i løpet av de to månedene den vises når forholdene ligger til rette for det, opplyses det om i meldingen.

Utstillingen har navnet "Ellisif Wessel - liv og virke i Grenseland".

Museet informerer også om at det er begrenset hvor mange personer som kan oppholde seg i utstillingsrommene og museumsbutikken.