Prisvinner inntar Kulturfabrikken

Hva skjer når samtidsmusikken møter såpeopera og radiobingo? Svaret kan komme i Kulturfabrikken på lørdag.

Da kommer nemlig orkesteret Tøyen fil og klafferi på besøk, og med seg i bagasjen har de en konsert og forestilling som kanskje kan gi oss svaret på hvordan det er å krysse samtidsmusikk med såpeopera og radiobingo.

I en pressemelding skrives det at dette er en konsert utenom det vanlig. Tøyen fil og klafferi har sin bakgrunn fra Tøyen i Oslo og ble dannet i 2010. Orkesteret består av Hanne Rekdal (fløyter og fagott), Kristine Tjøgersen (klarinett), Eira Bjørnstad Foss (fiolin) og Tove Margrethe Erikstad (cello). Kristine Tjøgersen er komponist og mottok nylig Arne Nordheims komponistpris for 2020. Hennes musikk blir å høre under forestillingen.

Med seg har de også Lars Skoglund fra Hamarøy, som skal ta med publikum på fluebinderkurs, stjernetitting og radiobingo.

Det er nyMusikk Nordland som står bak forestillingen.

Serieåpner 30. oktober

Lødingen er det eneste herrelaget i håndball som i Vesterålen og Lødingen er klar for seriespill den kommende sesongen.

Ifølge terminlistene til Norges Håndballforbund Region Nord-Norge skal serieåpningen i 3. divisjon, som Lødingen spiller i, foregå 30.-31. oktober.

Lødingen er satt opp med to bortekamper i sine første runder, som begge skal spilles åpningshelgen. Da skal Lødingen ifølge terminlista til tromsø og møte Tromsø og Tromsø 2.

Første hjemmekamp er 27. november mot Bossekop.

Vil ha futsalfest

Vesterålen Futsal forbereder seg til en ny sesong, som forhåpentligvis ikke blir like kort som den forrige.

De forbereder seg også til noe annet. På klubbens Facebook-sider meldes det nemlig at det kommer til å bli futsalfest i Sortlandhallen lørdag 18. desember. Nå går utfordringen ut til alle som kan tenke seg å være med på turneringen.

– Etter ett mildt sakt begredelig år håper vi så mange som mulig blir med å gjøre arrangementet så bra som mulig, skriver Vesterålen Futsal.

Sortland med damelag i håndballserien

Sortland Håndballklubb har med et lag i 4. divisjon for kvinner i håndball denne sesongen. Laget har allerede serieåpnet.

2. oktober allerede var Sortland-damene i aksjon hjemme i Sortlandshallen. Da var det Blest som var på besøk, en kamp som endte med 21-23-tap. Etter det er det en lang pause før Sortland igjen kan kle på seg spillerdraktene. Det skjer ifølge terminlistene 13.-14. november, med to kamper i Tromsø. Det er TSI og Bravo som er motstandere da.

Neste hjemmekamp er mot Bravo 5. desember.

Fylkesdirektør fratrer stillingen

Fredag hadde Stine Qvigstad Jenvin sin siste dag på jobb som fylkesdirektør for samfunnsutvikling i Nordland fylkeskommune.

Det er Nordland fylkeskommune som melder om fratredelsen i en pressemelding. Der meldes det også at det ved fratredelsen inntrer 12 måneders etterlønn.

Fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll, sier i pressemeldingen at Qvigstad Jenvin har gjort en stor innsats gjennom flere år. Hun var tidligere etatsjef i fylkeskommunen. Han trekker frem at hun har bidratt under flere store løft innen kultursektoren.

Qvigstad Jenvin sier i samme pressemelding at hun har lært utrolig mye på de feltene hun har hatt ansvar for og tar med seg oppdatert kompetanse innen endringsledelse og omstilling videre i sin karriere. Det er ikke nevnt hvor veien går videre for den tidligere fylkesdirektøren.

Høy strømpris dobler prisen for hjemmelading av elbil

Vesteråling spilte finale

Vesterålingen Gustav Vestå var med på det norske U17-landslaget i volleyball under en turnering i den nordeuropeiske sonen denne uken.

Vestå spiller til daglig i BK Tromsø, etter å ha skiftet klubb fra Sortland VBK i sommer.

I turneringen var det Island, Danmark og Færøyene som var motstandere. I puljespillet ble det seier over både Færøyene (3-1) og Island (3-0), mens det ble 1-3-tap for Danmark. I finalen var Danmark motstander igjen. Denne gangen var danskene et lite nummer for store for Gustav Vestå og hans landslagskamerater. Det endte med 0-3-tap for Norge.

Flere innlagte for korona ved Nordlandssykehuset

På sine nettsider melder Nordlandssykehuset at det er sju personer som er innlagt med koronasmitte, eller koronarelaterte sykdommer onsdag morgen. Antall innlagte har økt de siste dagene.

Nordlandssykehuset melder at det for tiden ikke er noen innlagte ved avdelingene i Lofoten og Vesterålen.

Siden pandemien startet i mars i fjor, har det vært sju personer innlagt ved Nordlandssykehusets avdeling i Vesterålen, mens det har vært 12 innlagte i Lofoten. I Bodø har det vært 58 innlagte, ifølge statistikken.

Sykehuset melder i den samme statistikken at det har vært tre dødsfall som følge av koronarelaterte sykdommer ved sykehuset, alle ved avdelingen i Bodø. Det siste dødsfallet kom forrige uke.

Vil forby konverteringsterapi

I en pressemelding fra Senterpartiet i Nordland, går partiet inn for at konverteringsterapi skal totalforbys.

Konverteringsterapien har som formål å endre den seksuelle legningen til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. Partiet skriver i pressemeldingen at det er mørketall over omfanget av bruken av konverteringsterapi. Fylkestingsrepresentant for partiet i Nordland, Anette bang, uttaler at det er på tide at folkevalgte tar ansvar og står opp for et mer rettferdig samfunn. Hun krever at ingen skal utsettes for negativ sosial kontroll eller diskriminering på grunn av legningen, eller tvinges til konverteringsterapi.

– Norge har ikke noe forbud i dag. Det er viktig at vi har fått denne høringen fra departementet, slik at vi kan gi et tydelig signal om totalforbud, uttaler hun.

Laber interesse for influensavaksinering

Dette sier kommunelege i Sortland, Mette Røkenes i en pressemelding.

I år er det viktigere en noensinne å ta denne vaksinen når du er i risikogruppen. Influensa kan gi svært alvorlig sykdom hos enkelte personer som er i risikogruppene.

– Vi har hatt svært lite influensa her de siste to årene på grunn av Covid 19, men nå er samfunnet åpnet opp og sannsynligheten for et stort influensautbrudd er høy i år, sier Røkenes, som også understreker at koronavaksinen ikke beskytter mot influensa.

Nytt fylkesstyre i Nordland Senterparti

Trine Fagervik har gått inn som statssekretær i Barne- og familiedepartementet og har derfor fratrådt som leder av Nordland Senterparti med umiddelbar virkning, melder Nordland SP i ei pressemelding.

Torsdag kveld gjennomførte de et ekstraordinært fylkesstyremøte for å konstituere et interimstyre som skal fortsette arbeidet fram til årsmøtet i mars.

Det ble gjort følgende endringer:

Sindre Stordal fra Rødøy tiltrer som ny leder, har tidligere vært 1. nestleder. Anne Sand fra Vestvågøy går inn som 1. nestleder etter å ha vært 2. nestleder siden årsmøte i 2020. Som ny representant i arbeidsutvalget tiltrer Bent-Joacim Bentzen fra Hadsel. Han vil være 2. nestleder fram til årsmøtet. Bentzen var tidligere 1. vara og har vært fast møtende i fylkesstyret gjennom arbeidsåret.

Det er ikke gjort andre endringer og alle regionene i Nordland er fortsatt representert i fylkesstyret. Gårdagens endring medfører at Britt Kristoffersen fra Hamarøy er flyttet opp fra 2. til 1. vara og blir fast møtende i fylkesstyret framover.

Interimsstyret består av:

Leder Sindre Stordal, Rødøy

1. nestleder, Anne Sissel Sand, Vestvågøy

2. nestleder, Bent-Joacim Bentzen, Hadsel

Studieleder, Anna Cecilie Jentoft, Bodø

Styremedlemmer:

Christina Falch Holmvåg, Steigen

Odd Arne Andreassen, Andøy

Iren Beathe Teigen, Lurøy

Peter-Arne Talseth, Alstahaug

Gunnar Gamst, Narvik

Anette Amalie Åbodsvik Bang, Senterungdommen

Britt Kristoffersen, Hamarøy er 1. vara. Stortingsrepresentantene Willfred Nordlund og Siv Mossleth og gruppeleder for fylkestingsgruppa Karl-Hans Rønning møter også.

Ordføreren oppfordrer til å unngå ryktespredning, etter at én person ble smittet i Lødingen denne uka.

Hugo Jacobsen, ordfører i Lødingen kommune og leder for Vesterålen interkommunale politiske råd.  Foto: Kristine Lindebø

Denne uka ble en person registrert smitta med korona i Lødingen, skriver ordfører Hugo Jacobsen i sin ukentlige rapport på Facebook.

«Vi har da totalt under hele pandemien hat 7 registrerte smittetilfeller. Det er en stor økning i antallet som har testet seg denne uka, og det er bra», skriver ordføreren.

Han oppfordrer videre til å teste seg om man får symptomer på luftveisinfeksjon, som sår hals, tett nese, snørr, feber, vondt i kroppen eller tung pust, og om å holde seg hjemme inntil en får negativt prøvesvar.

«Når vi får smittetilfeller blir folk urolig, og det er nok en naturlig reaksjon. Uansett så vil jeg be alle om å tenke seg nøye om i forhold til spekulasjoner og rykter som vi har sett tendenser til denne uka», skriver Jacobsen, og videre:

«Samfunnet er åpnet igjen, og vi må forvente at det kan dukke opp nye smittetilfeller. La oss heller ta vare på hverandre gjennom støtte og samhold, enn å spre rykter og teorier. Det trur jeg vi alle er best tjent med».

Nå kan de endelig møtes

Mandag er det klart for et vanlig, fysisk møte for fylkespolitikerne igjen. Fylkesordfører Kari Anne Bøkestad Andreassen sier i en pressemelding fra Nordland fylkeskommune at hun har savnet å kunne se kollegene sine «live».

Møtet skal finne sted i Svolvær og går over tre dager, frem til onsdag. Fylkesordføreren uttaler at hun synes de har klart å gjennomføre møtene digitalt på en bra måte, men at det ikke er tvil om hvilken omgangsform hun foretrekker når det gjelder møter.

Det skal blant annet deles ut to priser under møtet. Opplæringsprisen og Døråpneren 2020 skal gis til de som har gjort seg fortjent til det.

Avsluttet med seier

Sortland ILs damelag i 2. divisjon avdeling 7 avsluttet sesongen sin nylig.

Etter å ha hatt en tøff åpning på sesongen, der det ble tre klare tap i de tre første kampene, hevet jentene seg kraftig i de siste rundene. Tre av de fem siste kampene endte nemlig med seier, og det som tidlig så ut til å bli en sisteplass av fem lag i avdelingen, endte til slutt med en hederlig tredjeplass.

Sesongen ble avsluttet med 3-2-seier over Kilkam/Medkila på hjemmebane, som for anledningen var Øksnes Idrettspark. Seieren klarte de å redde i land, tross fravær av sin toppscorer og kaptein, Hanna Hals.

Sortland ledet 1-0 ved pause, etter at Monica Leirvik Olsen hadde gitt laget ledelsen. Gjestene utlignet stort sett rett etter lagene hadde kommet på banen etter pause, men Sortland fant fort tilbake til stilen. I løpet av et minutt midtveis i andre omgang scoret først Malin Kristin Larsen, før Ida Jakobsen-Hansen sto for den tredje scoringen. Kilkam/Medkila scoret også en gang til, men det var ikke nok til å frata Sortland seieren og avansementet til tredjeplass på tabellen.

Laget: Julie Arntsen, Vilde Lyngstad, Vibece Hobbelstad, Sigrid Miklegard, Malin K. Larsen, Sofie H. Søberg, Vilja B. Henriksen, Ida Jakobsen-Hansen, Monica L. Olsen, Stina H. Søberg, Linnea Abelsen. Innbytter: Karina Jensen.

Forteller historier i skumringa

Gammen i Hadsel er stedet og skumringa er tidspunktet det skal arrangeres fortellerstund i regi av Barnas Turlag. Det melder Vesterålen Turlag i en pressemelding.

Arrangørene opplyser møtested vil være ved Hadsel kirke, og at de skal gå derfra til Gammen.

Det er Steinar Jakobsen som i skumringen skal fortelle historier for de fremmøtte. Sammen med den andre turlederen, Kathe Hansen, lover han at det skal fyres opp i grillstedet ved gapahuken i forbindelse med fortellerstunden.

– Det er både spennende og skummelt når Steinar forteller. Ute er det mørkt. Kanskje får vi høre musikk fra skogen, skriver Vesterålen Turlag.

Nytt styremedlem i Andfjord Salmon

I en ekstraordinær generalforsamling onsdag, ble Gro Skaar Knutsen valgt som nytt styremedlem i Andfjord Salmon. Det kommer frem av protokollen til selskapet som ble sendt ut som en børsmelding.

Skaar Knutsen er ifølge proff.no daglig leder av Bjørn Bygg og er bosatt i Tromsø. Hun er også styreleder i Bogstrand AS og Bjørn Bygg.

Roger Mosand er styrets leder og styret består ved siden av ham og Skaar Knutsen av Roy Pettersen, Tore Traaseth, Knut Roald Holmøy, Kim Marius Strandenæs og Bettina Flatland.

Generalforsamlingen vedtok også å endre navnet på nominasjonskomiteen til valgkomité.

Nesten 5.300 vannskader på hytter i fjor

Forsikringsgigant har et klart råd til hytteeiere som ikke jevnlig benyttet hytta si.

– Sikre deg at noen ser til den likevel, slår If fast.

Bakgrunnen er at det i fjor ble registrert hele 5.300 frost- og vannskader på norske hytter. Nå oppfordrer altså If deg til å skaffe en såkalt hyttevenn som kan se til hytta di når ikke du selv er der.

– En slik tjeneste gir deg raskt beskjed om det er noe som er galt og skadene vil ikke bli så store, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If i en pressemeldingen.

I pressemeldingen trekker han også frem at selskapet tror antall innbrudd vil øke, som har en sammenheng med at grensene er åpnet igjen. Det ble meldt om 1.022 hytteinnbudd i 2020.

Clementz anbefaler folk å slå av vannet på hytta etter det siste besøket på høsten. Hvert år får hans og andre forsikringsselskap meldinger helt inn i juli-måned der det rapporteres om skader som har oppstått om vinteren, men som ikke er oppdaget før.

– Det tyder jo på at noen er sjelden på hytta si, sier han, og legger også til at selskapet advarer mot mus som kan ta seg inn om vinteren.

Utsettes for kommersielt press

En undersøkelse fra Medietilsynet viser at ni prosent av unge mellom 16-24 år har blitt lurt til å kjøpe noe på internett det siste året. Dette melder tilsynet i en pressemelding, der Medietilsynet også nevner at dette er en dobbelt så høy andel som generelt i befolkningen.

Mari Velsand, direktør i Medietilsynet, uttaler at tallene viser at det er viktig at en utvikler kritisk medieforståelse allerede fra tidlig alder. Hun forteller at undersøkelser som har vært gjort, viser at yngre sliter med å skille reklame fra redaksjonelt stoff, noe som bygger opp under behovet for å styrke denne aldersgruppens digitale dømmekraft.

Ifølge pressemeldingen betaler også to av ti i samme aldersgruppe for tjenester de trodde var blitt sagt opp.

Mat og alkoholfri drikke ble billigere

Konsumprisindeksen steg med en prosent mellom august og september i år, men det var ikke grunnet økte priser på matvarer og alkoholfrie drikkevarer, melder organisasjonen Virke i en pressemelding.

Ifølge meldingen gikk prisen på mat og alkoholfrie drikkevarer ned med 1,4 prosent i den aktuelle perioden.

– Prisfallet på mat og drikke fortsatte i september. Sterk konkurranse i dagligvaremarkedet og bortfall av særavgifter på mineralvann, sjokolade og sukkervarer har gitt prisfall i tredje kvartal, uttaler fungerende leder for Virke dagligvare, Jarle Hammerstad.

Rekordlav flytende rente i lånekassen

Den flytende renta i Statens Lånekasse (Lånekassen) er rekordlav, melder institusjonen i en pressemelding.

For tiden er den flytende renta på 1,312 prosent, opplyses det. Ni av ti kunder i Lånekassen har flytende rente.

I pressemeldingen opplyses det at tre års fastrente på studielånet stiger med 1,933 prosent til 1,952 prosent, mens renten for fem og ti år går ned. Femårsrenten vil fra 1. november være på 2,217 prosent (tidligere 2,257), mens tiårsrenten er 2,413 prosent, mot 2,550 tidligere.

– Det betyr at rentene i Lånekassen beveger seg saktere enn markedsrentene. For de faste rentene er tilfellet at de ligger en måned etter markedsrentene, mens flytende rente ligger to måneder etter, opplyser administrerende direktør i Lånekassen, Morten Rosenkvist.

HV deler erfaringer gjennom ny forening


Nærmere 40 000 soldater utgjør Heimevernets styrkestruktur. Nå får tjenestegjørende soldater og alle som har et hjerte bankende for nettopp Heimevernet sin egen forening.


Nyopprettede Heimevernssamfunnet er en partipolitisk og uavhengig forening som bygger på verdiene respekt, ansvar og mot. Ett av målene til foreningen er å utvikle lederskap blant Heimevernssoldater, jobbe for Heimevernets utvikling og bidra til et godt samarbeid mellom Heimevernet og sivilsamfunnet.

Ett av de første medlemmene var ingen ringere enn landets forsvarssjef og tidligere sjef for Heimevernet, General Eirik Kristoffersen.

– Jeg meldte meg inn i Heimevernssamfunnet fordi jeg har tro på konseptet, nemlig en felles arena for alle oss som er opptatt av Heimevernet og alt det positive som HV står for, forklarer Kristoffersen.

Han legger til at Heimevernssoldatene er inne til trening noen få dager i året, men at mange er opptatt av Heimevernet og Forsvaret langt ut over dagene med årlig trening.

– Heimevernssamfunnet kan bidra til en felles arena for å møtes fysisk og digitalt ut over årlig trening.

Ifølge Kristoffersen vil Heimevernet alltid ha en viktig rolle i Forsvaret og for beredskapen i hele samfunnet.

– Det har vi sett helt konkret under skredet på Gjerdrum og i støtten til grensekontroll. Heimevernet er overalt alltid og dermed en sentral kapasitet i møte med uforutsette hendelser, understreker forsvarssjefen.

Foreningen blir også ønsket velkommen av nåværende sjef Heimevernet og Generalmajor Elisabeth Gifstad Michelsen.

– Som sjef HV er jeg prisgitt alle gode initiativ som får Heimevernet til å virke enda bedre, sier Heimevernets øverste sjef.

Vil ha mer samarbeid – lanserer bærekraftfond

NorgesGruppen har opprettet det de har kalt et bærekraftfond. Det har fått navnet Handle og har 100 millioner kroner som skal benyttes den neste årene. Det skriver Norgesgruppen i en pressemelding.

NorgesGruppen omfatter dagligvarekjedene Meny, Kiwi, Spar og Joker. Fondet skal støtte ulike bærekraftprosjekter som gjelder helse miljø og mennesker.

– Hvert enkelt selskap i verdikjeden for mat gjør mye allerede, men med økt samarbeid vil gjøre at vi raskere klarer å videreutvikle en grønnere produksjon- Gjennom Handle vil vi investere 100 millioner i samarbeidsprosjekter som sørger for bærekraftig utvikling i flere ledd i verdikjeden for mat, sier konsernsjefen i NorgesGruppen Runar Hollevik.

Første runde har søknadsfrist 15. november, melder NorgesGruppen. De første pengene skal deles ut i desember.

Beboere i distriktene mest bekymret for viltpåkjørsler

Ifølge en pressemelding fra Norges Automobilforbund (NAF) er 62 prosent av innbyggerne i distriktene/spredtbygd strøk bekymret for viltpåkjørsler. Det er en landsomfattende undersøkelse gjort av Kantar for NAF som er kilden til dette.

Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF, mener bedre vedlikehold og rydding av sideterreng langs veiene er tiltak som må settes i gang for å bedre trafikksikkerheten.

Ifølge NAF er det 20 prosent på landsbasis som uttrykker bekymring for å møte vilt på veien, men jo mer spredtbygd områdene blir, dess mer øker bekymringen.

– Politikerne må ta folks bekymring på alvor og øke vedlikeholdet av veiene, sier Ryste.

Lovendring får konsekvenser for boligselgere

En endring i avhendingsloven gjør at en ikke lenger kan selge en bolig "som den er". Ifølge en pressemelding fra Fremtind betyr det at det blir lovpålagt for boligselger å oppgi vesentlige opplysninger om boligen, også skjulte feil og mangler. Allerede nå kan endringen påvirke boligselgere.

Finn Christian Hovde-Hagen er fagspesialt i Fremtind (forsikringsselskapet til Sparebank1 og DNB) på boligselgerforsikring. Han opplyser at det er laget en forskrift for hvordan en tilstandsrapport skal utformes.

– Det gir både selger og kjøper en mye bedre tilstandsrapport, som vil gi den informasjonen man trenger før en bolighandel, sier Hovde-Hagen, som uttaler at alle ikke har kunnskap eller forutsetning for å vite alt om egen bolig, men at en bygningssakkyndig (takstmann) skal hjelpe boligselger med å avdekke dette.

– En tilstandsrapport etter den nye forskriften vil være en betryggelse for deg som selger, fordi du ikke er ansvarlig for de feilene og manglene som opplyses om i rapporten, sier Hovde-Hagen.

Ifølge pressemeldingen skal det settes en beløpsgrense for å klage på feil på 10.000 kroner.

Gikk over 1.100 kilometer

Andenes skole var den eneste fra Vesterålen endte blant de 20 beste i Nordland under Beintøft, et prosjekt som varte i nesten hele september og som gikk ut på at skoleelever skulle gå til skolen gjennom hele aksjonsperioden.

Til sammen gikk klasse 4 på Andenes skole 1.131 kilometer. Det var 20 elever i klassetrinnet som var med. Frydenlund skole i Narvik vant fylkeskonkurransen. Det var Miljøagentene som sto bak prosjektet. 1,079 millioner kilometer ble gått på nasjonalt plan, som vil si 27 ganger rundt jordkloden.

Norges beste tangodansere til Sortland

Temaet er tango og de fire årstider.

«Til denne produksjonen har Arctimus trio, for anledningen forsterket med Rune Larsen på trekkspill, tilknyttet seg Norges beste tangokomponist og beste tangodansepar. Steinar Refsdal og Cyrena Drusines opptredener til egne koreografier har alt det man forbinder med tangosjangeren: rytme, sensuell estetikk, lidenskap», står det å lese i en pressemelding.

I løpet av forestillingen går ensemble gjennom de fire årstider, fra sommer til vår. De fire satsene i Astor Piazzollas «Årstidene» innleder hver akt i forestillingen og utgjør forestillingens røde tråd. De andre instrumentale stykkene og dansesatsene, i arrangementer av Sverre Indris Joner, Nils Anders Mortensen og Rune Larsen, illustrerer på hver sin måte den enkelte årstids særegne stemning.

Nytt utvalg skal se på forenklinger for næringslivet

Får karibisk støtte

12 karibiske øystater har ifølge en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet sluttet seg til det internasjonale samarbeidet mot fiskerikriminalitet. Norge har vært en drivende kraft mot denne formen for kriminalitet, skriver departementet.

Statssekretær i Næring- og fiskeridepartementet, Trine Danielsen, deltok på det digitale møtet der de karibiske statene ble med på det norske initiativet. Med disse statene, har en fjerdedel av verdens havnasjoner nå støttet prosjektet. Hun forteller i meldingen at hun synes det er skremmende å høre konsekvensene fiskerikriminalitet har i Karibia. Der fører dette til fattigdom og tapte inntekter.

Det er blant annet etablert et internasjonalt sporingssenter for fiskerikriminalitet i Vardø.

– Vi må bli bedre på samarbeid på tvers av landegrenser og fagområder, sier fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen.

Fortsatt best til å betale for seg, men flere får anmerkning

Flere av de eldre over 66 år opplever å få betalingsanmerkninger. Det skriver Creditsafe i en pressemelding.

Men samtidig påpeker selskapet at de eldre fortsatt er flinkest til å gjøre opp for seg. Per Fjærestad i Creditsafe understreker at en må huske på at endringer i statistikkene rundt betalingsanmerkninger kommer som følge av utviklingen innen inkassosaker og mislighold.

– Betalingsanmerkningene kommer med andre ord i ettertid, og er derfor ikke nødvendigvis en god indikator på situasjonen akkurat nå, uttaler Fjærestad.

I tredje kvartal var det 17.200 eldre over 66 år med betalingsanmerkninger. I slutten av andre kvartal var det 17.000 som hadde det samme. Fjærestad understreker at det er litt bekymringsfulle tall.

– Men det er verdt å påpeke at de eldre er de klart beste betalerne og det er fremdeles i dette segmentet at det er færrest betalingsanmerkninger, understreker Fjærestad.Inviterer til rundtur i Blåbyfjellet

Turlederne Sunniva Birkeland og Sverre Idar Lakså tar søndag med interesserte fjellvandrere på en litt krevende tur i fjellet «bak Sortland», heter det i en pressemelding fra Vesterålen Turlag.


– Vi starter fra parkeringsplassen ved skitrekket i Ånstadblåheia og følger skogsvei via Blåhammardalen til Reinshaugen. Derfra går turen opp til Middagsvatnet, og videre opp til kanten av Bøblåheia, forteller Sunniva.
– Når vi er i cirka 500 meters høyde, legger vi turen nordøstover via Pannkakeidet til Ronna, der vi brekker av mot Turlagsstua. Vi finner en rygg ned mot Skaran og Storvatnet, og før vi veit ordet av det er vi kommet tilbake til utgangspunktet, cirka fem timer etter at vi startet, står det å lese i pressemeldingen.


I tillegg til å være i bra form krever denne turen god fjellsko, klær etter vær og mat og drikke for en dagstur.

Sortland vant G16-serien

Sortland ILs G16-lag har vunnet avdelingen i 11-erserien med lag fra Lofoten og Vesterålen. De er dermed klar for kretsfinale.

Laget, som også gjorde seg bemerket med å ta seg til nordnorsk finale i NM-kvalifiseringen, der det ble tap mot elitelaget fra Tromsø IL, gikk ubeseiret gjennom seriespillet. Seks kamper av seks mulige ble vunnet. Laget noterte seg for 39 scoringer og slapp inn ni.

Mesterskapet ble først sikret i siste serierunde, da Svolvær/Kabelvåg ble slått 5-3 borte. Leknes kunne i teorien tatt igjen Sortland, men måtte ha vunnet stort over Ballstad/Gravdal i siste runde. Den kampen endte 1-1.

Mjølner eller Landsås/Brage-Trondenes vil vinne den andre avdelingen med lag fra Ofoten og Sør-Troms.