Det er statsadvokaten i Nordland som har tatt ut tiltalen som inneholder fire punkter. De alvorlige lovbruddene som vesterålingen er tiltalt for, skal ha skjedd mot to forskjellige mindreårige jenter.

Under 14 år

Det første punktet gjelder seksuell omgang med barn under 14 år. Dette skal ha skjedd ved to tilfeller fra 22. til 29. mars i 2015.

Strafferammen for dette punktet er fengsel i inntil 10 år.

Ettersom den seksuelle omgangen var samleie, er straffen fengsel i minimum tre år dersom tiltalte blir dømt for forholdet.

Oppdatert tirsdag: Rettssaken er i gang

– Voldtekt

Det andre punktet gjelder voldtekt. Dette skal ha skjedd 29. mars 2015 på tiltaltes bopel. Her skal han ha dyttet fornærmede ned i sofaen, dratt av henne klærne og gjennomført samleie. Fornærmede skal ha motsatt seg dette, blant annet ved å sparke samt rope at hun ikke ville. Tiltalte skal ha holdt henne for munnen, slått henne og tatt kvelertak.

Strafferammen for dette punktet er fengsel i inntil 10 år. Siden den seksuelle omgangen var samleie, er straffen fengsel i minimum tre år dersom tiltalte blir dømt for forholdet.

Saken skal opp for Trondenes tingrett tirsdag til fredag denne uka. Foto: Arkivfoto

Gjentagende

Mannen er tidligere dømt for seksuell omgang med barn under 16 år. Tiltalens tredje punkt omhandler gjentatte samleier med barn under 16 år i perioden 15. juli 2013 til 22. juni 2015.

Siden mannen er tidligere dømt for lignende forhold, er strafferammen for dette punktet fengsel i inntil 15 år.

Fornærmede her er en annen jente enn i de tre andre punktene.

Det fjerde punktet i tiltalen gjelder drapstrussel. Dette skal ha skjedd i tiltaltes bil 8. november i 2015. Han skal ha dunket hodet til fornærmede i hodestøtten, lagt armen rundt halsen på fornærmede og sagt han han kunne drepe henne der og da.

Dette punktet har en strafferamme på fengsel i inntil ett år.

Gammel og ny lov

Saken var i utgangspunktet berammet i Vesterålen tingrett i oktober i fjor, men da sorenskriveren var til stede i et dommeravhør med den yngste av de to fornærmede i juli 2015, blir hele Vesterålen tingrett inhabil. Da sorenskriveren ble obs på dette, måtte saken omberammes.

Den kommer derfor denne uka opp for Trondenes tingrett. Det er satt av fire dager til behandling av saken.

Saken er også spesiell siden både den gamle straffeloven fra 1902 og den nye fra 2005 skal anvendes.

Den nye straffeloven ble tatt i bruk 1. oktober 2015. Det siste punktet i tiltalen som omhandler drapstrussel, skjedde etter denne datoen og skal dermed vurderes etter den nye loven, mens de andre forholdene behandles etter den gamle loven fra 1902.

Erkjenner ikke straffeskyld

Tiltalte erkjenner ikke straffskyld. Det bekrefter hans forsvarsadvokat, Brit Kjelleberg.

– Det er en alvorlig sak, som skal tas på største alvor. Han erkjenner ikke straffeskyld, og ønsker da selvsagt ikke å bli dømt. Så får vi se hva bevisførselen fører med seg, sier Kjelleberg til VOL.

Har vært utsatt for overgrep tidligere

Trude Marie Wold er bistandsadvokat for begge de to fornærmede i saken. Hun påpeker at saken har vært vanskelig for dem.

– Den ene jenta har vært utsatt for overgrep tidligere. Dette tilfellet som kommer opp nå er egentlig den første hendelsen, men det er den siste saken som kommer opp i retten, sier Wold.

VOL har tidligere unnlatt å skrive om dette, av hensyn til jentas unge alder.

– Vi vet at folk som utsettes for overgrep, blir mer sårbar for å utsettes for nye overgrep, sier Wold.

Har tatt lang tid

Det har nå gått  flere år siden hendelsene. Wold påpeker at liggetid ofte brukes som argument for å få lavere straff ved eventuell dom.

– Dette er en sak som er veldig gammel. Det tok lang tid før de tiltalte ble avhørt av politiet, og saken har dratt ut i tid. Det i seg selv er en stor belastning for de fornærmede, sier hun.

Etter den nye straffeloven er seksuell omgang med barn under 14 år automatisk definert som voldtekt. Det var det ikke før.

– Dette er noe av det mest alvorlige vi har innen sedelighet, påpeker Wold.