Dobbel feiring for Sortland Kammermusikkserie

Sortland Kammermusikkserie består av Maria Eikefet, Rune Hilde, Lisa Isabel Holstad, Guro Stigen Kvannli, Knut Hammer, Magnus Kvam og Hovard Wøhni.  Foto: Innsendt

3. juni markerer Sortland Kammermusikkserie at det i år er 250 år siden Ludwig van Bethoven ble født, samt at de endelig får invitere publikum inn i konsertsalen igjen.

Det melder de i en pressemelding.

– Kveldens hovedverk er Beethovens storslåtte Septett for fiolin, bratsj, cello, kontrabass, horn, fagott og klarinett. Septetten ble urfremført i år 1800, og ble fort et av hans mest populære verk med seks varierte og underholdende satser. Musikken er morsom og leken, alvorlig og ettertenksom, og ikke minst virtuos. Den spesielle besetningen gir til tider en symfonisk klang, samtidig som det enkelte instrument får vist fram sine egenskaper som soloinstrument, skriver Sortland Kammermusikkserie.

Allerede i januar startet de som skal fremføre septetten, Maria Eikefet, Rune Hilde, Lisa Isabel Holstad, Guro Stigen Kvannli, Knut Hammer, Magnus Kvam og Hovard Wøhni, å øve.

– Det at vi i kammermusikkserien kan sette opp et skikkelig mesterverk som Beethovens septett med lokale musikere viser at Sortland virkelig er en kulturby å regne med» sier fiolinist Maria Eikefet, som har sin siste konsert på Sortland som vikarierende distriktsmusiker.

Ifølge pressemeldingen skal også Vesterålen trombonekvartett bidra med høytidelig musikk, skrevet 12 år etter septetten – 3 Equali.

Fra Straumsjøen til Spjelkvågen


Vesterålen Turlag inviterer til en fin tur og ei kysthistorisk vandring vest for Straume i Bø førstkommende søndag. Turlederne Berit Hansen, Rolf-Hugo Eriksen og Ronny Pettersen lover en tur i vekslende terreng langs kysten fra Vikan til Spjelkvågen ved Husvågen, opplyser de i ei pressemelding.

– På turen vil vi passere Vikan-gården, jettegryter, fyrlykta på Flaskefôret, vandre over den flotte sandstranda på Åsand og ane livet som gjømmer seg bak hustuftene på her. Gode historier blir servert underveis, forteller Rolf-Hugo og Ronny som er kjentmenn.
Turen starter fra parkeringsplassen i Handkleppan som er like forbi Damperiet ved Straumsjøen. – Totalt vil vi bruke 5-6 timer, med gode pauser og tid til fotografering. Fjellsko er nødvendig, og turstaver kan være gode å ha, ettersom stien i enkelte partier er ulendt, forteller turleder Berit Hansen.

– Ha med niste til to gode pauser, ved den nye gapahuken på Kjerringstranda og på Åsand.

På grunn av smitteverntiltakene er det påmelding til turen, opplyser Berit.


Familietur med quiz opp Øvergårdsfjellet

Turleder Elin Nilsen inviterer til en familietur litt utenom det vanlige på Myre.

– Vi følger en fin sti opp Øvergårdsfjellet til toppen på 403 moh og quizer underveis, forteller hun i ei pressemelding fra Vesterålen turlag.

Det er grei stigning hele veien. Noen pauser blir lagt inn underveis, og det blir mulighet til å fylle vannflaskene halvveis til målet.

Det blir lagt inn naturquizer underveis i løypa, med oppsummering og premie på toppen.

Elin anbefaler gode sko, helst fjellsko.

– Pakk lette sekker til barna med noe ekstra godsaker i, og de voksne tar det lille ekstra med mat og drikke. Turens varighet er cirka tre timer.

Brann i fritidsbolig i Raftsundet

Natt til onsdag brant det i en fritidsbolig i Tengelfjord ved Raftsundet.

Dette meldte Nordland politidistrikt på Twitter tirsdag kveld.

Meldingen kom inn klokken 23:10.

Like etter midnatt meldte brannvesenet at de hadde kontroll på brannen. Det var ikke folk i fritidsboligen da brannen oppsto.


11 personer omkom i trafikken i mai, men ingen i nord

Totalt for året er antall omkomne høyere enn i fjor – på tross av vesentlig mindre bilkjøring og trafikk. Spesielt pinsehelga ble dramatisk med hele 5 dødsulykker.

Over 80 prosent av de som har mistet livet i trafikken så langt i år, er menn.

– Politiet melder at de stadig tar flere som kjører for fort, og da er det på tide at folk tar til vettet og heller finner andre arenaer å leke på, sier seniorrådgiver i Trygg Trafikk Bård Morten Johansen.

Pinsehelga ble en trist trafikkhelg med hele fem dødsulykker. Totalt har 42 personer omkommet i trafikken i år. På samme tid i fjor var det 39 omkomne. Det er et dårligere resultat enn mange forventet tatt i betraktning reiserestriksjonene som ble iverksatt.

Verken Trøndelag eller Nordland opplevde dødsulykker i trafikken i mai. Totalt for året har Nordland en liten nedgang i antall omkomne fra året før, mens Trøndelag har en liten økning.

Ti av de elleve omkomne i mai, var menn. Seks bilførere, tre MC-førere, én bilpassasjer og én fotgjenger mistet livet i mai. To av de omkomne var i aldersgruppen 16-24 og to var i gruppen 45-64 år. Alder på fire av de omkomne er ikke klarlagt enda

Over 8 av 10 omkomne i trafikken er menn

Av de 42 som har omkommet så langt i år, er hele 35 menn. Det betyr at 83 % av de som har mistet livet i trafikken i år, er menn.

Viser vei i kulturlandskapet på Hadsel

Historiker Geir Remen skal vise vei i kulturlandskapet på Hadsel onsdag formiddag. Han har god kunnskap om vår lokalhistorie, og er sterkt engasjert i kulturminnene på Hadsel prestegård. Arrangementet er en seniortur i regi av Vesterålen Turlag.
– Vi møtes på parkeringsplassen nedenfor kirka, og turen vil starte i det praktfulle kirkerommet med interiør helt tilbake til middelalderen. Derfra går vi ned mot havet – til et utvalg av de 22 merka kulturminnene i området. Vi går forbi den eldste kirkegården, gjennom prestenes og tidligere jernalderhøvdingenes boligområde, ned en gammel hulvei til et trearma offermonument, som ligger omgitt av store og små gravhauger, og så videre til restene av skipsnaust fra jernalder og middelalder, forteller Geir Remen.
– Ta turen og bli med på ei vandring i gården Hadsels unike kulturlandskap, oppfordrer Vesterålen Turlag. Turen annonseres som en seniortur, men er sjølsagt åpen for alle.


Holsnakken rundt med Tor

Turleder og kjentmann Tor Andersen inviterer til rolig vandring rundt Holsnakken onsdag ettermiddag.

– Vi møtes ved Lunahallen og går derfra til adventistkirka på Øyjorda. Fra en gammel gård til høyre følger vi en god skogsvei til lysverket ved Fagerhaugelva, forteller han.

Her vil turlederen på denne seniorturen i regi av Vesterålen Turlag fortelle om det gamle lysverket.

– Like etter Fiskelva finner vi hytta og gapahuken som Tor har ordnet til og som kan benyttes under kaffepausen, melder turlaget.

Så går turen videre ned til Hole og Lynghaugen, og tilbake til Lunahallen på en god skogsvei. Hele vandringen vil ta mellom to og tre timer.


Røykutvikling var tørrkoking

Søndag fikk brannvesenet melding om røykutvikling i en bolig på Sortland. Innsatsleder melder om at brannvesenet har kontroll på stedet. Det viste seg å være tørrkoking som var årsaken til røykutviklingen, og ingen brann utviklet seg.

Trafikkulykke uten personskade på Frøskelandsfjellet

Søndag formiddag var en bil med to personer involvert i en trafikkulykke på Frøskelandsfjellet.

Bilen skal ha kommet for langt ut på siden, og kjørte av veien. Det er ingen personskade i forbindelse med hendelsen.

- Vi har ikke fått melding om det, så det ser ut til å ha gått bra, sier operasjonsleder ved Nordland politidistrikt, Kenneth Magnussen til VOL.

Bilen fikk materielle skader i forbindelse med utforkjøringen.

Mistenkes for promillekjøring i småbåt

Ifølge politiet ble mannen mistenkt for kjøring av småbåt i beruset tilstand. Da vedkommende skulle kjøres hjem, ble det også funnet et hjemmebrentapparat og over 20 liter sats. Det blir opprettet sak.

Kjørte 138 km/t i 80-sone

Natt til søndag, på fv. 82, ved Bøneset i Sortland, stoppet politiet en bil som hadde en hastighet på 138 km/t i 80-sone. Førerkortet ble beslaglagt, og føreren blir anmeldt for forholdet.

Målt til 138 km/t i 80-sone

Natt til søndag, på fv. 82, ved Bøneset i Sortland, stoppet politiet en bil som hadde en hastighet på 138 km/t i 80-sone. Førerkortet ble beslaglagt, og føreren blir anmeldt for forholdet.

Kvalfilm fikk 11.000 visninger på ni dager


– Dette hadde aldri vært mulig uten alle de som har delt filmen fra dag én, sier Camilla Ilmoni, reiselivssjef i Andøy. Allerede søndag slippes neste film.

– Martin Meisterlin hos Deadline Media som jobber SoMe-oppfølgingen av filmene sier at andværingene vet å mobilisere. Han har rett, og vi håper på at andværingene løfter også de neste filmene. Deling hjelper og tallenes tale er klar, hver person som deler generer i snitt mer enn 100 visninger.

Høye dele- og visningstall gjør at filmene legges merke til, blant reiselivsfolk og i media, og viktigst er det at den gir Andøy oppmerksomhet foran sommerens sesong. Det blir en sesong der Andøy må erstatte 20.000-30.000 utenlandske turister. Det sier seg selv at det er en stor utfordring, sier Svein Spjelkavik

– Vi er overveldet over responsen den første filmen har fått. Det er mer enn vi noensinne hadde drømt om. 100.000 takk, sier Camilla Ilmoni i Visit Andøy. Hun produserer kampanjen sammen med Astrid Berthinussen hos Visit Vesterålen. Siv Elisabeth Loe, Andøy kommune og Lena Nøstdahl i NordNorsk Reiseliv har også bidratt med råd i kampanjen.

Delte ut en rekke bøter i Sortland

UP har gjennomført flere kontroller i regionen lørdag. Lørdag ettermiddag skrev de ut 12 forenklede forelegg i Vesterålsgata. Den høyeste målte hastigheten var 85 km/t i en 60-sone. Det ble i tillegg skrevet ut tre forenklede forelegg for bruk av mobiltelefon.

Et par timer senere gjennomførte patruljen en laserkontroll i Kjerringnesdalen. Det endte med ni forenklede forelegg, der den høyeste målte hastigheten var 101 km/t i en 80-sone.

Delte ut sju fartsbøter ved Strand

Fredag kveld gjennomførte politiet en laserkontroll ved Strand i Sortland. Det førte til syv forenklede forelegg. Den høyeste målte hastigheten var 74 km/ t i en 60-sone.

Flybussen Narvik og Sortland starter opp igjen


Dette melder Boreal i en pressemelding fredag ettermiddag.

Det blir satt opp flybusser som korresponderer med Oslo-flyvningene, som per i dag er to ganger daglig mandag til torsdag og tre ganger på fredager og søndager.

Boreal Travel skriver videre i pressemeldingen at de følger situasjonen fortløpende, og presiserer at rutetider endres i takt med endringen av flytrafikken.

Begrenser passasjerantallet på fergesambandet mellom Lødingen og Bognes

Torghatten Nord opplyser i en pressemelding torsdag kveld at de begrenser passasjerantallet på fergesambandet mellom Lødingen og Bognes.

– Etter råd fra helsedirektoratet legges det til rette for at det er god avstand mellom passasjerer om bord fartøyene. Vi ber samtidig reisende å følge rådene som Folkehelseinstituttet har gitt ved reise, skriver de.

Kommunestyret samles i Idrettshallen

Etter å ha ha avviklet tre nettmøter, skal kommunestyret i Andøy nå møtes fysisk, men det blir i uvante omgivelser.

Det første tegnet på at det politiske livet begynner å normalisere seg, skjer førstkommende tirsdag i Andøy. Da skal formannskapet møtes – i kommunestyresalen på Andenes. Det for at de sju representantene og representanter for administrasjonen skal holde smittevern-anbefalt avstand til hverandre.

Møtet er stengt for publikum, men sendes på VOL.

15. juni skal kommunestyret samles igjen. Også det blir et fysisk møte, men i Idrettshallen på Andenes. Også dette møtet er stengt for publikum, men skal sendes på VOL.

KV «Andenes» sjekket spøkelsesgarn i Andfjorden

Mannskap fra KV «Andenes» lette etter Spøkelsesgarn i Andfjorden.   Foto: Kystvakten

Kystvaktskipet KV «Andenes» sjekket denne uken ut et tips om såkalte spøkelsesgarn i Andfjorden. Ved dette tilfellet viste det seg å være rester av en line , som bar preg av å ha lagt i sjøen over lang tid.

Dette melder Kystvakten på sin twitter-konto.

Ni førere bøtelagt for høy fart i 30-sone ved skole

Politiet hadde torsdag morgen en farst- og adferdskontroll i Sortland. Dette skjedde i 30-sone ved en skole rundt skolestart.

Ni førere fikk forenklede forelegg og høyeste hastighet målt var 46 kilometer i timen.

Sture Pedersen ville ha Adib Raja til Bø

Bø-ordfører Sture Pedersen har bedt Adib Raja til Reginedagan. 

Ordfører Sture Pedersen i Bø kommune ønsket kultur- og likestilligsminister Adib Q. Raja til Bø når Reginedagan går av stabelen for 20. gang til høsten. Det ønsket går ikke i oppfyllelse.

Bø-ordføreren inviterte Raja tidligere i mai, og sier i invitasjonen at festivalen på grunn av koronasituasjonen blir noe amputert i år. Det fordi alle arrangementer må holdes utendørs og de største arrangementene må vente til neste år.

– Vi velger allikevel å invitere kulturministeren på besøk til oss fordi vi som festival er 20 år i år. Vi er stolte over festivalen vår, og at vi får det til på tross av koronaen og vanskelige tider. De små kulturfestivalene bygd på dugnad og kulturglede er viktige for levende bygder. Det betyr mye både for oss som bor her og alle som besøker oss. Vi må ta vare på landet vårt, og da er kultur en av de viktigste bærebjelkene vi har, sier Bø-ordføreren i den formelle invitasjonen til statsråden.

Pedersen trekker fram at det er ganske spektakulært at en kommune på 2.600 personer klarer å samle 5.000 mennesker under Reginedagan.

Han forteller for øvrig statsråden litt om bakgrunnen for festivalen:

– Festivalen er inspirert av Regine Normann – landsdelens egen eventyrdronning og en av Nord-Norges største forfattere gjennom tidene. Regine levde fra 1867 til 1939 og var født i Bø i Vesterålen. I dag er hun kanskje mest kjent for sine eventyr, men hun er også en av landsdelens viktigste samler og formidler av sagn og fortellertradisjoner. Regine skrev fantastiske romaner som beskriver livet og slitet i Nordland på slutten av 1800 tallet, og hun var den første kvinnelige forfatter fra Nord-Norge som slo igjennom nasjonalt.

Seniorrådgiver Wenche Stadven Nybo i departementet opplyser til Vol at statsråden dessverre er forhindret de aktuelle datoene og har vært nødt til å takke nei til invitasjonen.

Rykket ut etter melding om mistenkelig kjøring - var øvelseskjøring

Onsdag ettermiddag rykket politiet ut med blålys til Stokmarknes etter å ha fått melding om mistenkelig kjøring.

– Det viste seg at det var snakk om øvelseskjøring, så det var ikke noe dramatikk i dette, sier Ulf Slettan, operasjonsleder ved operasjonssentralen til politiet i Nordland til VOL.

Fare for flom ved Vangpollen i Sortland

Hvis det skulle bli flom i Vangpollen, vil området i den røde rundingen mest sannsynlig ikke være mulig å passere i en tidsperiode på 12 til 24 timer.   Foto: Skjermbilde fra pressemelding

Det melder Vesterålskraft Produksjon i en pressemelding onsdag ettermiddag.

Ifølge pressemeldingen har det gått flere snøras over dammen og overløpet. Det har ført til at overløpet er tilstoppet i en anslått bredde på 15 til 20 meter og med en overhøyde på fire til seks meter.

– Kraftstasjonen går for fullt, men klarer ikke å holde titt med tilsiget, skriver Vesterålskraft Produksjon.

Konsekvensen av dette kan blir at området ved Vangpollen på riksvei 822 ikke blir mulig å passere.

Vesterålskraft Produksjon meler at de har kontakt med Statens vegvesen, NVE, Sortland og Hadsel kommune angående beredskapen. Forholdene følges opp kontinuerlig.

– Det er ingen fare for skader/brudd på dammen. Det er «snødemningen» på overløpet vi er redd vil demme opp magasinet inntil den brister, meldes det.

Hvis en eventuell stenging av veien skulle bli aktuell, vil det ifølge pressemeldingen bli for en relativt kort tidsperiode, anslagsvis 12- 24 timer.

12 fikk bot på Sandstrand

Onsdag ettermiddag avholdt utrykningspolitiet laserkontroll i 60-sonen ved Sandstrand utenfor Sortland.

Dette resulterte i at 12 bilister fikk bot.

Høyeste hastighet ble målt til 85 kilometer i timen.

Det melder politiet i Nordland på Twitter.

Styreendring i Hadsel Asvo

Det har vært ei styreendring i Hadsel Asvo.

Ut av styret har Liv Aune gått, og inn har Evy Johanne Johansen kommet.

Styret består nå av følgende personer:

Styrets leder: Arnvid Johansen,

Nestleder: Roger Brynjulf Mosand

Styremedlem:

Bjørg Johanne Greger

Bård Øystein Larsen

Grethe Irene Celius

Evy Johanne Johansen

Varamedlem:

Barbro Johansen

Inger-Else Fjellseth Moe Sjøvoll

Bjørnar Jakobsen


Redusert biomasse ved Uvåg i Bø

Fiskeridirektoratet har besluttet at oppdrettsanlegget ved Uvåg i Bø kommune skal reduseres fra 780 til 400 tonn biomasse. Anlegget tilhører oppdrettsselskapet Egil Kristoffersen & Sønner.

Vedtaket er basert på miljøundersøkelser som ifølge Fylkesmannen i Nordland viser stor organiske belastning i området.

En undersøkelse viser at det var svært dårlig tilstand i området. En samlet vurdering indikerer at partikler fra anlegget gir større avleiringer på sjøbunnen enn tidligere forutsatt.

To fikk bot for høy fart

Politiet delte ut to forenklede forelegg i Gullesfjord tirsdag. Kontrollen i 80-sonen på stedet viste to brudd på fartsgrensen, hvor høyeste hastighet målt var 92 kilometer i timen i 80-sonen på stedet.

Trafikkulykke ved Lofastkrysset

Politiet rykket like etter klokken 09:00 ut til ei trafikkulykke ved Lofastkrysset.

Dette melder Nordland politidistrikt på Twitter.

Politiet melder videre at det ikke oppsto personskade i ulykken.

Ifølge Bladet Vesterålen dreier dette seg om et uhell med én bil, som har kjørt over selve rundkjøringa.

VOL kommer tilbake med mer.

Vesterålen Pride avlyst

18. til 19. juli skulle etter planen Vesterålen Pride bli avholdt. Det er nå avlyst.

Den tredje utgaven har nemlig blitt rammet av korona-pandemien den også.

– Styret har diskutert etter de nye retningslinjene kom for mindre arrangement. Og vi finner det vanskelig å gjennomføre årets pride, i henhold til de retningslinjene som foreligger, sier Kamilla Therese Ravn Fossem i Vesterålen Pride.

Styret i Vesterålen Pride vurderer nå å markere pride på andre måter i år, samtidig som de er klare på at de kommer tilbake neste år.