Begrenser passasjerantallet på fergesambandet mellom Lødingen og Bognes

Torghatten Nord opplyser i en pressemelding torsdag kveld at de begrenser passasjerantallet på fergesambandet mellom Lødingen og Bognes.

– Etter råd fra helsedirektoratet legges det til rette for at det er god avstand mellom passasjerer om bord fartøyene. Vi ber samtidig reisende å følge rådene som Folkehelseinstituttet har gitt ved reise, skriver de.

P8 øver fra Andøy

Tre amerikanske P8 overvåkingsfly skal denne uken øve med base på Andøya flystasjon.

– De skal øve store deler av denne uken i havområdene utenfor Troms og Nordland, får VOL opplyst hos Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) i Bodø.

Flyene ankom Andøya i helga.

Karantene

Oberstløytnant Stine Barclay Gaasland opplyser til VOL at de amerikanskemannskapene gikk rett i karantene i egne lokaliteter etter ankomst til Andøya.

– De skal jobbe adskilt fra ansatte ved Andøya flystasjon og vi har en avtale om at de ikke skal bevege seg rundt i lokalsamfunnet, sier hun.

Samlet inn over 9,6 millioner til Barnekreftforeningen


Team Rynkeby Norge har denne helgen hatt den årlige overrekkelsen av innsamlede midler til Barnekreftforeningen. Selv om 2020 ble et annerledes år, både for innsamlingen og sykkelturen, klarte de ni norske lagene å samle inn over 9,6 millioner til Barnekreftforeningen.

I Team Rynkeby God Morgon Arctic har 38 engasjerte mennesker fra Lofoten, Vesterålen, Harstad, Narvik og Tromsø jobbet for å samle inn penger som uavkortet går til Barnekreftforeningen og forskning på barnekreft.

Da alt stoppet opp i mars måtte sykkellaget tenke nytt når det kom til trening og innsamling. Treningene ble lenge gjort alene, alt sponsorarbeid ble stoppet og de 14 skoleløpene laget skulle arrangere ble avlyst.

Ettersom årets sykkeltur fra Oslo til Paris ikke kunne gjennomføres, ble det å sykle i egen landsdel en god erstatning. Laget startet «Tour de Arctic» i Svolvær og syklet hele veien til Sommarøy og møtte støttespillere og sponsorer på veien.

Nå er tallene klare og man er utrolig takknemlig for at det er lokale bidragsytere som ønsker å bidra. Uten disse hadde man ikke kunne støttet opp om det utrolige viktige arbeidet som gjøres av Barnekreftforeningen.

Busstreiken: Fremdeles fastlåst konflikt – hele landet rammetI


Over en uke etter at bussjåfører i Oslo og Viken gikk ut i streik, er det ennå ingen samtaler på gang. Det opplyser kommunikasjonssjef i Yrkestrafikkforbundet Tormund Hansen Skinnarmo til NTB.

– Ikke noe nytt, ingen kontakt, skriver han i en SMS.

I helgen ble streiken trappet opp, og ytterligere 4.500 bussjåfører sluttet seg til de 3.800 sjåførene som allerede hadde lagt ned arbeidet.

Totalt er dermed rundt 8.500 sjåfører med i streiken, som startet søndag 20. september da det ble brudd i meklingen mellom NHO Transport og Spekter på arbeidsgiversiden, og Yrkestrafikkforbundet, Fellesforbundet, Jernbaneforbundet og Fagforbundet på arbeidstakersiden.

Står fast på tilbud

Administrerende direktør Jon H. Stordrange i NHO Transport bekrefter også overfor NTB at det ikke er etablert noen kontakt.

– Arbeidsgiversiden står fast på sitt tilbud, som gir en lønnsvekst på samme nivå som andre yrkesgrupper har fått i årets oppgjør, sier han.

Store deler av kollektivtrafikken er nå lammet som følge av bruddet i lønnsoppgjøret. Lørdag morgen ble bussjåførene i Vestland, Trøndelag, Rogaland og Finnmark tatt ut i streik.

Bergen er en av byene som er rammet av streikens opptrapping – noe som bekymrer ledelsen ved Haukeland universitetssjukehus.

– Vi er selvsagt bekymret for kombinasjonen av covid-19 og smitte – og manglende busstransport i vårt område, sier administrerende direktør Eivind Hansen til NRK.

Bergen kommune har nylig vært utsatt for et smitteutbrudd og har innført flere smitteverntiltak.

Sykehusledelsen oppfordrer nå ansatte og pasienter til å gå eller sykle hvis de kan.

Lite underskudd for Nessko på Stokmarknes

Skobutikken Nessko på Stokmarknes gikk ut av 2019 med et knapt underskudd på 26.000. I 2018 hadde de derimot et lite overskudd, på 33.000. Bedriften omsatte for 2,4 millioner, og har fem ansatte som til sammen fyller 2 årsverk.

Solid overskudd for Hoppensprett Stokmarknes

Hoppensprett barnehage på Stokmarknes gikk ut av 2019 med et overskudd 593.000, og dermed hadde de en solid økning fra året før, som endte med 154.000 i pluss. Tidligere har resultatene variert. I 2017 var overskuddet 440.000, mens 2016 endte med et underskudd på 57.000. Samtidig har gjelden økt fra 2,2 millioner i 2015 til 5,9 millioner i 2019.

Inviterer til åpen dag på Stokmarknes skole


Det er en stolt oppvekstsjef, Line Jeanette Pedersen, som i høst kunne ønske ungdomsskoleelevene velkommen til en splitter ny og spennende skole.

– Dette er en skole for fremtida, både når det gjelder arbeidsmåter og miljø, sier Pedersen.

Hadsel kommune overtok bygget 8. juli og vil gjerne ønske alle hadselværinger velkommen til en titt inn i den nye skolen. Det vil bli omvisning i grupper kl 11, 12 og 13 og vi vil være opptatt av overholde smittevernsreglene. Det vil derfor være maks 20 i hver gruppe og det vil bli ført lister over de som deltar.

– Det er en fantastisk skole. De som har planer om å bygge skoler fremover vil komme til Hadsel for å se hvordan vi har gjort det, sier prosjektleder Zakarias Chibssa.

– Det er veldig mye bra med skolen. Skal jeg velge ut en ting, vil jeg nevne «human centric lighting» - lys med mennesker i sentrum. Det er en ny type teknologi som er spesielt bra for Nord-Norge med den lange vinteren og mørketida. Du kan påvirke døgnrytmen til elever og ansatte. Skal det være prøve eller eksamen for eksempel, kan du velge skikkelig hvitt, kvikt lys, legger Chibssa til.

Den nye skolen kan med rette kalles et miljøbygg og har energimerke A grønn. Det vil si helt på toppen av skalaen. Bygget holder passivhusstandard og slipper ut lite varme. Det produserer også energi ved bruk av jordvarme. Under fotballbanen er det 32 borepunkter som går 210 meter ned i bakken. Kombinert med solcelleanlegg på takene, gjør det at bygget produserer mer energi enn det bruker.


Flybussen innstiller dersom streik

Ved en eventuell opptrapping av den pågående transportstreiken, vil flybussen mellom Sortland og Evenes flyplass måtte innstille alle sine avganger fra og med lørdag 26. sept. Kl. 06.00.

– Vi beklager dette, sier Flybussen.

Stabil drift for Ellingsen-selskap

Eilert André Ellingsen sitt selskap EAE Invest AS, som er morselskap for Stokmarknes Aktietrykkeri og Trykkerigaarden AS, har gått med stabile små overskudd de siste årene. I 2019 hadde selskapet et overskudd på 42.000, og året før var overskuddet 37.000. Ellingsen er eneste aksjonær i selskapet.

FRP går ikke med på Hurtigrute-kutt

– For mange kystsamfunn er Hurtigruten en kritisk samfunnsfunksjon. Når anløpene kuttes fra daglig til hver femte eller sjette dag så vil det bli problematisk for levering av medisiner og andre kritisk viktige varer. Det mener jeg vi ikke skal akseptere, sier Strifeldt som sitter i næringskomiteen på Stortinget.

– Det er et paradoks at Hurtigruten reduserer til kun to skip av totalt 11 skip, samtidig som 100 prosent av statsstøtten opprettholdes. Vi bør minimum kunne ha seilinger annenhver dag, det bør kystsamfunnene kunne forvente, avslutter Strifeldt.

– Jeg mener det er fullt mulig å finne løsninger for kystsamfunnene innenfor dagens rammer. Om Hurtigruta eller andre skal løse dette, er ikke det viktigste. Det er å sikre forsvarlig infrastruktur til alle i vårt langstrakte land, sier Stordalen, som sitter i transportkomiteen på Stortinget.

– Konsekvensene med en slik betydelig reduksjon i Hurtigrutens seilingsmønster vil være svært alvorlig, og vil føre til at en god del av godset som i dag går med Hurtigruten vil havne på landeveien. Det vil føre til økt tungtrafikk på dårlige veier med fare for ulykker og alvorlig personskader, og er ikke en ønsket utvikling, sier Stordalen.

Redningsskøyta assisterer utenfor Lødingen

Sundt Flyer er på veg ut for at hjelpe en seilbåt med fremdriftsproblem sør om Lødingen.

Gode resultater for Melbu Systems

Melbu Systems kunne glede seg over et overskudd på 1,1 millioner i 2019, som utgjør en økning på 440.000 fra året før. I tillegg er gjelden redusert fra 28,6 millioner til 19,5 millioner. De foregående årene hadde selskapet også solide resultater. Ved utgangen av 2018, som er siste år der antall ansatte er oppgitt i regnskapsdatabasen Proff Forvalt, hadde selskapet 30 årsverk.

På nettsiden sin beskriver selskapet seg selv om «en ledende leverandør av prosessutstyr i rustfritt stål til næringsmiddelindustrien og da spesielt mot fiskeoppdrett, fiskeindustri og fiskefartøy». I tillegg leverer de bygningsartikler av rustfritt stål.

Overskudd for Hippocampus

Psykologfirmaet Hippocampus Nord AS på Stokmarknes gikk ut av 2019 med et overskudd på 41.000. I 2018 hadde de et underskudd på 25.000, og i oppstartsåret 2017 gikk de 234.000 i pluss. Selskapet med to ansatte omsatte for 2,8 millioner i 2019.

Tjeldsundbrua stengt

Troms Politidistrikt melder på Twitter at det er problemer med trafikken som følge av at Tjeldsundbrua er stengt.

Brua er stengt på grunn av uværet.

Trafikken som ikke skal over brua blir hindret av køene som oppstår på begge sidene. Politiet har rykket ut.

Her kommer det asfalt denne uken

I perioden 21. til 25. september skal følgende kommunale veier i Øksnes få ny og sårt etterlengtet behandling i form av asfalt:

- Fjellveien

- Byeveien

- Liveien

- Paviljongen

– Arbeidet starter på mandag i Fjellveien og Liveien. Byeveien asfalteres tirsdag/onsdag og Paviljongen onsdag/torsdag avhengig av framdrift, sier kommunen.

Det kan i perioder være behov for stenging av veiene, og man må påregne noe venting, påpekes det videre.

– Vi oppfordrer til å finne alternative parkeringsplasser ved behov, oppfordrer kommunen.

Adrian med på sin første TUIL-seier

I motsetning til debuten mot Skeid sist helg, gikk det denne gangen bedre for Adrian Pedersen og hans nye lagkamerater i 2. divisjons klubben Tromsdalen (TUIL). Det ble seier med 2-1 og Stokmarknes-karen var på banen da seiersmålet kom etter 80 minutter.

Det var Andreas Løvland som ble matchvinner for TUIL.

Pedersen kom innpå de siste 20 minuttene denne gangen og fikk dermed omtrent lik spilletid som han gjorde i debuten.

TUIL er oppe på sjuendeplass på tabellen og er dermed inne på øvre halvdel som skal spille sluttspill om opprykk senere i høst. Men det er hele 18 poeng opp til Fredrikstad helt øverst på tabellen. Opp til kvalifisering er det ti poeng, en plass Kvik Halden for øyeblikket innehar.

Det er to runder igjen av innledende runde, som har 13 kamper totalt. Deretter spilles det sluttspill, med en nedrykksgruppe (de sju nederste lagene) og en opprykksgruppe med de sju øverste lagene.

Mye bråk i hele fylket

I Vesterålen var det spesielt to oppdrag som sto frem, trafikkulykken på Strand i Sortland og brannen i lagerbygningen på Stokmarknes.

Men det var også andre oppdrag som krevde politiets oppmerksomhet i natt.

På Twitter-kontoen til politiet, der de melder om sine oppdrag, går det frem at det har vært en natt med mange gjøremål over hele fylket, og da i form av å stoppe hjemmefester.

- Det har vært en aktiv natt med mange støy- og festmeldinger fra private adresser, opplyses det .

Rødbrygga drift AS i pluss

Tallene fra fjorårets regnskap viser et forsiktig overskudd på driftssiden hos Rødbrygga Drift AS.

Mens det i 2018 var negativt årsresultat på 25 251 kroner, ble det i 2019 gjort helomvending og regnskapsåret endte med en pluss på bunnlinja pålydende 26 643 kroner.

Underskuddet øker for Brødrene AS

Salgsinntektene har stupt, fra 197 355 kroner i 2018, til 18 820 kroner i fjor.

Driften for fjoråret har ifølge regnskapet vært hovedsakelig for styret å forvalte inntektene og påse at kostnadene er under kontroll for å sikre løpende drift. Når det gjelder inneværende år beskrives det å legge opp til en nøktern drift som skal skape en bærekraftig økonomi, og styre forventer en tilnærmet normal omsetning fremover, sier de i regnskapsnotatene.

Ingen blåste rødt

Helga ble innledet med en promillekontroll i sentrum av Sortland i regi av politiet.

Resultatet var positivt for alle parter.

38 bilister ble kontrollert. Ingen av dem hadde antydninga av promille i kroppen da de ble testet.

Abelsen får ny trener

Fotballspilleren Mathias Dahl Abelsen fra Sortland får ny trener i sin klubb Øygarden.

På Facebook, og på sine nettsider, melder nemlig klubben at Mons Ivar Mjelde er ansatt som klubbens nye trener, etter at Bryant Lazaro har kastet inn håndkle. Mjelde er en svært erfaren trener, som blant annet kan se tilbake på seriegull med Brann i 2007.

Mathias Dahl Abelsen kom til Øygarden, som tok Nest Sotras plass i 1. divisjon, foran denne sesongen. Han står med ni kamper for klubben så langt i sesongen.

LVO har valgt nytt styre

Det nye styret består av Erik Bugge (styreleder), Ann Cathrin Stafseth, Morten Eilertsen og Jack Blom, samt ungdomsrepresentantene, Birgitte Frendal og Silje Risjord. Steinar Kjeldsen er valgt inn som vararepresentant.

I årsrapporten fremgår det at 2019 hatt vært et positivt år.

– Oppslutningen blant medlemmene har vært god og publikumstallet høyt, til sammen 626 i 2019, mot 471 året før . Dugnadsdriften med fordeling av oppgaver i styret, fungerer godt. Ordningen med profesjonell produsent gjorde at kvaliteten på samlingene var godt ivaretatt, står det å lese i pressemelding.

Orkesteret har i 2019 besøkt Svolvær med Halvdan Sivertsen som solist og hatt konsert på Andenes med stjernetubaisten Øystein Baadsvik. Dirigenter: Bjørn Sagstad og Ketil Vangen. Gjennom året har LVO hatt konsertsamarbeidet med barnekor, unge strykere, Ensemble Blå og skolekorps.

– Det musikalske resultatet er orkesteret godt fornøyd med. Når det gjelder rekruttering, fremhever årsmeldingen den positive kontakten orkesteret har med de ni kulturskolene og musikklinja på Sortland, men tallet på unge går ned fordi de etter endt skolegang forlater regionen og færre nye kommer til.

En hovedutfordring for LVO har også i 2019 vært å komme fram til et trygt økonomisk fundament.

– Selv om kommunene har doblet støtten, gjenstår mye. Mulighetene for å få fylkeskommunen med som fast støttepartner slik som tidligere, er ikke sannsynlig. Arbeidet med å få til en langsiktig sponsorstøtte må intensiveres hvis LVO skal overleve. Ellers er rekruttering av voksne og unge musikere sentrale stikkord, heter det i pressemeldingen.

Vil etablere toalett på Hersandvollen

Bjørn Ivar Jakobsen har søkt Hadsel kommune om å få etablere en toalettløsning på Hersandvollen i Melbu. I søknaden skriver han blant annet dette:

«Jeg har vært i kontakt med Melbu skole, Melbu barnehage, Hoppensprett barnehage, Sjøstjerna barnehage og Hadsel vgs. avdeling Melbu. Alle disse bruker stranden til utflukter for barn og unge.»

Han påpeker at spesielt på sommeren bruker mange både barn og voksne stranda, og at behovet for et toalett dermed er stort. Dette toalettet mener han bør plasseres ved det allerede etablerte pumpehuset på østsiden av stranda, så det lettest mulig kan knyttes til strøm og avløp.

Videre viser han til at kommunen eier eiendommen som pumpehuset står på. Det framgår ikke av søknaden hvordan toalettet skal finansieres.

Vurderer Vesterålen for neste Mission Impossible-film

Den amerikanske filmstjernen forsikret blant annet statsråden om scenene fra Norge blir enda mer synlige enn hva som var tilfellet med scenene fra Preikestolen i den sjette Mission Impossible-filmen, fra 2018. Da var det nok mange som ble overrasket da det viste seg at scenene fra Rogalands-naturen var lagt til India.

– Det Tom Cruise sier, er at det vil være et større avtrykk av Norge i denne filmen enn den forrige, hvor de filmet ved Preikestolen. Det er flere scener fra Norge i denne filmen, sier Raja til NTB.

Kulturministeren sier at Cruise har «lagt inn et godt ord» for at de skal returnere for neste film og røper flere detaljer fra samtalene med Cruise om en eventuell ny filminnspilling.

– Det kan hende det blir i Åndalsnes-området, sa de. De vurderer også Hordaland, Lofoten, Vesterålen og Finnmark, sier Raja.

Rajas løfte til breddeidretten: – Dere står først i køen

Torsdag ble det besluttet at toppfotballen både kan reise til og ta imot gjester fra land utenfor Schengen uten å måtte gå i karantene, noe Helsedirektoratet ikke anbefalte. Samtidig venter breddeidretten spent på nyheter fra regjeringen.

– Hvorfor gir dere toppfotballen et unntak, mens bredden må vente?

– Dette unntaket gjelder en veldig liten gruppe, du vet selv hvor mange som er på et landslag. I breddeidretten dreier det seg i første omgang om 25.000 mennesker, sier kulturminister Abid Raja til NTB.

Fotballen har satt en grense midt i september for når de må få klarsignal hvis breddesesongen skal reddes. Den grensen er nå passert.

– Jeg forstår godt at de vil komme i gang, og det ønsker jeg også som idrettsminister. De ligger veldig langt framme i køen, så med en gang vi kommer dit at vi kan fortsette gjenåpningen av samfunnet, vil de ligge så å si lengst fremme i køen, sier Raja.

– Det kan du love dem?

– Ja, og jeg gleder meg til den dagen jeg kan si til breddeidretten at nå kan dere starte opp. Det er ikke av vond vilje de er blitt holdt igjen, sier Raja.

Om fotballens tidsfrist, som altså er passert, sier Raja at de fortsatt må vente på nye signaler fra regjeringen.

– Jeg forholder meg til de rådene vi får fra helsemyndighetene, og Helsedirektoratet har ikke anbefalt oss at vi kan åpne opp for mer nå. Straks vi kommer dit er min beskjed til breddeidretten og fotballen at dere ligger fremst i køen, sier Raja.

(©NTB)

Turlaget vil lære Ungdom foto

Nordlys: DNT Ung inviterer til fotokurs. Foto: Geir Higraff 

– Vi møtes ved campingplassen i Trolldalen på Hadseløya, og starter med en kjapp gjennomgang av kamerautstyr. Så går vi sammen oppover Hadselåsen, opp Loftskanten og videre til Trolldalsheia. Her har vi fin utsikt mot Stokmarknes, mot Sortlandssundet og mot Møysalen, forteller Geir.

– Sola går denne dagen ned cirka klokka kvart over sju. Så om vi er på plass med kameraene rundt klokka sju, kan vi få mange fine bilder av solnedgangen. Om vi tar oss god tid, og venter til det blir litt mørkere kan vi være heldige og få en liten forsmak på nordlyssesongen!

DNT Ung Vesterålen står bak denne turen, og de anbefaler å ha med godt med klær. Det blir veldig fort kaldt når man ikke er i bevegelse. En termokopp med varm kakao kan også være kjekt å ha i sekken.

Turen er væravhengig, så DNT Ung håper det lyser opp noen timer fredag kveld.

Underskuddet øker for Brødrene AS

Salgsinntektene har stupt, fra 197 355 kroner i 2018, til 18 820 kroner i fjor.

Driften for fjoråret har ifølge regnskapet vært hovedsakelig for styret å forvalte inntektene og påse at kostnadene er under kontroll for å sikre løpende drift. Når det gjelder inneværende år beskrives det å legge opp til en nøktern drift som skal skape en bærekraftig økonomi, og styre forventer en tilnærmet normal omsetning fremover, sier de i regnskapsnotatene.

Pluss for Rødbrygga drift AS

Tallene fra fjorårets regnskap viser et forsiktig overskudd på driftssiden hos Rødbrygga Drift AS.

Mens det i 2018 var negativt årsresultat på 25 251 kroner, ble det i 2019 gjort helomvending og regnskapsåret endte med en pluss på bunnlinja pålydende 26 643 kroner.

Resultatet halvert for Hadsel Maskin

Fremdeles pluss: Selv om det har sunket, er det fremdeles pluss for Hadsel Maskin AS. 

Inntektene gikk så vidt ned i løpet av fjoråret, fra drøye 47 millioner til 45,9 millioner kroner.

På kostnadssiden har de tre millioner lavere oppført varekostnad i 2019, mens lønnskostnadene har økt med rundt 400.000 kroner. Selskapet ansetter totalt 23 årsverk.

Såkalte andre driftsutgifter har imidlertid økt fra 14,4 millioner kroner til 16,9 millioner kroner.

Selskapets likviditetsbeholdning er økt fra 2,8 millioner kroner til 9,4 millioner kroner.


Martinussen innstilt på femteplass

Dette skriver Avisa Nordland. Lista toppes av Ida Gudding Johnsen fra Bodø, foran Anja Johansen fra Vågan og Mats Hansen fra Rana. To vesterålinger er å finne på lista. Jørn Martinussen fra Øksnes er innstilt på femteplass, mens Arne Ivar Mikalsen fra Hadsel, står på tiendeplass.

Utsetter populær forestilling med ett år


Showet Tre elefanter i rommet, med trioen Schøyen, Skåber og Steinmann Næss, skulle opprinnelig spilles i Hurtigrutens fredag. Nå er den utsatt med ett år.

- Grunnet tiltakene innført av myndighetene vedrørende smitteforebygging av Coronaviruset, og en maks grense på 200 personer, må vi utsette forestillinger til oktober 2021. Vi beklager overfor alle som ble berørt av dette, men våre gjesters helse kommer alltid først. står det å lese på hjemmesiden til Hurtigrutens Hus.

Tre elefanter i rommet har vært en stor suksess på Latter, og har også vært populær på turné. Forestillingen nærmer seg 100.00 betalende publikummere.