Går Holsnakken rundt i Bø

Turleder og kjentmann Tor Andersen inviterer til rolig seniortur rundt Holsnakken i Bø onsdag.

Det melder Vesterålen Turlag i en pressemelding.

– Vi møtes til denne seniorturen ved Lunahallen og går derfra til adventistkirka på Øyjorda, melder Vesterålen Turlag.

Turen vil gå til Fagerhaugelva, der en hytte og en gapahuk kan benyttes under kaffepausen.

– Her vil turlederen fortelle om det gamle vannkraftverket (Lysverket) som lå her og var i drift til 1952. Så går turen videre ned til Hole og Lynghaugen, og tilbake til Lunahallen på en god skogsvei, melder turlaget.

Fra turen Holsnakken rundt i Bø.   Foto: Anne Sofie Sigmundsdatter

Ble Hadsels tredje «miljøfyrtårn»

Torsdag ble Montér Hadsel den tredje bedriften i Hadsel med miljøfyrtårnsertifisering.

Det melder Hadsel kommune på sin hjemmeside.

Gratulasjonen ble overbragt av miljørådgiver Terese Nygård, ordfører Aina Nilsen og næringssjef Daniel Sowe.

– Dette er kjempeviktig for oss og vi ser på det som et stort pluss å være miljøfyrtårnsertifisert. Vi ser at både forbrukere og firma lokalt blir mer og mer opptatt av å velge miljøbevisst. Vi håper at dette skal gjøre det enda mer attraktivt å velge oss, sa daglig leder Ragnar Ellingsen.

Felles drift av legekontor i sommer

I Sortland har kommunen felles drift av legekontorene fra 21. juni til 13. august.

Legekontoret som vil være åpent fra og med den kommende uken er Parkveien legekontor.

Det melder kommunen på sin hjemmeside.

Alta vant 3-1

Lørdag kveld var det serieåpning i 2. divisjon for Alta, som på hjemmebane tok imot Moss.

Sortlendingene Sondre Laugsand og Mathias Dahl Abelsen spiller på Alta og var med i troppen til lørdagens kamp. Alta ledet 2-1 til pause over bortelaget. Dette grunnet selvmål seks minutter før pause fra Daniel Mederos Rojas på Moss.

Seks minutter inn i andre omgang økte Alta ledelsen til 3-1, som ble det endelige resultatet.

Kollektivselskapene vil åpne fordørene igjen – bussjåførene er ikke inkludert i diskusjonen

Yrkestrafikkforbundet mener lokal smittesituasjon burde avgjøre om fordørene på bussene igjen skal åpnes. De kjøper ikke kollektivselskapenes argumenter om tapte billettinntekter.

− Vi har foreslått for selskapene at de kan flytte valideringsenhetene bak i bussen, noe de ikke har gjort. Vi har også bedt om at billettkontrollene gjeninnføres, noe det ser ut til at enkelte av kollektivselskapene begynner å ta tak i. Til nå har det mange steder vært nærmest «fritt frem» for å reise gratis med bussen. Derfor mener vi at det blir usaklig av dem å peke på stengte fordører som hovedårsaken til at de ikke får billettinntekter, når de ikke har vært interessert i å høre på innspill fra sjåførene selv, uttaler forbundsleder Jim Klungnes.

Arctic Race of Norway returnerer med knallsterkt felt

Når den åttende utgaven av Arctic Race of Norway starter i Tromsø 5. august stiller et knallsterkt felt med 18 lag, hvorav elleve stiller til start i Tour de France.

– Vi er stolt over at så mange topplag velger å komme til Nord-Norge. Det viser at Arctic Race of Norway er et attraktivt løp som holder høyt nivå, sier daglig leder Knut-Eirik Dybdal i Arctic Race of Norway i en pressemelding.

Også Arctic Race of Norway-ambassadør Thor Hushovd, mener at årets utgave er en av. De sterkeste noensinne.

– Publikum kan spesielt merke seg at Bora-Hansgrohe stiller til start. Dette er et av verdens sterkeste sykkellag, med blant andre tredobbelt verdensmester Peter Sagan i troppen.

Tromsø har to ganger tidligere vært vertsby for avslutningsetappen, men det er første gang selve startskuddet for sykkelrittetgår i den arktiske hovedstaden. Både start og målgang på den første etappen blir i Tromsø.

Andre etappe starter i Nordkjosbotn. Tettstedet innerst i Balsfjorden får dermed sin debut som vertskap for Arctic Race og Norway. For første gang krysser sykkelrittet en landegrense, når andre etappe ender opp 12 kilometer inn i Finland, i Kilpisjärvi.

Etter at de to første etappene er gjennomført vil de som kjenner Arctic Race og Norway nikke gjenkjennende til elementer i de to siste etappene.

– Traseen på 184,5 km mellom Finnsnes og Målselv vil være den samme som i 2015, med unntak av at løyparundt Senja vil gå i motsatt retning, sier Dybdal.

Lang ventetid før oppkjøring

− Til tross for at pandemien gir en rekke begrensninger, har vi gjennomført flere oppkjøringstimer i 2021 enn i 2019 som var siste normalår, sier Henning Harsem i Statens vegvesen.

Statens vegvesen oppfordrer til å ha minst 140 timer bak seg på veien før oppkjøring. Slik situasjonen er i dag, stryker nemlig 21% på oppkjøringsdagen.

− Hvis du stryker på oppkjøringen vil det på grunn av den store pågangen gå lang tid før du kan få ny oppkjøring, sier Henning Harsem.

Harsem mener unge burde ta kjøretimer allerede som 16-åring, slik at de kan bygge videre på det trafikkskolen lærer dem. Han mener det kan være å spare penger, i stedet for å måtte kjøre opp flere ganger.

Stadig flere gjennomfører videregående skole i Nordland

– Gjennomføringsandelen i videregående skole går opp i Nordland for åttende år på rad, det sier fylkesråd Elin Dahlseng Eide basert på tall fra SSB.

SSB opplyser at 75,5 prosent hadde fullført og bestått, enten med studiekompetanse eller fag- eller svennebrev.

Eide er glad for at både gutter og jenter på både studieforberedende og yrkesfag har framgang, men spesielt er det gledelig at gutter tar inn på jentenes forsprang. I 2013-kullet fullførte og bestod 66,9 prosent av guttene, i neste årskull fra 2014 var fullføringsandelen vokst til hele 72 prosent.

Nordland nærmer seg med denne forbedringen landssnittet.

– Vi kan imidlertid ikke hvile på laurbærene. 60 % av våre elever velger yrkesfag, men altfor få velger å søke læreplass. Med stadig færre ungdommer i fylket vårt er det i alles interesse å sikre læreplasser, slik at alle ungdommer lykkes i videregående med kvalifikasjoner som arbeidslivet etterspør. Med innføringen av læreplassgaranti regner vi med å kunne vise fram enda bedre resultater de neste årene, avslutter fylkesråd Dahlseng Eide.

Skal gå gjengrodde stier

  Foto: Alf Oxem/Vesterålen turlag


Onsdag skal Vesterålen Turlag på det som i en pressemelding kalles for en "lett vandring på gjengrodde stier".

Det er snakk om en seniortur, og det er Blåhammardalen og og øverste del av Holmstaddalen som skal utforskes. Turen har utgangspunkt fra et sted like vest for slalåmbakken. Turfølget skal følge en skogvei og gode stier innover i terrenget, til Gammen og Blåhammardalsvatnet, melder turleder Elbjørg Daljord.

FOTO: ALF OXEM


Går i gang med Nord-Norges største arkeologiske prosjekt 


Arkeologene er tilbake i Tjeldsundet. I år skal 17 lokaliteter graves ut i det som er Nord-Norges største arkeologiske prosjekt noen gang, og det er steinalder og samiske lokaliteter som står i fokus. Dette står å lese i en pressemelding

Den planlagte Hålogalandsvegen, som skal gå mellom Harstad, Evenes og Sortland, er tenkt som delvis utbedring av eksisterende vei og delvis nybygging. En rekke automatisk fredete kulturminner vil bli berørt av veibyggingen, og må dermed undersøkes av Norges arktiske universitetsmuseum før veiarbeidet kan starte. Prosjektet «Arkeologi langs Hålogalandsvegen» startet i fjor og hadde da første år med utgravninger langs Tjeldsundet. I år og neste år vil de arkeologiske arbeidene fortsette.

Området rundt Tjeldsundet er fra før lite undersøkt. Undersøkelsene som nå pågår vil bidra til å øke kunnskapen om menneskene som bodde rundt Tjeldsundet, fra steinalder og frem til nyere tid. Fjorårets utgravninger ga et rikt funnmateriale fra jernalder, middelalder og steinalder, og arkeologene forventer at også årets utgravninger i stor grad vil berike det arkeologiske materialet.

– I løpet av årets sesong vil vi undersøke 12 samiske lokaliteter. Blant annet skal vi grave ut flere boplasser, med tufter av ulike typer boliger og tidsperioder. Rundt Tjeldsundet har det bodd markasamer, som har drevet med en kombinasjon av reindrift, gårdsbruk, fiske og utmarksnæringer Flere av kulturminnene som skal undersøkes vil belyse dette varierte ressursgrunnlaget og levemåten. Området har også vært brukt av den nomadiske reindrifta som har flyttet ut mot kysten for å ha reinen på sommerbeite, sier prosjektleder Inga Malene Bruun i pressemeldingen.

Årets feltarbeid vil pågå fra 2. juni til 17. september. De 17 lokalitetene vil være fordelt på fem kommuner fra Tjeldsundbrua i Harstad til Gullesfjorden i Kvæfjord kommune.

Melbuværing med ny plate

VG-journalist og musiker, Jostein Magnussen, er snart ute med nytt album.

«Senere denne måneden kommer jeg ut med et nytt album med chill-låter», skriver han på Facebook.

Der står det også å lese at albumet heter "Endings" og består av 12 instrumentale låter.

Vil utvide fjøs til ammekyr i Bø

Tom Andre Henriksen skal utvide driften med ammekyr og har sendt søknad om lån fra strategisk næringsfond. Til utvidelse av fjøs for kjøttproduksjon er det søkt om et lån på 150.000 kroner, og formannskapet i Bø var vært positive.

– Det er en kjempepositiv sak, endelig er det noen innen landbruk som satser litt. Samtidig er det trist for Tom at søknad til Innovasjon Norge ikke gikk gjennom. Plutselig sa man nei, han hadde liggende inne en søknad, men de hadde gjort om forutsetningene for hvor midlene skal gå, sier Berit Hansen (Sp), som synes akkurat det var veldig synd.

– At han allikevel velger å bygge ferdig er veldig flott, Bø kommune skal støtte opp om dette. Landbruket har det tøft, påpeker Hansen.

– At de endret betingelsene underveid er veldig beklagelig, det gir ikke forutsigbarhet for aktører, påpeker Kine Anette Johnsen.

– Dette er noe vi kan ta opp politisk og være med og påvirke inn mot Innovasjon Norge. Og grunn til å si at det er flere i Bø som har fått god drahjelp og flere er på gang. Jeg tror vi kan takke næringa, som har vært dyktige. Jeg kjenner konkret til en til som jobber med ny fjøs, og det er i hvert fall veldig positivt, sier Sture Pedersen (H) før formannskapet enstemmig sa ja til søknaden.

Fikk flere hundre tusen for å aktivisere eldre

Øksnes kommune har mottatt 335.000 kroner i tilskudd fra Statsforvalteren i Nordland til aktivitetstilbud og besøksvert for eldre som bor på institusjon.

Tilskuddet skal benyttes til besøksverter, leasing av Motitech-sykler og utstyr til aktivisering.

Målet for aktivitetstilbud er å stimulere til innovative tiltak for å opprettholde aktivitet og sosial kontakt slik at personer i målgruppen får aktive og meningsfulle hverdager, gode opplevelser og sosial kontakt med sine nærmeste.

Målet for besøksvert i sykehjem og omsorgsbolig er at kommuner legger til rette for eventuelt i samarbeid med frivilligheten, å bistå slik at besøk blir gjennomført på en hyggelig, god og smittevernsikker måte.

Silya og Hærens musikkorps til Sortland

For 15. gang skal Hærens musikkorps ut på turné med julekonserten «Swinging Christmas». I år blir det med Silya som vokalist.

– Silya setter fyr på både publikum og Hærens musikkorps når hun med sin småfrekke, flørtende og utfordrende stil tiltrer korpset i årets utgave av «Swinging Christmas», skriver Hærens musikkorps i en pressemelding fredag morgen.

Årets dirigent er Helge Sunde, en av Norges beste storband-ledere.

– Programmet røper vi ikke ennå, men vi lover både rocka- og smøremyk julestemning, skrives det i pressemeldingen.

Hærens musikkorps skal innom fem byer på årets juleturné, og lørdag 27. november skal de underholde i Kulturfabrikken på Sortland.

Snart kan du midlertidig avregistrere bilen uten å levere inn skiltet

Onsdag sender Statens Vegvesen på høring et forslag om innføring av en ordning med frivillig avregistrering av kjøretøy uten innlevering av skilt på trafikkstasjon.

Det melder Samferdselsdepartementet i en pressemelding.

– Av og til kan det være nyttig å avregistrere et kjøretøy midlertidig. Spesielt kan dette være aktuelt for kjøretøy som bare brukes deler av året, som motorsykler og veteranbiler. Derfor ønsker vi å innføre en ordning med avregistrering av kjøretøy uten innlevering av kjennemerker på trafikkstasjonen. Det vil gjøre av- og påregistrering både enklere og billigere for bileierne, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide i en pressemelding.

Med dagens regelverk innebærer avregistrering at kjennemerkene må innleveres til en trafikkstasjon, hvor de lagres i inntil seks måneder.

– Med en ordning hvor man kan midlertidig avregistrere bilen uten å måtte levere inn skiltet, slipper bileierne å møte opp på trafikkstasjonen. Dette vil for de fleste være en kjærkommen forenkling, sier Hareide.

Skal gi råd om økt bearbeiding og produksjon av sjømatprodukter

Regjeringen har satt ned et utvalg som skal gi råd om hvordan det kan legges til rette for at mer av fisken som fiskes i Norge også skal bearbeides i Norge.

Det melder Nærings- og fiskeridepartementet i en pressemelding.

– Fiskeriressursene langs kysten vår skaper tusenvis av arbeidsplasser og verdier for milliarder av kroner. Nå setter vi ned et utvalg for å få råd om hvordan vi kan få enda flere helårlige arbeidsplasser, og enda mer bearbeiding av fisken her hjemme, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen.

Stiller større krav

Utvalget skal vurdere hvordan det kan tilrettelegges for en grønn omstilling og økt bearbeiding i Norge, samt at sjømatindustrien skaper flere helårlige arbeidsplasser. Utgangspunktet for vurderingene skal være at markedet stadig stiller større krav til bærekraft og hvilke muligheter dette gir for norsk sjømatindustri.

– Bærekraftig produksjon og lokale ringvirkninger er bærebjelker i regjeringens fiskeri- og sjømatpolitikk. Jeg gleder meg til å motta utvalgets konklusjoner og forslag, sier Ingebrigtsen.

I tillegg skal utvalget gjennomgå utviklingen som har vært innen sjømatindustrien de siste årene, med særlig vekt på hvitfiskindustrien.

Utvalget skal levere sine anbefalinger innen 1. november 2021, og består av følgende medlemmer:

 • Kathrine Tveiterås, dekan ved fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi ved UiT – Norges arktiske universitet (Tromsø)(Leder)
 • Inger Marie Sperre, Brødrene Sperre (Ålesund)
 • Ørjan Nergaard, tidligere Båtsfjordbruket og styreleder i COD Cluster (Båtsfjord)
 • Sigvald Rist, Lofotprodukter AS (Vestvågøy)
 • Magnar Pedersen, Nofima (Tromsø)
 • Nina Jensen, REV Ocean (Oslo)
 • Janita Arhaug, prosjektleder fiskeri NCE Blue Legasea, tidligere fisker (Ålesund)

Går Holsnakken rundt i Bø

Turleder og kjentmann Tor Andersen inviterer til rolig seniortur rundt Holsnakken i Bø onsdag.

Det melder Vesterålen Turlag i en pressemelding.

– Vi møtes til denne seniorturen ved Lunahallen og går derfra til adventistkirka på Øyjorda, melder Vesterålen Turlag.

Turen vil gå til Fagerhaugelva, der en hytte og en gapahuk kan benyttes under kaffepausen.

– Her vil turlederen fortelle om det gamle vannkraftverket (Lysverket) som lå her og var i drift til 1952. Så går turen videre ned til Hole og Lynghaugen, og tilbake til Lunahallen på en god skogsvei, melder turlaget.

Fra turen Holsnakken rundt i Bø.   Foto: Anne Sofie Sigmundsdatter

Losutstilling til Andenes og Lødingen

Mandag kommer utstillingen til Andøya, mens det tirsdag er Lødingen som står på menyen. Det opplyser Kystverket i en pressemelding. Etter Lødingen er det Bodø og Fleinvær som er på menyen.

I alt er det 35 norske havner, som frem til 30. august i Bergen, skal få besøk av utstillinga som markerer 300 års historie for lostjenesten. Det er museumsfartøyet Gamle Oksøy som er museumsskipet for anledningen. Utstillinga er å finne i skipet.

Kystverket opplyser at det grunnet smittevernhensyn, ikke er mer enn ti personer som om gangen kan nyte jubileumsutstillingen, som egentlig skulle vært gjennomført med samme opplegg i fjor, men da stoppet som kjent korona det aller meste i landet.

I pressemeldingen trekkes det frem den viktige rollen losen har spilt med tanke på å lede skip til havner langs hele Norge. Det meldes at dette er en viktig del av jubileumsutstillingen.

– Hele 90 prosent av eksport og import i Norge går sjøveien. Skipstrafikken er dermed viktig for å sikre forsyningene både til industrien og befolkningen ellers. Rundt 300 loser jobber for å gjøre seilingen langs kysten trygg, og sikrer drift av tjenesten 24 timer i døgnet – hele året. Det siste året har losene hatt en viktig rolle for å sikre forsyninger til Norge gjennom covid-19-epidemien, sier losdirektør Erik Blom i Kystverket i den omtalte pressemeldingen.

FOTO: HELGE SKODVIN/KYSTVERKET


Masse fra Bøtunnelen til gang og sykkelvei på Eidet

Ordfører i Bø, Sture Pedersen har vært i kontakt med samferdelsråd Bent Joachim Bentzen om gang og sykkelvei langs fylkesveien på Eidet.

– Jeg håper vi får en løsning, kommunen og fylket slik at vi får oppstart for bygging av gang- og sykkelveien på Eidet. Utfordringa er at vi er i en sånn situasjon, at man ikke får lov til å låne til denne typen infrastruktur. Vi har en god dialog med fylket og jeg håper vi klarer å løse dette, sa ordfører Sture Pedersen (H) i ei orientering til formannskapet.

Han sier at fra kommunens side er alt helt klart.

– Vi har opplyst at vi har gjort det vi skal fra kommunens side og det ligger faktisk klart til å sende ut på anbud. Papirene er klare, det er bare å trykke på knappen, sier han, og legger til at et nytt moment er gjort i forbindelse med arbeidene som skal skje i Bøtunnelen som skal starte opp i slutten av august.

– Det blir mye overskuddsmasse, det skal graves og skytes der inne, den overskuddsmassen er det nesten underlig om man ikke klarer å benytte den i gang- og sykkelveien. Foreløpig er det ordnet en deponiplass til den massen, så fremst man ikke er kommet i gang med selve byggingen av gang- og sykkelvei. Vi håper å bruke den massen i gang- og sykkelveien, og kanskje det er med på å få ned kostnaden på den, sier han.

Hjertesukk over lesemengde i formannskap

I formannskapsmøtet i Bø som ble avholdt torsdag ble mengden sakspapirer til møtet kommentert, som var på 579 sider.

– Vi har ikke gjort så mye nytt i måten vi sender ut på, men hadde vi gjort dette på «gammelmåten» ville ikke alt kommet ut. Samtidig er det praktisk for noen ønsker å lese gjennom, men jeg er helt enig i at det kan virke mye, sier ordfører Sture Pedersen (H).

– Det er 180 sider bare i tekniske vedlegg, allikevel er det 400 sider igjen. Kanskje kan man kutte ut noen av vedleggene? Jeg kan ikke sette meg inn i de tekniske vedleggene uansett, sier Berit Hansen (Sp).

Geir Viggo Pedersen (H) synes på sin side at det bare er bra at vedleggene er med, han mener det ikke gjør noe og for de som har interesser i enkeltsaker kan man da enkelt bla seg langt tilbake.

Også varaordfører ,Jenny Tande Fagereng (H,) synes det er oversiktlig, og dessuten lett å legge til side det man ikke vil lese.

Fra administrasjonens side ble det påpekt at det ikke er for at alle skal lese alt det blir gjort på denne måten, men for at alt skal være tilgjengelig.

– Det blir mye papirer, medgir rådmann Gundar Jakobsen, men han forteller at det har sin forklaring.

– I ei av klagesakene der Statsforvalteren gikk inn på hjemmesida vår og så på hvilke vedlegg ei sak hadde så var der plutselig ett de ikke fant. Da ble plutselig det et argument, sier han.

Har signert avtale med Folk i Husan AS

Bø kommune har inngått avtale med det nye selskapet Folk i Husan AS, der blant annet Bjørn Dæhlie og sønnen er inne på investorsiden.

Avtalen er inngått etter at kommunestyret annonserte muligheten for tilvisningsavtale for boliger.

– Da vi gikk ut med forespørselen var den på ti boliger, det vil si at det til sammen bygges 25 boliger. Det fikk vi tilslag på, og har inngått intensjonsavtale med utbyggeren Folk i Husan. Den avtalen er underskrevet denne uka, sa rådmann Gundar Jakobsen til formannskapet.

Han fortalte at grunnen til at det er en intensjonsavtale er at det er et trekantsamarbeid, mellom Bø kommune, utbygger og Husbanken som utbygger må få en del avklaringer med.

– Jeg synes det er kjempebra med disse tilvisningsboligene, det er utrolig at man får til noe sånt, og at man har fått en så stor utbygger er utrolig flott, slår Berit Hansen (Sp) fast.

Vesterålinger tatt ut til UEFA-trenerkurs

Ifølge hjemmesidene til Norges Fotballforbund, starter en rekke personer fra hele landet på forbundets B-lisens trenerkurs i disse dager. To personer fra Vesterålen er tatt ut til dette kurset. De to er henholdsvis Rune Stave fra Andenes IL, og Roy Poulsen fra Morild.

UEFA B-lisensutdanningen er trinn 2 av 4 i NFFs trenerutdanningsstige. Primærmålgruppa er trenere i ungdomsfotballen.

– Da vi lyste ut UEFA B-kursene for 2021 var vi litt spente på hvordan koronaperioden vi har vært i gjennom ville slå ut på søkerinteressen. Det viste seg at det kun ble en liten nedgang fra forrige runde og vi fikk inn over 500 søkere, sier fagansvarlig KA trenerutvikling i NFF, Geir Midtsian til NFFs hjemmeside.

Disse partiene kan du stemme på i stortingsvalget i Nordland

Nordland fylkeskommune melder i en pressemelding at det er i alt 19 partier som har levert inn godkjente lister til årets stortingsvalg og som dermed kan stemmes på av nordlendingene.

Fylkesvalgstyret har gått gjennom de innkomne listene og har godkjent dem. Ifølge meldingen er listene kontrollert med hensyn til valgbarhet mot manntall og folkeregister. Leder av fylkesvalgstyret i Nordland, Kari Anne Bøkestad Andreassen, sier at alle kandidatene på de ulike listene er blitt underrettet via brev om at de står på listen, og de har fått vite hvilke krav som stilles om det skal søkes fritak. Kandidatene har en ukes frist med å gi tilbakemelding.

Her er de 19 partiene som stiller liste i Nordland:


 • · Alliansen – Alternativ for Norge
 • · Arbeiderpartiet
 • · Demokratene
 • · Fremskrittspartiet
 • · Helsepartiet
 • · Høyre
 • · Industri- og næringspartiet
 • · Kristelig Folkeparti
 • · Liberalistene
 • · Miljøpartiet De Grønne
 • · Norges Kommunistiske Parti
 • · Partiet De Kristne
 • · Partiet Sentrum
 • · Pensjonistpartiet
 • · Piratpartiet
 • · Rødt
 • · Senterpartiet
 • · SV- Sosialistisk Venstreparti
 • · Venstre

Får 476.000 kroner til nytt klubbhus

Fylkesråd for næring, Linda Hakukland, gir 476.00 kroner til prosjektet i Risøyhamn. Bakgrunnen er at i 2018, fikk Andøy kommune ordinære tilskudd fra spillemidlene i 2018 til klubbhus ved fotballbanen.

Fordi byggeprosessen har møtt på flere problemer underveis, inkludert konkurs hos en av leverandørene, i tillegg til svært utfordrende grunnforhold.

Fra seier til koronakarantene


Medkilas fotballdamer, der blant annet vesterålingene Mette Skau, Mathilde Karlsen og Liv Solveig Miklegard spiller, opplevde en sterk lørdag med seier over erkerival Fløya på bortebane. Skau ble for øvrig matchvinner i oppgjøret.

Men så kom sjokkbeskjeden på søndag, for da ble det nemlig kjent at en som er tilsluttet troppen har avlagt positiv koronatest. Det skriver Harstad Tidende. Det er en positiv hurtigtest som ble tatt søndag det er snakk om. Dette betyr at hele laget settes i karantene. I tillegg vil neste serierunde for Medkilas, som er oppsatt førstkommende lørdag, bli utsatt.


Seniorene til Rangeldalen, barna til Speiderhytta


Vesterålen turlag melder i en pressemelding om to turer de tre første dagene av uke 22.

Den første er en tur for de yngste, der Speiderhytta er målet. Barnas turlag står bak. Det loves at deltakerne skal bli kjent med speiderlivet, og at det skal bli fri lek når de kommer frem, før kveldsmaten skal nytes.

Onsdag er det seniorene som skal på tur. De har Rangeldalen som mål. Turen skal starte noen kilometer sør for Laukvik og følge en sti til Rangeldalsvatnet, og enda et stykke oppover i terrenget, opplyses det om. I meldingen beskriver turlaget dette som en krevende tur, der en må ha gode tursko, turstaver og god mat og drikke med seg. En lokal kjentmann kommer også til å fortelle om området underveis.


Legger turen til Meløya og Øvergårdsfjellet


Det er en tur rundt Meløya og en tur til Øvergårdsfjellet som står på menyen for Vesterålen turlag denne helga. Det opplyser turlaget i en pressemelding. Liv Dagrun Andreassen skal være turleder på runden rundt Meløya, en tur som ifølge beskrivelsen er på åtte kilometer. Det trekkes frem et rikt fugleliv, fine strender og variert utsikt i løpet av turen. Ettersom en del av turen går i lett myrlendt terreng, anbefales deltakerne å ta på seg lette, men vanntette tursko.

Til Øvergårdsfjellet er det Elin Nilsen som skal være turleder. Oppmøte skal være ved Fjellstua i Øvergården, derfra skal det følges en sti opp til Øvergårdsfjellet. Turlaget opplyser at det legges inn noen pauser og muligheter for å fylle vannflaskene sine underveis.

En del av denne naturen vil ifølge turlaget være en naturquiz som er lagt inn i løypa. På toppen kan det også vente en premie.


Avlyser Kystkulturdagan i vestbygd


Arrangørene håpet det skulle la seg gjøre og la planer, men torsdag kom meldingen om at Kystkulturdagan i Vestbygd i Lødingen er avlyst. Meldingen kommer i et innlegg på arrangementets Facebook-side.

– Komiteen har hatt møte. Vi er blitt enige om at vi dessverre må avlyse også i år på grunn av pandemien, skriver arrangørene i Facebook-posten.

De opplyser at arrangementet normalt har trukket 1.000-1.500 mennesker, men pandemien gjør dette umulig i år.

– Gleder oss til pandemien er over, og vi igjen kan arrangere Kystkulturdagan i Vestbygd

Arrangementet skulle egentlig ha vært avholdt 9. og 10. juli. Det var planlagt utstillinger, museum, tøffende båtmotorer og servering av sjø-relatert grillmat. Det var også planlagt aktiviteter i havna, der barneleker og båter skulle være en del av underholdninga.Øksnes kommune vil ta del i kvalitetsreform

Illustrasjonsbilde helse og omsorg.  Foto: Kjell Rune Henriksen

Til uken skal hovedutvalg for helse og sosial i Øksnes ta stilling til hvorvidt kommunen ønsker å ta del i reformen «Leve hele livet». Det er utarbeidet en grundig temaplan i Øksnes, som påpeker at reformen består av 5 hovedområder hvor det ofte svikter i tilbudet til eldre i dag.


Dette skal reformen bidra til:


- Flere gode leveår der eldre beholder god helse lenger. Opplever at de har god livskvalitet, og at de i større grad mestrer eget liv, samtidig som de får den helsehjelpen de trenger når de har behov for den.

- Pårørende som ikke blir utslitt, og som kan ha en jevn innsats for sine nærmeste.

- Ansatte som opplever at de har et godt arbeidsmiljø, der de får brukt sin kompetanse og gjort en faglig god jobb.

Målgruppen er eldre over 65 år, både de som bor hjemme og i institusjon.

Med utgangspunkt i Stortingsmeldingen har Øksnes kommune laget sin egen plan for Leve hele livet. Den er delt opp i ett kapittel for hvert av de fem innsatsområdene:

· Mat og matglede

· Aktivitet og felleskap

· Helsehjelp

· Sammenheng i tjenester

· Et aldersvennlig Norge


Reformen skal løfte frem de fem innsatsområdene hver for seg og sammen.

– Øksnes sin Leve hele livet-plan er veldig konkret og har fokus på tjenesten. Parallelt har vi og jobbet med ny omsorgsmelding. Disse to planene utfyller hverandre godt og Leve hele livet-planen blir derfor et vedlegg til omsorgsplanen. I handlingsplanen fokuseres det på tiltak som allerede er igangsatt, tiltak det er søkt på og tiltak som skal videreutvikles. En del av de tiltakene som ikke er igangsatt kan få økonomiske konsekvenser og må derfor utredes nærmere før kostnadsoverslag kan presenteres, heter det i temaplanen som politikerne skal behandle til uken.

Øksnes kommune har allerede mottatt 950.000 kroner i tilskudd på forskjellige ordninger som beskrevet i tiltaksoversikten. Temaplanen som er utarbeidet håper kommunen skal bidra til at de mottar tilsvarende beløp i løpet av 2021.

Administrasjonen i Øksnes anbefaler at temaplanen vedtas.

Tatt ut på landslaget

Øksnes-jenta og den tidligere Morild-spilleren, Linnea Solvoll Laupstad, er tatt ut på J19-landslaget.

Solvoll Laupstad spiller nå for Arna-Bjørnar i Bergen.

J19-landslaget skal ha treningssamling i perioden mellom 8.-15. juni. I overkant av 30 spillere er plukket ut til å delta på samlingen.

Den tidligere Morild-spilleren står med 13 kamper for aldersbestemte landslag så lang, 11 for J16 og to for J15. Hun har scoret fire mål, alle for J16.

Mathilde Karlsen, som nylig gikk fra Melbo til Medkila, er også tatt ut på landslaget. Hun skal på samling med J16-landslaget. Samlingen foregår i samme periode som J19-landslagets samling.