Cermaq har i snart ett år svart det samme på gjentatte spørsmål fra VOL om salget av lakseslakteriet i Alsvåg:

At intensjonen er å selge anlegget. At flere er interesserte. At salgsprosessen fortsatt pågår. Men at ingenting foreløpig er landet.

Håpet blant de ansatte i Alsvåg har hele tiden vært at anlegget blir solgt til en aktør som ønsker å videreføre slakteridriften. Siden avgjørelsen om nedleggelse ble tatt i 2016, har derfor ingen ansatte sagt opp, men svart med å levere stadig nye produksjonsrekorder.

Nå nærmer det seg slutten for Cermaqs drift i Alsvåg. De ansatte har jobb ut januar, deretter er det kroken på døra.

Har krevd møte

Formannskapet i Øksnes ble innkalt til hastemøte om saken før jul, et møte som resulterte i et brev til styret i selskapet, med krav om innsyn i salgsprosessen og et møte med øverste ledelse. Styreleder Geir Molvik og administrerende direktør Knut Ellekjær svarte positivt, og sa at de ville komme tilbake med dato for møtet over nyttår.

Halvannen uke inn i det nye året, og bare noen uker før Cermaq legger ned i Alsvåg, sier ordfører til VOL at hun fortsatt ikke har hørt noe fra ledelsen. Bråthen har i en henvendelse på nyåret foreslått at møtet settes til førstkommende fredag, når formannskapet er innkalt til ordinært møte. Da VOL snakket med henne tirsdag ettermiddag hadde hun fortsatt ikke hørt noe.

– Det er ikke til å legge skjul på at vi frykter de har en annen strategi enn det de gir uttrykk for – at prosessen drar ut i tid med vilje, sier Bråthen til VOL.

15 av de 40 ansatte i Alsvåg har sagt ja til å bli med til Steigen, hvor de er i full gang med bygging av nytt slakteri. Øksnes-ordføreren er redd for at Cermaq bevisst haler ut salgsprosessen for å sikre at flere av de ansatte blir med til Steigen.

VOL har tirsdag stilt spørsmål til Cermaq-ledelsen om når de har intensjon om å møte politikerne i Øksnes. De svarer at de har foreslått et møte 25. januar. Det er få dager før dørene stenges i Alsvåg. Henvendelsen om møtedato er sendt til ordfører etter at VOL tok kontakt tirsdag.

Samfunnsansvar

I høst har ordfører, NAV-leder og tillitsvalgt ved slakteriet, samt ledelsen i Cermaq Alsvåg og Nordland, hatt månedlige møter. Formannskapet i Øksnes har nå bedt om å få møte styret og styreleder Geir Molvik, uten at ordfører har de store forhåpningene om at det skal resultere i noe nytt.

– Cermaq proklamerer selv at de er opptatt av samfunnene de opererer i. De har fortsatt lokaliteter i Øksnes, og er en aktør her. Vi ønsker å spille litt på deres samfunnsansvar, sier hun.

Det er kjent at Gunnar Klo AS er én av aktørene som har vært i forhandlinger med Cermaq om kjøp av lakseslakteriet, med ønske om å videreføre driften. Da de har vært i en forhandlingsposisjon, har de ikke ønsket å kommentere saken.

– Komplisert prosess

VOL har tirsdag forsøkt å få tak i styreleder i Cermaq, Geir Molvik, uten hell. Tirsdag kveld ble spørsmålene våre besvart på epost av kommunikasjonsrådgiver Astrid Aam. Hun sier det ikke er noe nytt å melde om salgsprosessen.

– Dere har gjentatt i ett år at det er flere interessenter som vil kjøpe anlegget i Alsvåg. Hvorfor har dere ikke klart å lande et salg?

– Det er en komplisert prosess, og dessverre har vi ikke kommet i mål enda, sier Aam.

– Ordfører i Øksnes sier til VOL at hun frykter dere har en annen strategi enn den dere gir uttrykk for – at prosessen drar ut i tid med vilje for å sikre at dere får med dere ansatte fra Alsvåg over til Steigen. Hva er din kommentar til det?

– Vi har stor forståelse for at mange er utålmodige og ønsker en avklaring. Vår intensjon om salg har vært tydelig uttalt, og gjelder fortsatt.

– Har dere interessenter som ikke er ønsker å ha med seg de ansatte videre?

– Vi kan ikke kommentere forhold rundt salgsprosessen.

– Dere skriver på deres hjemmeside at dere har ansvar for mennesker og samfunn som påvires av deres virksomhet. Hva slags ansvar har dere tatt overfor de ansatte i Alsvåg og øksnessamfunnet i denne saken?

– Vi er opptatt av å være åpne og ansvarlige, og har i denne prosessen hatt jevnlig dialog med våre ansatte gjennom de tillitsvalgte. Vi har holdt kommunen løpende orientert om situasjonen, og vi har også deltatt i ressursgruppe nedsatt av Øksnes kommune, svarer Aam.