Ber om nedsatt hastighet

Styret i Havna Boligpark skriver i et brev til Øksnes kommune at de har fått tilbakemeldinger om sjåfører som holder høy hastighet på Innfartsveien, fra krysset Moloveien og mot Biomar.

Representantene fra Havna Boligpark skriver at de mener områder bør regnes som tettbygd strøk, med 50 kilometer i timen som fartsgrense, men at det ikke finnes skilt på veien som indikerer tillatt hastighet. De viser til at veien benyttes av alt fra gående og til tyngre kjøretøy, også kjøring i næringsvirksomhet.

Nå ber de om at fartsgrensen reduseres til 40 kilometer i timen, eventuelt 30, og at det kommer skilt som viser dette.

Sortlandshallen stengt onsdag

På grunn av tekniske problemer er Sortlandshallen stengt på dagtid onsdag 24. november.

Det melder Sortland kommune på sin hjemmeside.

– Vi jobber nå for at bassenget vil kunne holde åpent for offentlig bading i kveld kl.17.00-21.00. Vi vil legge ut informasjon her når vi vet mer, melder kommunen.

Inviterer statsråden til kommunen

Ap-nestleder og fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran.   Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Hadsel kommune har i en henvendelse til Nærings- og fiskeridepartementet invitert fiskeri-og havminister Bjørnar Skjæran til Fiskebøl.

Der skal som det som kjent etableres og bygges et senter for testing, øving og teknologiutvikling knyttet til bekjempelse av akutt forurensning.

Det er ordfører Aina Nilsen (Sp) som har invitert Bjørnar Skjæran til Hadsel kommune. Hun viser i invitasjonen til at Kystverket har utarbeidet en nærmere beskrivelse av prosjektet med spesifisert kostnadsanslag og plan for gjennomføring, som ble levert i månedsskiftet.

– Vi ønsker ministeren velkommen til et besøk ved det planlagte senteret, samt andre steder av interesse i kommunen. Vi er fleksible med tanke på tidspunkt og får tilpasset besøk til ministerens kalender. Vi ønsker velkommen til Hadsel og håper på positiv tilbakemelding, skriver ordføreren i henvendelsen til Nærings- og fiskeridepartementet.

Fortsatt en koronainnlagt i Vesterålen

Det er fortsatt en person som er lagt inn ved Nordlandssykehusets avdeling i Vesterålen med koronarelatert sykdom. Det kommer frem av Nordlandssykehusets daglige oppdatering på sine nettsider.

Fra tidligere i pandemien er det ni personer som har vært innlagt ved avdelingen i Vesterålen, som holder til på Stokmarknes.

Totalt er det åtte personer som er innlagt ved Nordlandssykehuset. I tillegg til den ene innlagte ved avdelingen på Stokmarknes, er også en person innlagt i Bodø og seks personer innlagt i Lofoten.

Har fylt opp bassenget på Kvalnes

FYLT: Martin Rasmussen i Andfjord Salmon viser frem det første laksebassenget til bedriften. Denne uken har man fylt bassenget med til maksimalt nivå og skal nå gå over til å teste gjennomstrømmingen i bassenget.  Foto: Arkivfoto: Jørn Aune

Andfjord Salmon har nå fylt opp laksebassenget på Kvalnes med vann. – Vi har testet bassenget i flere uker, og så langt ser alt veldig bra ut, skriver administrerende direktør Martin Rasmussen i en melding på selskapets nettsider.

Denne uken har man fylt bassenget på Kvalnes til maksimalt nivå. Hensikten med testen er å få detaljert kunnskap om hvordan bassenget og utstyr responderer på sjøvann.

– Så langt har vi fått alle svarene vi ønsket oss, skriver Rasmussen.

Neste skritt for selskapet er å teste gjennomstrømmingen av vann i det 20 meter dype bassenget. Sjøvann skal hentes fra dypet i Andfjorden og man skal ikke bruke energi på få vannet inn i bassenget. Man trenger heller ikke varme det opp.

Planen er at man til våren skal sette ut smolt i bassenget som så skal vokse til over 1.000 tonn laks.

– Kunnskapen vi opparbeider oss ved testing av første basseng, vil være helt uvurderlig når vi skal både bygge og ta i bruk de øvrige bassengene på Kvalnes. Fordelen med å ha en såpass lang og omfattende testperiode for første basseng er at vi kan redusere både tid, kostnader og gjennomføringsrisiko på de neste bassengene, skriver Rasmussen.

Andfjord Salmon har laget planer for å produsere 19.000 tonn sløyd laks med hode på Kvalnes. I tillegg planlegger man landbasert oppdrett i Brevika og på Fiskenes. Her arbeides det med reguleringsplaner.

Setter ned fartsgrensen i Bakkelia

Etter søknad fra Sortland kommune har Statens vegvesen besluttet å senke fartsgrensen i Bakkelia på Sortland.

Det kommer frem av et vedtak sendt til kommunen 3. november.

Fartsgrensen i Bakkelia har vært 50 kilometer i timen, men kommunen har over en tid fått tilbakemeldinger fra beboere i området om at folk kjører for fort. Det har blitt vist til at det er mange barn som ferdes i området og at det ville hjulpet hvis fartsgrensen ble satt ned til 30 kilometer i timen.

Nå har altså Statens vegvesen vedtatt at fartsgrensen settes ned.

Stiller spørsmål om Bø-kabelen

Stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H) ber i et skriftlig spørsmål til justis- og beredskapsministeren om svar på årsaken til at Havforskningsinstituttets sjøkabel fra Hovden i Bø ble brutt.

– Hva er statsrådens vurdering av årsakene til at kabelnettverket Love Ocean ble satt ut av drift, og hvordan jobber regjeringen for bedre sikring av vårt undersjøiske overvåkingssystem i nord, er det direkte spørsmålet fra representanten.

I sin begrunnelse for spørsmålet viser representanten til den første meldingen om hendelsen, gjengitt i Dagens Næringsliv 5. november.

– Et undersjøisk overvåkingssystem i nord ble satt ut av drift i det som viste seg å være bortfall av en kritisk kabelstrekning. Avisen siterer kilder fra Havforskningsinstituttet og politiet som ikke kan utelukke sabotasje, men gjør det tydelig at det undersjøiske kabelnettverket Love Ocean er vesentlig for kontroll og kartlegging av aktiviteter på norsk sokkel, skriver han i begrunnelsen for spørsmålet.

Svaret fra justis- og beredskapsminister Emilie Mehl er ennå ikke tilgjengelig.

Det første overvåkingsflyet er overlevert

Norge fikk torsdag overlevert det første av fem nye maritime patruljefly, med benevnelsen Boeing P-8A Poseidon. De gamle orion-flyene blir etter hvert historie.

Ifølge Forsvaret er flyenes viktigste oppgave å overvåke Norges enorme havområde.

– Norge har ansvar for enorme havområder i en strategisk viktig del av verden. Vi er derfor avhengige av å kunne følge med på, og forstå, hva som skjer i disse områdene, sa direktør for Forsvarsmateriell, Mette Sørfonden under overtakelsen i Seattle.

Flyet skal etter planen komme til Norge i februar 2022, fulgt av fire fly senere. Det første flyet har fått navnet «Vingtor».

Til sammen åtte land har valgt det nye flyet til maritim overvåking. Flyet er basert på det sivile passasjerflyet Boeing 737, men er selvfølgelig oppgradert og tilpasset militær bruk.

– Vi mottar nå det første flyet, både på tid og med den kvaliteten som er lovet. Dette bidrar til at vi får en mest mulig sømløs overgang mellom dagens og fremtidens maritime patruljefly, sier Sørfonden til forsvaret.no.

Forsvaret opplyser at P-8 er toppmoderne og vil gi Forsvaret enda bedre oversikt over havområdene, og gjøre det lettere å oppdage ubåter.

Det nye flyet skal være i drift i 2023, og skal gjennom nasjonale tilpasninger. I tillegg etableres støttesystemer og annet nødvendig utstyr på Evenes, slik at P-8 skal kunne begynne å ta over oppgaver fra de gamle orionflyene samme år.

Når flyet ankommer Norge over nyttår, vil det stå klar hangar på Evenes, hvor flyene blir stasjonert.

Synlig tobakk på utsalgssteder

Kontroller i Hadsel viser at to utsalgssteder hadde tobakk som var synlig for kundene da kontrollørene ankom stedene.

Det melder Nordfeldske Kontroll AS, som på vegne av Hadsel gjennomfører salgs-, skjenke- og tobakkskontroller i kommunen.

Selskapet rapporterer om to merknader når det gjelder oppbevaring av tobakk.

– Vi minner om at all form for tobakk og tobakksvarer skal være skjult for kunder, skriver kontrollørene i sin rapport til Hadsel kommune.

For øvrig er det ikke avdekket alvorlige brudd på alkoholloven knyttet til salg og skjenking av alkohol til mindreåringe eller åpenbart påvirkede personer. Salgs- og skjenketider er ellers overholdt.

Det er ikke observert reklame på salgssteder, og salget har foregått i lovlige former. Det er ikke observer salg av øl til mindreårige i butikkene, og det ble ikke observert salg av øl etter salgstidens slutt. Det rapporteres ellers at aldersgrenser for slag og kjøp av tobakk og tobakksvarer er overholdt.

Ber Andøy bosette 17 flyktninger

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) ber Andøy kommune bosette 17 flyktninger i 2022. Det er samme antall som Andøy kommune ble bedt om å bosette i år.

Stig Johansen i Andøy kommune opplyser at Andøy bosatte fire flyktninger i 2020 og har bosatt 16 av 17 flyktninger i år. Det lave antallet i 2020 skyldes nedstengningen i forbindelse med covid-pandemien.

IMDI skriver i brevet at man regner med at kommunene i Norge må bosette 5.500 flyktninger i 2022.

– Inkludert i dette talet er 141 einslege mindreårige, kor 30 er under 15 år og busettast av Bufetat, skriver IMDI i brevet.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det i Andøy bor 484 personer som har innvandret fra et annet land. Litauen (64), Syria (44) og Somalia (40) er de tre landene med flest innvandrere til Andøy.

Stenvolls elever tok første stikk

Lyn, som trenes av andværingen Tom Stenvoll, tok første stikk og vant den første av de to kvalifiseringskampene for å berge plassene i Toppserien for kvinner.

Stenvoll og hans jenter endte på niendeplass av ti lag i den øverste serien i norsk kvinnefotball. Det medførte at laget må ut i to kvalifiseringskamper mot nummer to i 1. divisjon med tanke på å berge plassen i Toppserien. Onsdag ble den første kampen spilt i Oslo. Den endte med 2-1-seier for Lyn og Stenvoll. Lyn så ut til å berge i land en 2-0-seier, men gjestene, Åsane fra Bergen, fikk en scoring i det 89. minutt og bidro dermed til at det er høy spenning foran returoppgjøret. Det spilles søndag i Bergen.

Suverene Øksil-herrer

Øksils volleyballherrer suser frem i 2. divisjon.

I helgens serierunde ble det tre nye seire, alle med klar margin.

Det åpnet med 3-0 over Lofotvolley, et lag som Øksil også slo i den forrige seriehelgen. Denne gangen ble kampen spilt i Bodø og Øksil var klart best. I siste sett ble det hele 25-6.

Også mot TSI ble det klare settseire og 3-0-seier, før TSI 2 var motstander i siste kamp. Her ble det 3-0 og 25-5 i det tredje og siste settet.

Øksil er på topp i 2. divisjonsavdelingen etter å ha spilt seks kamper, der alle kampene så langt er blitt vunnet.

Også Sortland var i aksjon denne helgen, men ikke med like stort hell. Mot Bodø Volley ble det 0-3-tap, mens det mot TSI endte med 2-3-tap, der siste og avgjørende sett endte 13-15 i Sortlands disfavør. Sortland ligger som nummer fem av sju lag i avdelingen.

Fylkeskommunen Kjøper «romaksjer» for 50 000


Nordland fylkeskommune kjøper 25 % av aksjene i Newspace North AS på Andøya. Innovasjonsselskapet skal jobbe for å øke ringvirkningene av romsatsingen som skjer på Andøya.

–Målet med dette aksjekjøpet for oss i fylkeskommunen er å bidra til å bygge opp solide kunnskaps- og teknologimiljøer i Nordland, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll.

Etableringen skjer i samarbeid med Andøya Space AS, SIVA og Andøya Teknologipark AS, som alle skal ha like eierdeler i det nye selskapet. I løpet av 2022 er det forventet en emisjon der hver av partene vil bli forespurt om å bidra med 3 millioner kroner hver for å kunne utvikle selskapet videre, sier han til Nordland fylkeskommunes hjemmeside.

Fylkesrådslederen er imponert over måten Andøya har håndtert omstillingen på i lokalsamfunnet etter nedleggingen av forsvarsbasen på Andenes. Han mener at det som nå skjer er et resultat av et samarbeid mellom befolkning, næringsliv og det offentlige, som andre samfunn i omstilling vil kunne lære mye av.

–Det er et lokalsamfunn som har reist seg etter et stort tilbakeslag. Den positiviteten og optimismen skal vi nå bygge opp under, for å sikre at utviklingen fortsetter, slik at hele Nordland blir tatt i bruk, konstaterer Norvoll.

Hadsel gir innspill om fergeavganger

Bilferga «Tysfjord» legger til kai på Melbu.  Foto: Thor-Ivar Guldberg

Store deler av samfunnet i Hadsel er avhengig av hyppige avganger med ferga over Hadselfjorden, både sent og tidlig. Det går fram av et innspill som Hadsel kommune nylig har sendt Nordland fylkeskommune.

– Nordland fylkeskommune har bedt oss om å svare på hvilke behov vi og våre innbyggere har for når ferga skal gå. Derfor har vi gjennom ei god høring identifisert flere klokkeslett, samt et handlingsrom som gir Nordland fylkeskommune et arbeidsrom når de skal lyse ut nytt anbud, sier Sp-ordfører Aina Nilsen i Hadsel.

I kommunens innspill til fylkeskommunen trekker de fram at ansatte innen helse og omsorg bruker ferga daglig, også knyttet til å bistå pasientene med stell eller medisiner. Det sendes også hjelpemidler med ferga fra Melbu ved behov. I en ideell verden ville kommunen gjerne beholdt avgangene som i dag. Kommunen viser også til at elever knyttet til Strønstad skole har behov for ferga fra Fiskebøl hver dag.

– Skolen er avhengig av ferga når ansatte har møter og kurs i Hadsel og Vesterålen. I tillegg kommer deltakelse på kulturelle arrangementer. Skal elevene til tannlege, helsestasjon eller andre samarbeidspartnere, benyttes også ferga. Dette gjelder også elever som er aktivt med i elevrådet, opplyser kommunen.

Slo verdensmester

Mikkel Arntsen fra Sortland og Omegn Skiklubb leverte en bra fristildistanse under den fiske sesongåpningen i Mounio søndag.

Arntsen var en av over 20 nordmenn som var på startstreken under den finske sesongåpningen, som også hadde de aller fleste av de russiske eliteløperne på plass. Også Johan Nordeng fra Alsvåg IL var på plass i Finland.

Under 15 kilometer fristil ble Arntsen tredje best av de over 20 norske løperne som gikk distansen. Han endte på 27. plass til slutt, men svært mange av løperne foran, var russiske landslagsløpere, som Sergej Ustjugov, Denis Spitsov, Alexej Sjervotkin, Ivan Yakimusjkin og Artem Maltsev. Den finske stjerneløperen Ivo Niskanen vant øvelsen, som han gjorde på 15 kilometer klassisk lørdag.

Johan Nordeng ble nummer 56.

Mikkel Arntsen slo blant andre verdensmesteren på stafett fra 2017, Finn Haagen Krogh, som endte tre plasser bak sortlendingen. De aller fleste av løperne foran Arntsen på resultatlisten har god erfaring fra verdenscupen. En løper som for eksempel Francesco de Fabiani fra Italia var bare 16 sekunder foran sortlendingen. Han har ni pallplasser fra verdenscupen å se tilbake på. Sortlendingen var et minutt og femti sekunder bak vinneren.

Stadig flere vil reparere

Mange har nok opplevd å få mobiltelefonen sin ødelagt. Men nå viser en undersøkelse i regi av Fremtind Forsikring at flere vil reparere den ødelagte telefonen fremfor å kjøpe ny. Det er Respons Analyse som har utført undersøkelsen.

I en pressemelding om undersøkelsen, sier 75 prosent at de er villige til å reparere mobiltelefonen sin om den blir skadet, og skaden meldes til forsikringsselskapet. Fremtind skriver at 84 prosent svarer ja til det samme når de får vite om hvor mye karbondioksidutslipp som spares ved reparasjon kontra kjøpe ny.

– Det beviser at nordmenn er klimabevisste og at ønsket om å redusere utslipp er stort. I tilleg viser det at informasjon og kunnskap er viktig, sier Hanne Iversen, leder for bærekraft i Fremtind.

NJFF tar til orde for lukkede oppdrettsanlegg

  Foto: Illustrasjonsfoto / Norges Jeger og Fiskerforening

Det er landsmøtet til Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) som ber om at regjeringen kommer sterkere på banen når det gjelder rammebetingelsene til oppdrettsnæringen. Allerede fra 2022 ønsker foreningen at lukket teknologi skal tas i bruk. Det opplyser NJFF i en pressemelding fra foreningens landsmøte.

Foreningen vil at alle eksisterende oppdrettsanlegg skal gå over til lukkede anlegg innen 2030.

I meldingen trekkes det frem at lakselus og rømt oppdrettsfisk er to faktorer som påvirker villaksen. NJFF beskriver villaksen som arvesølvet, men arten er truet og nærmer seg stygt å bli rødlistet.

– Unaturlige konsentrasjoner av lakselus medfører økt dødelighet hos villaks og sjøørret i store deler av landet. Rømt oppdrettslaks blander sine gener med villaks og bidrar til å viske ut lokale genetiske tilpasninger, skriver NJFF, og trekker frem at dette kan løses med at det tas i bruk lukkede anlegg, som fysisk adskilles fra naturen rundt.

Ifølge NJFF kommer det bare halvparten av mengden med laks inn fra havet for å gyte i forhold til det som var tilfellet for 35 år siden. Samtidig er sportsfisket i elvene og fiske etter laks i fjordene blitt kraftig regulert.

Vesterålinger scoret i sesongavslutning

Mens tredjedivisjon ble fullført for et par uker siden, ble 2. divisjon avsluttet denne helga. I den anledning tegnet to vesterålinger seg på scoringslista. I kampen mellom Kongsvinger og Tromsdalen, scoret hadselværingen Adrian Pedersen et mål, og bidro dermed til at han og lagkameratene kunne dra i land en 3-1-seier på bortebane.

I kampen mellom Alta og Fløya, ble det også signert vesterålske scoringer. Sortlandsgutt Mathias Dahl Abelsen puttet to baller i nota i en svært komfortabel 5-1 seier over Fløya. Mens Tromsdalen endte på en småpen 4. plass i årets sesong, 23 poeng bak serievinner Kongsvinger, havnet Alta til slutt på 6. plass, med 41 poeng.

Lager norgescup i futsal

Futsalsesongen er i gang, selv om Vesterålen Futsal er et par uker unna sin seriestart. Dette blir en sesong der Norges Fotballforbund skal forsøke seg med en nyvinning. På fotball.no skriver forbundet at de håper en norgescup (NM) i futsal skal være med på å futsalmiljøet et årlig sportslig, sosialt og faglig høydepunkt.

Det var toppklubbene selv som kom med innspillet gjennom sin egen serieforening.

Norges Fotballforbund skriver at hver fotballkrets skal kvalifisere to lag av hver kjønn til en regionfinale, som igjen skal kvalifisere åtte lag til det som har fått navnet Final Eight, en cupfinalehelg som skal spilles første helgen av mars. Hønefoss Arena blir finalested.

Det er ikke avklart når de første kampene skal spilles, eller hvor et eventuelt nordnorsk sluttspill skal arrangeres.

Sikret KM-tittel med kalasseier

Kretsfinalen i G14 9-erklassen mellom ble utsatt to ganger grunnet koronautbrudd. Da den endelig ble spilt, var FK Luna overlegen.

Det ble en lang vei mot KM-tittelen for 14-åringene fra FK Luna. Laget gikk ubeseiret gjennom sin avdeling i kretsserien, og kvalifiserte seg for kretsfinalen mot Svolvær/Kabelvåg.

Men å få den kampen avviklet, skulle vise seg enklere sagt enn gjort. Først var planen å spille finalen over to kamper, der sammenlagtvinneren ville være mester. Deretter ble det bestemt at det skulle spilles en kamp, på nøytral bane, i Blåbyhallen på Sortland. Også der ble det møtt kvist ved første anledning, da et koronautbrudd sørget for at kampen måtte utsettes.

Søndag 7. november kunne finalen endelig spilles. Seks forskjellige målscorere sørget for Luna kunne juble etter en 7-1-seier, etter at det sto 4-0 ved pause. Dennis Jakobsen, Elias Robertsen, Fanuel Negasi, Nick-Aaron Kucharski (to mål på rad), Jesper Johnsen og Dawit Negasi bidro med hver sin scoring. Svolvær/Kabelvågs scoring kom i kampens siste minutt.

Har fortsatt koronamidler å dele ut til næringslivet

Pengene er statlig kompensasjonsordning til lokale virksomheter som særlig har vært rammet av covid-19. Intensjonen med tildelingen er å sikre likviditet i virksomheter, og dempe de økonomiske konsekvensene av pandemien.

Næringene som først og fremst blir prioritert, er drosjebiltransport, turbiltransport, overnattingsvirksomhet, serveringsvirksomhet og reisebyrå og reisearrangører.

Kommunen har frihet til å tilpasse hvilke virksomheter som støttes, avhengig av den lokale situasjonen knyttet til nedstengning og tapt omsetning.

Ifølge Sortland kommune er det svært få som har søkt på midlene, og nå oppfordrer de bedrifter og næringslivet om å søke.

Tiden begynner å bli knapp, for fristen går ut førstkommende søndag.

Advarer mot at strømsparing kan føre til branner

Det er forsikringsselskapet Fremtind som i en pressemelding kommer med en advarsel til alle som forsøker å spare strøm, gjennom blant annet å lade ting om natten og vaske klær mens en ikke er hjemme, eller om natten. Therese Nielsen er skadeforebygger i Fremtind, som er forsikringsselskapet til Sparebank1 og DNB, og hun har en klar oppfordring om ikke å bruke elektronikk når en ikke er våken eller til stede.

– Det kan gi konsekvenser langt ut over et ødelagt batteri, advarer hun.

Hun forteller at selskapet ser en økning i branner som har startet i vaskemaskiner, oppvaskmaskiner og tørketromler, om en sammenligner tallene med i fjor.

– Vi tror årsaken er at mange da var hjemme og kunne forhindre brannen, sier hun.

Selv om strømmen er kostbar, og det er fristende for folk flest å spare noen kroner i strømutgifter, mener Nielsen det kan gi en økonomisk smell på senere tidspunkt.

– Ha på tilstrekkelig varme slik at rørene ikke fryser, er rådet hun gir.

Vannlekkasje ved Bussterminalen

Enhetsleder for kommunalteknikk i Sortland kommune, Kato Lund, sier til VOL at de har fått melding om at det har skjedd en lekkasje på en privat vannledning inn til Bussterminalen på Sortland onsdag formiddag.

– Det var ganske mye vann til å begynne med, men nå er saken tatt hånd om av en entreprenør som ble engasjert av eieren, Kvartal 8 Sortland AS. Nå er saken tatt hånd om og blir ordnet, sier enhetsleder Kato Lund til VOL.

Fristen for å stemme på Årets Nordlending nærmer seg.


Kåringen er et samarbeid mellom NRK Nordland og Avisa Nordland. Prisen går til en nordlending som har gjort noe ekstraordinært i løpet av året som har gått. Og som seg hør og bør, blir innbyggerne oppfordret til å bidra med navn på gode kandiater.

– Det første jeg tenkte da jeg ble spurt var «endelig!» Det høres kjempeartig ut, sier direktør i NHO-Nordland, Daniel Bjarmann-Simonsen, til NRK Nordland.

Juryen består for øvrig av sjefredaktør i Avisa Nordland, Jan-Eirik Hanssen, Gro Bergrabb (direktør Nordland Musikkfestuke) og Vibeke Madsen (distriktsredaktør NRK Nordland)

– Det er en viktig stas å gjøre på folk som står på for utvikling av regionen vår. Dette er en pris som henger høyt, og som mange er opptatt av. Det er gøy å få være med på å påvirke valget. Det kommer til å bli vanskelig, sier Hansen til NRK Nordland.

I fjor var det fotballklubben Bodø/Glimt som vant prisen. Året før var det Ramona Lind fra Sortland.

Fristen for å nominere kandidater denne gang er 12. november kl. 10.00. Med utgangspunkt i disse kandidatene, skal juryen plukke ut ti kandidater. Selve prisen deles ut like før jul.

Arrangerer folkemøte om skolenedleggelse

I den forbindelse arrangerer De Folkevalgte fra Innlandet, folkemøtet på Innlandet Skole førstkommende fredag, i skolens gymnastikksal.

Der står selvsagt forslaget om nedleggelsen sentralt. I tillegg skal også avviklingen av legeordningen for Innlandet, og brannberedskapen, diskuteres.

Møtet ledes av Stig Sørmo, mens fungerende kommunedirektør i Hadsel kommune, Tommy Løveng, orienterer fra kommunens perspektiv.

Fra nyttår blir det dyrere med bensin- og dieselbiler


– Dette betyr fare for kraftige kutt i kollektivtilbudet og dermed mer bilkø inn mot de store byene. Det er en brutal melding å gi til vanlige folk og reisende som er avhengig av kollektivtrafikken, sier Stig Skjøstad, administrerende direktør i NAF, Norges Automobil-Forbund i en pressemelding.

Nivået for antall passasjerer på tog- og annen kollektivtrafikk ligger nå på mellom 75 og 80 prosent av nivået før korona-pandemien. Både NAF og en rekke kollektivselskaper har bedt om at krisemidlene forlenges inn i 2022.

Forslaget fra Støre-regjeringen til nytt statsbudsjett for 2022 inneholder få endringer i det opprinnelige forslaget til Solberg-regjeringen.

– På den positive siden viderefører de nullmoms for kjøp av elbiler, i tråd med det NAF har krevd. Samtidig innfører de en omregistreringsavgift på brukte elbiler på opptil 6 600 kroner, bensin og diesel blir 15-16 øre dyrere per liter, og det kommer massive avgiftsøkninger på å kjøpe ladbar hybridbiler, sier han, og utdyper:

Ifølge Skjølstad vil de som har bestilt ladbar hybrid i høst, og som får den levert over nyttår, få en betydelig avgiftssmell med dette forslaget.

– Det dreier seg om mellom 40 og 80 000 kroner per bil, og gjelder 10 -15 000 biler. Dette kan ikke bli stående. Stortinget må som minste krav utsette disse økningene et halvt år, av hensyn til forbrukerne, sier han.

Stenger Nordre Frydenlund allé

Fra 8. til 10. november vil Nordre Frydenlund Alle på Sortland være stengt.

– Dette i forbindelse med reparasjon av vannlekkasje. Ved forlenget stenging utsendes nytt varsel, opplyser Sortland kommune på sin hjemmeside.

Den aktuelle strekningen som stenges er fra krysset ved Kjøpmannsgata til krysset ved Vesterålsgata.

Vil ha fartsreduksjonsskilt på sjøen

I et brev sendt til Øksnes kommune, ber Dyrøy Grunneierlag om at det utplasseres et skilt med ordlyden "Sakte fart" på et egnet sted ved Dyrøybukta, og legger til at den mest gunstige plasseringen er ved Skjåneset, men at andre steder også kan vær eaktuelle.

De ønsker informasjon om regelverk som gjelder for denne type skilting, og ber kommunen om hjelp.

12 tatt i fartskontroll i Andøy

Lørdag formiddag har utrykningspolitiet gjennomført laserkontroll i 60-sonen ved Sellevoll på Andøya.

På Twitter melder politiet at resultatet ble 12 forenklede forelegg, der høyeste hastighet ble målt til 84 kilometer i timen.

Slik er status for fotballkretsen

Sesongen er slutt for seniorlagene i Hålogaland Fotballkrets. Vi en oversikt som fotballkretsen har publisert på Facebook., fremgår det hvordan lokalfotballen blir seende ut i 2022.

Harstad IL rykket opp til 3. divisjon, og utgjør sammen med Mjølner Hålogalands håp i allnorsk fotball.

I kretsserien, 4. divisjon, er følgende lag klare: Melbo IL, Skånland OIF (begge rykket ned fra 3. divisjon), Sortland IL, FK Landsås, Ballstad UIL, FK Lofoten, Medkila, Andenes IL, Leknes FK, Mjølner 2 og IL Morild.

5. divisjon: Stokmarknes Fotball, SPK Høken, FK Luna, Svolvær IL, Reine IL, Sortland 2, Ballstad 2, Stamsund IL, Melbo 2 (flyttet ned i 5. divisjon ettersom A-laget rykket ned), Kabelvåg IL/FK Lofoten 2, Grytøy IL, Harstad 2, Ballangen FK, SPKL Hardhaus og Liland IF/SOIF 2

Avdelingsoppsett for 5. divisjon er ikke klart, og det kan også komme flere seniorlag med i den laveste divisjonen. Det var blant annet 28 lag med i 5. divisjon i 2019, mot 16 i 2021. Hvordan inndelingen av 5. divisjon vil bli, melder fotballkretsen at ikke er klart ennå.