Rykket ut etter melding om mistenkelig kjøring - var øvelseskjøring

Onsdag ettermiddag rykket politiet ut med blålys til Stokmarknes etter å ha fått melding om mistenkelig kjøring.

– Det viste seg at det var snakk om øvelseskjøring, så det var ikke noe dramatikk i dette, sier Ulf Slettan, operasjonsleder ved operasjonssentralen til politiet i Nordland til VOL.

12 fikk bot på Sandstrand

Onsdag ettermiddag avholdt utrykningspolitiet laserkontroll i 60-sonen ved Sandstrand utenfor Sortland.

Dette resulterte i at 12 bilister fikk bot.

Høyeste hastighet ble målt til 85 kilometer i timen.

Det melder politiet i Nordland på Twitter.

Styreendring i Hadsel Asvo

Det har vært ei styreendring i Hadsel Asvo.

Ut av styret har Liv Aune gått, og inn har Evy Johanne Johansen kommet.

Styret består nå av følgende personer:

Styrets leder: Arnvid Johansen,

Nestleder: Roger Brynjulf Mosand

Styremedlem:

Bjørg Johanne Greger

Bård Øystein Larsen

Grethe Irene Celius

Evy Johanne Johansen

Varamedlem:

Barbro Johansen

Inger-Else Fjellseth Moe Sjøvoll

Bjørnar Jakobsen


Redusert biomasse ved Uvåg i Bø

Fiskeridirektoratet har besluttet at oppdrettsanlegget ved Uvåg i Bø kommune skal reduseres fra 780 til 400 tonn biomasse. Anlegget tilhører oppdrettsselskapet Egil Kristoffersen & Sønner.

Vedtaket er basert på miljøundersøkelser som ifølge Fylkesmannen i Nordland viser stor organiske belastning i området.

En undersøkelse viser at det var svært dårlig tilstand i området. En samlet vurdering indikerer at partikler fra anlegget gir større avleiringer på sjøbunnen enn tidligere forutsatt.

To fikk bot for høy fart

Politiet delte ut to forenklede forelegg i Gullesfjord tirsdag. Kontrollen i 80-sonen på stedet viste to brudd på fartsgrensen, hvor høyeste hastighet målt var 92 kilometer i timen i 80-sonen på stedet.

Trafikkulykke ved Lofastkrysset

Politiet rykket like etter klokken 09:00 ut til ei trafikkulykke ved Lofastkrysset.

Dette melder Nordland politidistrikt på Twitter.

Politiet melder videre at det ikke oppsto personskade i ulykken.

Ifølge Bladet Vesterålen dreier dette seg om et uhell med én bil, som har kjørt over selve rundkjøringa.

VOL kommer tilbake med mer.

Vesterålen Pride avlyst

18. til 19. juli skulle etter planen Vesterålen Pride bli avholdt. Det er nå avlyst.

Den tredje utgaven har nemlig blitt rammet av korona-pandemien den også.

– Styret har diskutert etter de nye retningslinjene kom for mindre arrangement. Og vi finner det vanskelig å gjennomføre årets pride, i henhold til de retningslinjene som foreligger, sier Kamilla Therese Ravn Fossem i Vesterålen Pride.

Styret i Vesterålen Pride vurderer nå å markere pride på andre måter i år, samtidig som de er klare på at de kommer tilbake neste år.

11 bøter

Etter at Utrykningspolitiet nylig har hatt laserkontroll i 80-sone på E10 ved Myrland, fikk 11 bilførere utskrevet forenklet forelegg.

Høyeste registrerte hastighet var 108 km/t.

Fyllekjørte i Alsvåg

Politiet fikk i halv fem-tiden i morges melding om en bil som flere ganger hadde vært i grøfta i Alsvåg i Øksnes. Lovens lange arm fikk kontroll på bilisten, en ung mann som åpenbart var beruset.

Mannen var i tillegg til å være beruset uten førerkort, og politiet har opprettet sak.

Slukket gressbrann i Andøy

Andøy brannvesen meldte nylig om lyng-/gressbrann ved Tuven på Dverberg.

Kun 12 minutter etter meldingen kom det ny beskjed om at brannen var slukt.

Politiet rykket ut til slåssing

Politiet rykket i kveld ut til Sigerfjord etter melding om slossing.

- Vi er i kontakt med flere personer, rolig på stedet nå. Vi har snakket med de involverte mennene. Ingen er skadd. Partene er gitt pålegg om holde det rolig på stedet. Vi forlater, melder politiet via twitter.

Mistet lappen på Sortland

En mann i 40-årene mistet førerkortet i trafikkontroll på Jennestad. Han kjørte i 100 km/t. 60 km/t på stedet.

Avskiltet på Myre

Politiet gjennomførte en trafikkontroll på Myre fredag kveld. Det medførte en avskiltning grunnet manglende EU-kontroll og ett forelegg for mobilbruk under kjøring.

HRS Nord-Norge: – Betydelig snøskredfare, vær ekstra varsom

Hovedredningssentralen i Nord-Norge ber folk om å være ekstra varsom hvis de skal ut på tur.

– Det er varslet betydelig skredfare i Nord-Norge. HRS har fått rapporter om flere naturlig utløste skred i landsdelen siste døgn. Situasjonen ventes å forverre seg med fare for store naturlig utløste skred i takt med temperaturøkning fredag og inn i helgen. Vær ekstra varsom!, melder de på Twitter.

Onsdag morgen gikk det et snøskred ved Ånstadblåheia i Sortland. Politiet sa at spor på stedet tydet på at det kan ha vært skikjørere som hadde utløst skredet.

– Hvis det er tilfellet, er det svært kritikkverdig at de ikke har varslet fra. Da hadde vi unngått å måtte ha et omfattende søk, sier Morten Engen Jacobsen, innsatsleder i politiet til VOL.

Dobbel feiring for Sortland Kammermusikkserie

Sortland Kammermusikkserie består av Maria Eikefet, Rune Hilde, Lisa Isabel Holstad, Guro Stigen Kvannli, Knut Hammer, Magnus Kvam og Hovard Wøhni.  Foto: Innsendt

3. juni markerer Sortland Kammermusikkserie at det i år er 250 år siden Ludwig van Bethoven ble født, samt at de endelig får invitere publikum inn i konsertsalen igjen.

Det melder de i en pressemelding.

– Kveldens hovedverk er Beethovens storslåtte Septett for fiolin, bratsj, cello, kontrabass, horn, fagott og klarinett. Septetten ble urfremført i år 1800, og ble fort et av hans mest populære verk med seks varierte og underholdende satser. Musikken er morsom og leken, alvorlig og ettertenksom, og ikke minst virtuos. Den spesielle besetningen gir til tider en symfonisk klang, samtidig som det enkelte instrument får vist fram sine egenskaper som soloinstrument, skriver Sortland Kammermusikkserie.

Allerede i januar startet de som skal fremføre septetten, Maria Eikefet, Rune Hilde, Lisa Isabel Holstad, Guro Stigen Kvannli, Knut Hammer, Magnus Kvam og Hovard Wøhni, å øve.

– Det at vi i kammermusikkserien kan sette opp et skikkelig mesterverk som Beethovens septett med lokale musikere viser at Sortland virkelig er en kulturby å regne med» sier fiolinist Maria Eikefet, som har sin siste konsert på Sortland som vikarierende distriktsmusiker.

Ifølge pressemeldingen skal også Vesterålen trombonekvartett bidra med høytidelig musikk, skrevet 12 år etter septetten – 3 Equali.

Seniortur til Årneshytta

Turleder Anne Marie Jensen inviterer til ei vårlig vandring fra Holmsnesbygda til hytta i Årnessan fredag formiddag.

– Vi møtes på parkeringsplassen på nedre Holmsnes og følger en tørr og god sti langs stranda til hytta. Vel framme blir det en lengre pause og tid til formiddagskaffe, lover turlederen.

– Ta med niste og varm drikke, oppfordrer turlaget, og gjør samtidig oppmerksom på at av smittevernhensyn må det være påmelding på alle turer. Meld deg på med sms til turleder! lyder oppfordringa. (Foto: Anne Marie Jensen)

Kjørte uten "lappen"

To bilførere i Bø i Vesterålen er i kveld stanset av politiet. De kjørte bil uten førerkort. Det dreier seg om en mann i 20-årene og en mann i 70-årene. Ved 19-tiden ble mannen i 70-årene og en drøy time senere ble 20-åringen stanset, opplyser operasjonssentralen i Bodø.

Kjørte for fort

Det har vært fartskontroll i 80-sonen i Kjerringnesdalen. Seks fikk forenklet forelegg. Den som kjørte fortest, hadde 106 kilometer i timen, ifølge politiet.

Byr på lørdagstur til Meløya

Utsikt fra Meløya.  Foto: Liv Dagrunn Andreassen

Turlaget byr på tur rundt Meløya lørdag.

– Meløya ved Alsvåg byr på fine strender og flott, variert utsikt i alle himmelretninger underveis. Turleder Liv D. Andreassen har lagt opp lørdagens rute der vi følger flomålet mot sola hele veien rundt, cirka 8 kilometer i lett terreng, heter det i en pressemelding.

– Vi ser bl.a. Andøyas høyeste punkt over Gavlfjorden i øst. Og derfra legger vi kursen mot storhavets horisont i nord, forteller turlederen. Meløya har et rikt fugleliv, og det er ikke sjelden kost å få nærkontakt med både ørn og oter. Det blir et par korte raster på turen, og vel framme på Meløysanden blir det mulighet for å avslutte turen med et bad, matpakke, grilling og bålkaffe. Herfra er det kort og enkel vei tilbake til parkeringa der turen begynte. Denne turen med Vesterålen Turlag går stor sett på tørr sti eller sand, men korte deler av ruta har myrlendt, vått underlag. Lette, vanntette tursko er å anbefale, men solide joggesko går også greit, opplyser Liv.

Reservefartøy i hadselfjordsambandet

MS Hanøy skal på verksted fra og med 25. mai. Da bir MS Lofotferje1 bli satt inn i sambandet i stedet. Den er ikke bilførende, melder Boreal. Avgangstider vil først bli opplyst mandag 25. mai, melder selskapet.

Trolig bare en streif-hjort

Flere hjorteobservasjoner kan være en og samme hjort.   Foto: Harald Larsen

Er hjorten iferd med å etablere seg i Vesterålen?

Nei, sier viltforvalter Jostein Holmeng i Sortland. Han tror at mange hjorteobservasjoner på Hinnøya og Langøya i realiteten dreier seg om èn hjort. Nylig fotograferte Harald Larsen denne hjorten i Bø. Det er en stor bukk. Holmeng tror at dette er det samme dyret som er observert på Reinsnes tidligere.

- Hjorten er en utmerket svømmer, faktisk bedre enn elgen, sier Holmeng.

Han sier at vi må helt sør til Vefsn på helgelandskysten for å finne hjortestammer som er jaktbar.

- Det vil gå lang, lang tid før hjorten eventuelt blir jaktbar i Vesterålen, slår han fast.


Andøy lufthavn: Politiet fant dronepilot, som hadde lov å fly med drone

Politiet fikk i dag melding om droneaktivitet ved Andøya lufthavn.

Politiet dro for å undersøke, uten å finne noen som drev med slik aktivitet, i alle fall i første omgang.

Etter litt søkeaktivitet, fant de imidlertid en dronepilot som hadde alle avtaler og papirer i orden.

Starter opp med fysiske møter

Politikerne i Andøy har startet overgangen til en mer normal hverdag. Når formannskapet møtes mandag 2. juni, vil det skje gjennom et fysisk møte.

Andøy-politikerne har, som så mange andre, gjennomført såkalte nettmøter siden i mars gjennom tjenesten Microsoft Teams.

Når kommunestyret møtes igjen mandag 25. mai blir det også gjennomført som nettmøte, mens formannskapet nå satser på et fysisk møte 2. juni. Noen endringer blir det likevel.

Møtet vil være lukket for publikum, og det skal gjennomføres i kommunestyresalen, og ikke i formannskapssalen i Rådhuset. På den måten kan de sju representantene holde påkrevd avstand til hverandre.

VOL kommer til å sende møtet 2. juni.

Vesterålen Turlags hytter åpner opp

Dette står å lese i en pressemelding fra Vesterålen Turlag.

DNT har i samarbeid med myndighetene laget egen smitteverninstruks som gjør det mulig å bruke hyttene i begrenset utstrekning. Den største forskjellen fra tidligere, er at alle må forhåndsbooke plass via turlagets nettsider. Dagsbesøk og «Drop-in» overnatting er ikke tillat for å kunne kontrollere antall besøkende.

I tillegg er det bare mulig å booke et begrenset antall senger for at besøkende skal kunne overholde 1-metersregelen på soverom og i oppholdsrom. For Vesterålen Turlags hytter betyr det følgende «koronakapasitet» på hytteanleggene inntil videre (normalt antall sengeplasser utenom ekstra madrasser i parentes): Guvåghytta 11 (19), Snytindhytta 12 (22), Trollfjordhytta 12 (20), Turlagsstua 8 (16).

14 fikk forelegg etter kontroll i Kjerringnesdalen

Det er ofte kontroll, og lett å kjøre for fort. Det fikk utrykningspolitiet merke i dag.

Veistrekninga på riksvei 85 i Kjerringnesdalen, mellom Sigerfjordkrysset og SIgerfjordtunnelen, er et yndet mål for å kjøre litt fortere enn det 80-sonen på stedet tillater.

Det fikk hele fjorten bilister merke i dag. For under utrykningspolitiets kontroll på stedet delte de altså ut 14 forenklede forelegg. Høyeste hastighet målt på stedet var 96 kilometer i timen i 80-sonen på stedet.


Mann i 30-årene knivstukket i Alta

En mann i 30-årene ble natt til tirsdag knivstukket i Alta i Finnmark. En annen mann i 50-.årene er pågrepet

Politiet ble varslet om hendelsen som fant sted i en privat bolig, klokken 4.30.

Den fornærmede ble kjørt til legevakt hvor han ble sydd i ansiktet etter knivskader over venstre øye, melder Finnmark politidistrikt på Twitter. Klokken 6 ble han utskrevet.

– Begge beruset og kjenninger av politiet. Mistenkte satt i arrest, skriver politiet.

(©NTB)

(NTB) NTB

Brann på campingplass i Andøy

Ånes Camping ligger ved den røde markøren, noen kilometer inn fra Fv82 i Andøy.  Foto: Skjermbilde fra Google Maps

23:34 mandag kveld meldte politiet i Nordland at det brenner i en campingvogn ved Ånes Camping i Andøy.

Campingplassen ligger ved Ånesvatnet, som er langs fylkesvei 976.

23:38 meldte 110 Nordland at Andøy brannvesen rykker ut med biler og personell fra både Andenes, Dverberg og Risøyhamn.

23:47 meldte politiet at det skal være snakk om brann i en bu som står like ved en campingvogn.

Rundt klokken 01:00 natt til tirsdag, meldte politiet at de hadde kontroll på brannen og den var slukket. Årsaken til brannen var avglemt mat til koking. Politiet har opprettet sak på forholdet.


Mann i Tromsø truet med øks på hotell

Politiet i Troms melder om hendelsen på Twitter klokken 2.24.

Der skriver de at de raskt fikk kontroll på mannen og at ingen ble skadd under hendelsen.

– Politiet starter etterforskning og sørger for at involverte blir ivaretatt, melder de.

(©NTB)

(NTB) NTB

Koronarammer skapte historisk 17. mai-feiring


Koronapandemien satte tydelige rammer rundt årets feiring av nasjonaldagen. Barnetogene var avlyst, og folk var bedt om å ikke trekke ned i sentrum av byene, men heller holde seg hjemme så mye som mulig.

Men 17. mai ble det likevel. Og årets koronapregede feiring inneholdt en rekke historiske høydepunkt. I lang tid var planen lagt for at alle i hele landet skulle synge «Ja, vi elsker dette landet» i fellesskap klokken 13.

Kongefamiliens program var ikke kunngjort på forhånd, og det var knyttet stor spenning til hvordan de ville delta i markeringen og om de ville gå ut på balkongen, tradisjonen tro.

Like før klokken slo 13 dukket plutselig hele kongefamilien opp på slottsbalkongen, før også de sang nasjonalsangen. Slottsplassen var stengt for publikum, men enkelte fanebærere fra ulike skoler var likevel representert.

«Pop-up-konge»

Like før klokken 14, trillet to klassiske biler ut fra Slottet og nedover Karl Johans gate.

Kongefamilien kjørte i to åpne biler gjennom Oslos gater. De to ikoniske bilene A5 og A1 ble benyttet. Kongeparet satt i sistnevnte – en roadmaster fra 1939 – som er samme bil som kong Haakon og dronning Märtha kjørte gjennom Oslos gater da de returnerte til Norge etter andre verdenskrig.

Bilkortesjen var ikke varslet på forhånd, og mange heldige forbipasserende fikk et heldig glimt av de kongelige, som vinket til folk langs veiene. Bilkortesjen svingte innom flere pleie- og eldresentre, før turen gikk til Ullevål sykehus for å vinke til ansatte og pasienter.

Børstet støv av Grunnloven

For første gang siden grunnlovsjubileet i 2014 ble selve grunnlovsdokumentet hentet ut av hvelvet på Stortinget. Det er kun tredje gang originaldokumentet blir hentet fram siden krigen.

– Det er en skjør 206-åring som feirer bursdag i dag. Det som er så fantastisk, er at det både er et kjært klenodium og et levende dokument. Grunnloven er jo verket vi har bygget Norge rundt, sa stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H) til NTB.

Vanligvis ligger dokumentet i et rom med stabil temperatur og luftfuktighet bak tjukke murer og tunge dører. Under 2. verdenskrig ble det oppbevart i en gruve på Kongsberg.

Mange feiret til sjøs

Koronatiltakene har ført til flere alternative og kreative måter å feire nasjonaldagen på, blant annet digitale barnetog.

Flere steder rundt om i landet var det mange som tok initiativ til båtkortesjer.

Både i Oslo, Trondheim og på Sørlandet deltok hundrevis av båter i feiringen. I hovedstaden var det skoleskipet Christian Radich som lå i spissen.

– Barnetog will be back

I en videohilsen som statsminister Erna Solberg (H) la ut søndag morgen, dukket plutselig skuespiller Arnold Schwarzenegger opp.

– Barnetog will be back. Sekkeløp will be back. 17. mai-feiring will be back, sier han, med klar henvisning til Terminator-filmene.

Solberg uttalte til NTB at hun tror årets 17. mai-feiring vil bli husket som «en gledens feiring», selv om koronapandemien la et tydelig preg på dagen.

Oslo-politiet var godt fornøyd med gjennomføringen av årets 17. mai-arrangement.

– Folk har stort sett fulgt oppfordringen om å ikke oppsøke sentrum, skriver Oslo politidistrikt på Twitter.