Kommunestyret i Øksnes vedtok i budsjettbehandlinga før jul å innføre eiendomsskatt for næringslivet på verker og bruk fra 2018, etter at Ap, SV og Krf fikk støtte fra ØTL.

Én million i pluss i år

Det er foreslått en skattesats på 2 promille i 2018, som økes til 3 i 2019 og 4 promille i 2020. Med dette grepet mener rådmannen at kommunen kan sitte igjen med et overskudd på én million kroner i år.

Dette vil administrasjonen bruke på å trekke sine forslag om å kutte 17 dagsenterplasser fra 2018 og 15 VTA-plasser fra 2019. De vil delvis trekke forslaget om ett års stenging av ungdomsklubb og basseng, samt innsparing ved å slå av gatelys på nattestid.

Næringsforeninga er kritisk

Jan-Roger Knudsen, leder for Øksnes næringslivsforening, er kritisk til prosessen rundt vedtaket om eiendomsskatt. De samme politikerne vedtok nemlig tidligere i år ikke å innføre eiendomsskatt i kommunen.

– Vi misliker prosessen, eller rettere sagt den manglende prosessen, sier Knudsen.

Han savner en utredning av hva eiendomsskatt på næringseiendommer vil medføre for næringslivet i kommunen. Flere små bedrifter, som enkeltpersonforetak og små butikker, har henvendt seg til næringslivsforeninga, og ser nå for seg at de kan stå i fare for å måtte legge ned virksomheten.

– Det er bedrifter som akkurat får det til å gå rundt i dag. Med en eiendomsskatt på toppen, frykter de at de må legge ned, sier Knudsen.

Gruppeledermøte i Øksnes kommunestyre på det siste budsjettmøtet før jul. Foto: Tommy hansen

– Usikkerhet og utrygghet

Næringslivsforeninga har ikke selv regnet på akkurat hvilke økonomiske konsekvenser det vil få for bedriftene, men de har pratet med andre kommuner i samme situasjon. Nå tar de tak, med et ønske om å få omgjort vedtaket.

– Det er en stor grad av usikkerhet og utrygghet fra våre medlemmer, så vi gjør det vi må, sier Knudsen.

– Vi ønsker at vi skal være en av få kommuner i fylket uten eiendomsskatt. Vi må ha noen fordeler i utkanten, og vi har ikke råd til å miste arbeidsplasser, legger han til.

Har vært konkurransefortrinn

Han mener at mangel på eiendomsskatt har vært et konkurransefortrinn for Øksnes for å få arbeidskraft, samt å få bedrifter til å etablere seg i kommunen.

– Hvor skal man hente inn pengene dersom man ikke skal innføre eiendomsskatt?

– Det er det vanskelig for meg å si noe om. Men jeg tenker at i stedet for å se på inntekter til kommunen, kan man også se på utgiftssida. Det er ikke så enkelt som å pålegge bedrifter og privatpersoner mer skatter og avgifter, sier Knudsen.

Øksnes næringslivsforening jobber med en offisiell uttalelse som blir sendt ut senere i dag, fredag.