12 bøtelagt i Kjerringnesdalen

Søndag formiddag hadde utrykningspolitiet fartskontroll i 80-sonen i Kjerringnesdalen utenfor Sortland. 12 førere ble bøtelagt, og høyeste hastighet ble målt til 98 kilometer i timen.

Utenlandsk statsborger kjørte i veggen

Det var en utenlandsk statsborger som kjørte inn i en husvegg på Andenes torsdag kveld.

Lill Pettersen hos politiet i Andøy opplyser at det er tatt blodprøve av bilføreren, men at det ikke foreligger noe resultat per nå.

Hun opplyser at bilføreren ikke er avhørt om saken.

– Det var få bremsespor på asfalten. Det gjør det vanskelig å beregne hastighet. Det er derfor ikke foretatt oppmåling med tanke på det, sier Pettersen, som venter en anmeldelse fra huseierne Odd og Torill Jensen som fikk huset skadet da bilen traff veggen og knuste et kjellervindu.

«Trafikk-rabalder» på Melbu

I forbindelse med innspilling av TV-serien «Rabalder» på Melbu, kommer filmteamet til å stenge av veier i sentrum og noen strekninger på veien vestover mot Ongstad, melder TV-teamet. Dette gjøres i korte perioder på tre til fem minutter for å gjøre opptak.

Strekningene blir tydelig merket og filmteamet har trafikkassistenter til stede som vennlig stanser biler eller veileder omkjøringer.

Korona-tester kystvaktbesetning

Kystvaktfartøyet KV «Andenes» er på vei fra fiskevernsonen rundt Svalbard mot norskekysten for å få gjennomført covid-19-testing av mannskapet, heter det i en pressemelding fra forsvaret.

KV «Andenes» har vært på tokt siden 24. juli. Ti personer i mannskapet har de siste dagene utviklet milde luftveissymptomer. I samråd med helsepersonell er det derfor besluttet at disse skal testes for covid-19.

Testingen vil bli gjennomført så snart fartøyet kommer tilbake til fastlandet, etter planen onsdag morgen. Testutstyr vil bli tatt om bord, slik at testingen kan gjennomføres på fartøyet. KV «Andenes» vil etter planen holde seg i sjøen inntil smittesituasjonen er avklart.

Forsvaret har etablerte rutiner og gode prosedyrer for å håndtere smitte blant de ansatte. De mulige smittetilfellene på KV «Andenes» vil bli håndtert på en ryddig og profesjonell måte, slik at risikoen for en eventuell smitte til samfunnet minimeres. Alle med symptomer er isolert på sine lugarer, og hele mannskapet vil være i karantene om bord inntil smittesituasjonen er avklart.

Dersom det blir påvist covid-19 på fartøyet, vil KV «Andenes» gå til militær havn for videre isolasjon og karantenehåndtering.

Politiet har gjort databeslag hos Hurtigruten

Det er Nordlys (betalingsmur) som skriver dette.

– Vi gjør dette beslaget fordi vi ønsker å danne oss et bilde av kommunikasjonsflyten i Hurtigruten.

– Alle de som er avhørt har tilknytning til Hurtigruten, enten fordi de jobber der, eller fordi de har vært i kontakt med Hurtigruten i forbindelse med covid19-saken, sier påtaleleder Lisa-Mari Ellingsen.

Politietterforskningen skal vurdere om Hurtigruten som foretak – eller enkeltpersoner – kan ha overtrådt bestemmelser i straffeloven om smittevern, og/eller bestemmelser gitt i medhold av smittevernloven.

Nå jakter politiet også elektroniske spor i saken, skriver Nordlys.

Mistanke om koronasmitte på Kystvaktskip


Dette meldes av Nordlys ( bak betalingsmur), som også skriver at det skal være snakk om ti personer som er smittet.

– Det var kontakt mellom AMK og båten i natt. Her ble det avgjort at båten må gå til Tromsø, sier UNN-direktør Anita Schumacher til Nordlys.

Hun forteller at det er Tromsø kommunes ansvar å ivareta beredskapen når båten etter hvert legger til havn i Tromsø.

Nordlys vært i kontakt med Forsvarets operative hovedkvarter, som sier de vil komme tilbake til saken.

Har avhørt ti personer i hurtigrutesaken

Politiet har gjennomført avhør av ti personer i forbindelse med etterforskningen av smitteutbruddet på MS Roald Amundsen. Det blir flere avhør utover i uka. Politiet sier til NTB at de har fått et godt bilde av hendelsesforløpet.

Påtaleansvarlig Lisa-Mari Ellingsen i Troms politidistrikt, sier til NTB at hun ikke vil kommentere om ledelsen eller skipslegen på MS Roald Amundsen er blant dem som er avhørt. Hun sier videre at det er naturlig å gjennomføre samtaler med både helsepersonell som var om bord på skipet, i tillegg til den delen av ledelsen i selskapet som etterforskes.

Måtte avlive elg etter påkjørsel

Viltnemnda ble varslet, som måtte avlive elgen.

– Bilføreren var uskadd og det var mindre materielle skader på bilen. Elgen gikk det ikke så bra med. Bakbena brakk i sammenstøtet og kom ikke fra stedet. Viltnemnda ble derfor tilkalt for å redusere elgens lidelser, opplyser operasjonsleder ved Nordland Politidistrikt, Ivar Bo Nilsson

Ny ansatt fra Hurtigruten innlagt på UNN

Natt til mandag ble en ansatt fra MS Roald Amundsen lagt inn på UNN.

«Totalt har vi nå seks innlagte pasienter med covid-19, alle er en del av mannskapet på skipet. Ingen av dem mottar intensivbehandling. Ytterligere informasjon om pasientene gis ikke», skriver UNN på Twitter mandag morgen.

Utsetter forestilling i Hurtigrutens Hus

Skåber, Schøyen og Cess er endelig tilbake! Forrige gang vi samlet landets morsomste trekløver ble resultatet "Latter på Latter", en av de største publikumssuksessene vi har hatt på Latter. Nå er de sammen igjen for å gi oss «Tre elefanter i rommet», et splitter nytt humorshow om ting som er litt vanskelig å snakke om. Vi gleder oss vilt til å få oppleve denne trioen servere musikalsk humor, nye karakterer, stand up og kjappe replikker fra øverste hylle. Med seg på scenen har de også fullt band.  Foto: John Andresen

Dette står å lese i en pressemelding fra Hurtigrutens Hus mandag morgen. Forestillingen skulle settes opp i september.

– Det er med tungt hjerte vi nå igjen ser oss nødt til å utsette den planlagte forestillingen med «Schøyen, Skåber & Cess – Tre Elefanter i rommet». Med dagens gjeldende regler på kulturhuset om sosial distansering og en makskapasitet på 200 mennesker, så er det dessverre ikke mulig å tilby denne forestillingen til alle som har kjøpt billett, heter det i pressemeldingen.

Det jobbes nå med å finne en ny dato for dette arrangementet, der kjøpte billetter vil gjelde på ny dato.

Rederiforbundet: - Ingen andre bruker karantene om bord


– De av besetningen som kommer fra røde land og røde områder, må avtjene karantene på land før de går om bord. Det sier Harald Solberg, leder i Norges Rederiforbund, til NRK Troms.

Konsernsjef i Hurtigruten har tidligere uttalt at internasjonale regler er årsaken til de ansatte er i karantene om bord på skipet.

I kjølvannet av smitteutbruddet på MS Roald Amundsen, har Hurtigruten, og konsernsjef Daniel Skjeldam, fått knusende kritikk for sin håndtering av koronasituasjonen.

Næringsminister Iselin Nybø, sier til NRK Troms og Finnmark, at hun er skuffet over Hurtigruten. Hun påpeker at selv om de oppholder seg i internasjonalt farvann, må de forholde seg til norsk lov dersom de går i land i Norge.

På spørsmål fra NRK om det var for tidlig å åpne opp for cruisetrafikk, svarer næringsministeren at det vil være avhengig av om Hurtigruten har holdt seg til regelverket.


Nytt tap for Linnea og Arna Bjørnar

Dermed gikk bergenslaget på et nytt nederlag, som var det femte tapet på rad. Sollvoll Laupstad ble byttet ut i andre omgang. Ifølge Aftenposten var ikke bortelaget helt tannløse, selv om de hadde problemer i starten av kampen med å utrette noe foran motstanderens mål.

Arna-Bjørnar åpnet bra etter pause og hadde sågar flere avslutninger på mål i starten av omgangen. Til slutt var det vertene som trakk det lengste strået, og gjestene mistet litt av piffen.

Etter kampen mot Lillestrøm, som leder serien, er Arna/Bjørnar nest sist på tabellen, med tre poeng. Neste kamp for Sollvoll Laupstad og Arna-Bjørnar, er hjemme mot Lyn om en uke.

Kystverket gir dispensasjon for motorisert ferdsel på Anda

I forbindelse med utskiftning av batteriet på fyret i Anda naturreservat, har Kystverket Rederi søkt dispensasjon for motorisert ferdsel på Anda, ifølge Øksnesavisa.

Anda fyr eies og drives av Kystverket, og er en sentral navigasjonsinnretning for sikker navigering langs den norske kysten.

Nå har altså fylkesmannen gitt dispensasjon til motorisert ferdsel. Dispensasjonen gjelder inn til ti start og landinger med helikopter i uke 34-36, og gjelder kun for flyvninger under 300 meter ved start og landing.

At vedtaket ble innvilget, har ifølge fylkesmannen å gjøre med at været sjelden tillater at man kan dra til fyret via sjøveien.

Innstiller Andenes-ferge søndag

Fergesambandet Andenes- Gryllefjord på Fv. 82, innstilles i dag søndag, på grunn av tekniske problemer. Dette melder Statens vegvesen.

Ytterligere to fra «Roald Amundsen» smittet med covid-19

Ytterligere to personer fra mannskapet på hurtigruteskipet Roald Amundsen, ble i går kveld lagt inn på UNN. Dette melder sykehuset selv på Twitter søndag morgen.

Tidligere på dagen ble ett besetningsmedlem og en passasjer skrevet ut. Det totale antallet innlagte covid-19-pasienter ved sykehuset i skrivende stund, er fem, der alle er besetningsmedlemmer.

Politiet rykket ut til feststøy

Natt til lørdag fikk politiet melding om feststøy på en adresse på Sortland, og tok turen innom. Det viste seg at ungdommer i slutten av tenårene var i ferd med å avslutte festen.

Norske konsertarrangører frykter også for neste sommer


Tone Østerdal, i Norske konsertarrangører, sier i et intervju med VG at man bare kan håpe og gjøre hva man kan for å begrense spredningen av smitte. Hun sier videre at neste år blir et krevende år for bransjen.

Konsekvensen av den tapte festivalsommeren 2020, kan, ifølge Østerdahl, forsterkes av at gjennomføringen av julekonsertene også henger i en tynn tråd. I hvert fall med den inntjeningen aktørene er vant til og avhengige av, sier Østerdahl til VG.

– Det som uansett er sikkert, er at 2021 blir et svært krevende år for bransjen. Da vil konsekvensene av den tapte festivalsommeren 2020 slå inn for fullt, noe som bare forsterkes av at også julekonsertene henger i en tynn tråd.

– I hvert fall med den inntjeningen aktørene er vant til og avhengige av, sier Østerdahl.

Tidligere i uken uttalte Preben Aavitsland, som er overlege i Folkehelseinstituttet, i forbindelse med Covid-19-situasjonen, at folk må belage seg på å holde seg hjemme når man er syk, og å vaske hender og holde avstand til andre i to-tre år.

En slik avstandsregel kan bli særlig krevende for festivalbransjen. Seniorpromotor Rune Lem i Live Nation, sier til VG at han håper Staten ikke glemmer bransjen og at de oppretter støtteordninger som kan bidra til å holde dem flytende så lenge det er nødvendig.

Åpner opp igjen deler av havna


Dette skriver Andøy kommune i en pressemelding.

Andøy kommune stengte et område i Andenes havn den 27. juni i år. Bakgrunnen var at aktiviteten i området var til skade for hekkende fugler, spesielt rødnebbterner.

Dagens vurdering

Det er nå gjort en ny befaring og vurdering av situasjonen. Etter å ha konsultert blant annet Norsk Ornitologisk Forening er det konkludert med at den nordligste delen av området kan åpnes for aktivitet fra mandag 10. august.

– Vi er glad for å kunne gjenåpne deler av området uten at det går ut over fuglelivet i havna, sier teknisk sjef Arne Blix i pressemeldingen.

– De sørligste delene av havneområdet er fortsatt avstengt, og en ny vurdering vil bli gjort om tre uker, legger han til.

Ny befaring 25. august

For den øvrige delen av området vil det bli foretatt en ny befaring 25. august for å vurdere om også denne delen skal åpnes for aktivitet.

Rødnebbternenes hekkesesong starter i Norge normalt i juni. Fuglene ligger på egg i 22-27 dager, og deretter går det 3-4 uker før fugleungene er flyvedyktige.

Flere ornitologer som var på befaring i havna forrige helg slo fast at det så ut til at alle rødnebbternene var borte, men på grunn av noen fiskemåkeunger i den sørlige delen av området vil denne delen foreløpig holdes stengt.

Bruk av området

Området som nå åpnes opp er markert med grønt på vedlagte kartskisse. Ved bruk av området må det vises vanlig oppmerksomhet og aktsomhet overfor fuglene i området.


Makrellen trekker stadig lenger nordFor noen dager siden gikk «Kings Bay» og «Vendla» til kai i Tromsø etter solid gjennomføring av den årlige omfattende norske kartleggingen av sommerens internasjonale makrell-økosystemtokt i Nordøst-Atlanteren.

Dette melder toktleder Leif Nøttestad i Havforskningsinstituttet. Han oppsummerer funnene i noen få hovedpunkter. Ett av dem sier at makrellen er utbredt med tyngde i sentrale og nordlige Norskehavet, inkludert ved Jan Mayen og i Svalbardsonen.

Nøttestad har summert opp funnene i tre hovedpunkter

  • Makrellen er nå utbredt med tyngde i sentrale og nordlige Norskehavet, inkludert ved Jan Mayen og i Svalbardsonen.
  • Norsk vårgytende sild viser lovende takter, spesielt 2016-årsklassen, som har en ganske vid utbredelse og beiter nå godt i de øverste næringsrike vannmassene i det nordøstlige Norskehavet og langs kysten i nord.
  • Kolmula beiter veldig spredt nå hovedsakelig i dypere vannlag i Norskehavet.

Åpner nasjonal koronatelefon på grunn av stor pågang i Oslo


Dette skriver NTB. Årsaken til at den linjene til den nasjonale telefonen måtte åpnes, var at mange ikke kom gjennom lørdag, og de ble heller ikke satt inn i ventekøen. De mottok i stedet en tekstmelding der de ble oppfordret til å finne svar på kommunens hjemmeside.

– Vi arbeider med å bedre kapasiteten. Vi er også i ferd med å få på plass et registreringsskjema på nett, hvor de som skal teste seg, fyller ut et skjema. Deretter vil de bli kontaktet av kommunen om tid og sted, sier Christian Ekker Larsen i helseetaten i Oslo kommune til NTB.

Han forteller videre at den nasjonale koronatelefonen normalt sett ikke er åpen i helgene, men at den kommer til å være det lørdag, i tillegg til at den er åpen noen timer søndag formiddag.

Fornøyd tross besøksnedgang ved Nyksund Art Gallery

Ifølge Svein Erik Tøien ved Nyksynd Art Gallery, har det merket mindre trafikk i år enn tidligere. Likevel uttrykker Tøien tilfredshet når det gjelder situasjonen.

– I forhold til i fjor har både besøks- og salgstallene gått ned med 50 prosent, opplyser han til Øksnesavisa, og sier videre at de var usikre på om noen kom til å komme i det hele tatt. Og som ved så mange andre butikker rundt om denne sommeren, kan Tøien berette om at det har vært færre utlendinger innom enn det bruker å være på en vanlig sommer.

God sommer for Bø-bedrift


– Det har vært helt eventyrlig. Både i juni og juli har vi tredoblet omsetningen, og det ser ut som det hvert fall blir en dobling i august, forteller hun til NRK Nordland.

Dahl legger ikke sjul på at hun fryktet at koronasituasjonen ville føre til el laber besøkssommer der tilsreisende ikke legger igjen penger. Men med utgangspunkt i årets sommermåneder, sitter hun igjen med et inntrykk av at nordmenn bruker mer penger enn det utenlandske markedet.

Ifølge ferske tall fra Vipps, bruker nordmenn mer penger på å reise i Nord-Norge i år enn de gjorde i fjord. Sammenlignet med i fjor har økningen steget med 50 prosent. Tallene gjelder transaksjoner som er gjort med norske bankkort fra personer som har vært i de to nordligste fylkene.

Tap for Liv-Solveig og Medkila


I perioder av kampen dominerte Medkila banespillet og burde tatt ledelsen da Miriam Mjåseth kom alene med stabækmålvakt Sunniva Skoglund etter et drøyt kvarters spill.

– Vi skulle selvsagt gjerne sett at vi fikk med oss ett poeng etter å ha levert det som antakelig er vår beste kamp for året. Men vi møter et godt Stabæk-lag som utnytter de muligheten de får. Vi hadde troen før matchen at det var mulig å komme på høyden med Stabæk, noe jeg mener vi også klarte i perioder av kampen, sa trener Margunn Haugenes til Harstad tidende etter kampen.

Etter kampen mot Stabæk ligger Medkila på 2.plass, har i så måte god heng på teten, med tre poeng opp til dagens motstander, Stabæk.

Tidligere hurtigrutekonsultenter skal granske selskapet


I 2017 bisto advokatfirmaet Wiersholm Hurtigruten med finansieringen av MS «Roald Amundsen» og MS «Fridtjof Nansen», skriver DN.

DNV GL, tidligere Det norske veritas, jobber blant annet innen risikohåndtering og kvalitetssikring. De er også ekstern gransker.

Hurtigruten har brukt DNV GL til å klassifisere skipene sine. Selskapet har også bistått i flere av ulike prosjekter og solgt rådgivningstjenester.

– DNV GL har gjort en rutinemessig sjekk av eventuelle interessekonflikter i forkant av å ha påtatt oss dette oppdraget. DNV GL har ikke tidligere utført oppdrag for Hurtigruten som ligger innenfor eller kommer i konflikt med scopet av granskingen, sier pressekontakt i DNV GLs, Charlotte Bjørn til NRK.

Normalår for hurtigbåten i Øksnes

– Vi har både opp og ned-dager. Noen uker har vi 600 personer på båten, og andre uker har vi 800 personer, sier skipper Trond Arntsen til Øksnesavisa.

Han forteller videre til avisa at tallene for sommertrafikken for hurtigbåten, vanligvis ligger på rundt 9.000 reisende mellom mai og september. Etter at Fylkeskommunen kuttet begge lørdagsanløpene mellom 25. april og 20. juni, har det vært færre ruter enn det som er vanlig. Ifølge skipperen har også koronasituasjonen vært med å påvirke passasjertallet.

Nonskollen opp med nye smitteverntiltak

Nonskollen 611 opp går snart av stabelen, men ikke helt på samme måte som vanlig.  

Dette skriver styret i Alsvåg IL i en pressemelding.

Med utgangspunkt i smittevernreglene til Norges Friidrettsforbund, har de vedtatt følgende regler for løpet:

– Av hensyn til smittervern vil det ikke være mulig å etteranmelde seg i konkurranseklassen. Siste frist for online påmelding er lørdag 8. august klokka 16:00. Turgåere kan etteranmelde seg fram til klokka 11:30 på søndag.

– Avhengig av antall påmeldte vil de dele startfeltet opp i heat, der de som antas å løpe raskest starter i første heat. Det tas tid for hvert heat, men resultatene presenteres samlet for arrangementet.

– Det blir ingen fysisk premieseremoni, og det vil heller ikke bli delt ut pins på toppen. De tre beste tidene i herre- og dameklassen premieres, samt eventuelle klasse-rekorder

– Det blir ikke servert drikke på toppen, alle må sørge for egn drikke. Det blir heller ikke café.

– Det er ikke anledning til å dusje, men toaletter på skolen kan benyttes.

– Sekretariatet flyttes fra Samfunnshuset til Alsvåg skole.

– All parkering skal skje utenfor skolen.

Arrangøren minner også om at deltakerne må overholde smittevernreglene, og spesielt være nøye med å holde minst en meter avstand. Dette er særlig viktig ved oppvarming og etter målplassering, skriver arrangøren.

De understreker også at personer som mistenker at de kan være smittet av COVID-19 ikke kan delta.

VOL har tidligere omtalt arrangementet.

Nest beste år gjennom tidene

Vesterålsbetong på Frøskeland hadde tidenes nest høyeste overskudd i fjor.

Selskapet melder om driftsoverskudd på 5,1 millioner kroner og et resultat før skatt på samme nivå. I 2017 var driftsresultatet på 6,9 millioner kroner.

Selskapet solgte betong for 42,8 millioner i 2019. Det var 1,8 millioner mindre enn i 2018. Selskapet har hatt gode tall siden 2014.

Driftsmarginen, det vil si driftsresultat målt i prosent av omsetning var på 12 prosent. I 2016 og 2017 var marginene bedre, men på ett område utmerker 2018 seg for selskapet.

Mange gode år på rad, vises også i balansen. Totalkapitalen for Vesterålsbetong er bokført til 17,3 millioner kroner, 10,7 er egenkapital og 6,6 er gjeld.

Vesterålsbetong eies av Tingvoll Eiendom, som er eid av familien Tingvoll. Asbjørn Tingvoll er hovedeier.

Politiet frigir identiteten på mannen som døde etter en voldsepisode i Fauske

Nedregård-Rubbås døde søndag, tre uker etter at han ble stukket med et skrujern på Coop Mega i Fauske.

Nedregård-Rubbås var bosatt i Fauske, og han har vært innlagt på sykehus siden hendelsen.

Den siktede, som er en mann i 20-årene, er allerede varetektsfengslet. Han har erkjent de faktiske forhold, men ikke straffskyld siden han mener at han ikke var tilregnelig i gjerningsøyeblikket. Han har hittil vært siktet for grov kroppsskade.

– Vi utelukker ikke at siktelsen kan bli ytterligere endret på et senere tidspunkt i etterforskningen, sier politiadvokat Daniella Rivera i Nordland politidistrikt.

Det var to personer som ble angrepet med skrujern i Coop-butikken. Den andre, en mann i 20-årene, slapp fra hendelsen med mindre skader.

(©NTB)

(NTB) NTB

Avvikler småbåtforening

Tømmervik Småbåtforening skal avvikles. Det går fram av en melding fra Brønnøysundregistrene. Ivar Frank Fredriksen er valgt som avviklingsstyre, går det fram av meldingen.

Anbefaler stedsnavnsskilt på Haugen og Åknes

haugen: Nordland fylkeskommune anbefaler stedsnavnsskilt på Haugen. 

Bakgrunnen for Andøy kommunes søknad om stedsnavnsskilt, som nå er godkjent av Nordland fylkeskommune, er et initiativ fra Svein Midtun.

– Jeg har bolig midt i bygda, og opplever ofte at turister som skal til Åknes spør om det er langt igjen. Årsaken til forvirringen er et stedsnavnsskilt med Sørmela som møter veifarende med det samme de svinger inn på Åknes-veien, skriver Midtun. Sørmela er gårdsnavnet til og med Haugdalselva.

– Her må det skiltes riktig, og da må det komme opp skilt med Haugen som går til skillet til Åknes, og nytt navneskilt med Åknes. Jeg lurer på hvorfor det bare er et stedsnavnsskilt langs veien med de tre bygdene, spør Midtun i søknaden. Nordland fylkeskommune har sendt sin anbefaling til Statens vegvesen som er skiltmyndighet, og ber om vurdering.

– Vi anbefaler at skiltene plasseres så langt det lar seg gjør i grensen mellom matrikkelgårdene, skriver rådgiver veiforvaltning Jøran Kåringen Bakkemoen i Nordland fylkeskommune.

Mette-Helene Berger Amundsen mette@andoyposten.no

Trolig fergerekord i juli selv om turistbussene er borte


Dette skriver Avisa Nordland.

Direktør i Torghatten Nord, Torkild Torkildsen, sier til avisa at de vil ta noe tid før trafikktallene er klare. Han kan derfor ikke konkludere med at trafikken har vært rekordstor. Likevel tror han det er sannsynlig med ny rekord på enkelte samband. Han påpeker at det var økning i antall kjøretøy i juli, men nedgang i antall passasjerer.

– Det skyldes blant annet at turistbussene er borte. Hittil i sommer er det stort sett bare nordmenn som har reist med fergene, men etter 15. juli har det vært en viss økning av utlendinger. Det gjelder både på Bodø-Moskenes, Kjøpsvik-Drag, Bognes-Skarberget og Bognes -Lødingen, sier Torkildsen til Avisa Nordland.