I 2008 forlot han jobben i Microsoft og flyttet hjem til Vesterålen for å ta over som banksjef for SpareBank 1 Nord-Norges avdeling på Sortland. De siste par årene har han vært sjef for alle avdelingene i Vesterålen.

Etter snart 10 år har Eirik Nikolaisen levert sin oppsigelse. I mars melder han overgang fra banknæringa til sjømatnæringa, når han starter i ny jobb som salgs- og markedsdirektør for Vesteraalens.

– Før jul fikk jeg et tilbud som jeg rett og slett ikke kunne si nei til. Dette er en bransje som det skjer fryktelig mye spennede i, og Vesteraalens er et selskap med store fremtidsmuligheter. Deres reise har jeg lyst til å være med på, sier han til VOL.

Vemodig

I den nye jobben skal han være med å utvikle organisasjonen og jobbe frem nye salgs- og markedsstrategier både nasjonalt og internasjonalt. Vesteraalens er i full gang med bygging av ny fabrikk på Sortland, som er ventet ferdig til høsten, og har store ambisjoner for årene som kommer. For Nikolaisen, som har økonomi- og IT-bakgrunn, blir dette første jobben i sjømatnæringa.

– Jeg var i utgangspunktet ikke på utkikk etter ny jobb, men dette er så spennende at jeg ikke klarte å si nei. Krevende blir det, men også veldig, veldig artig, sier han.

Men det er ikke med lett hjerte at han gir seg i Sparebanken.

– Det er vemodig å slutte, tøffere enn jeg trodde. Det jeg kommer til å savne mest er de fantastiske folkene jeg har jobbet med. Det engasjementet de har for jobbene sine, lokalsamfunnet og kundene, det er noe av det jeg kommer til å huske best, sier den avtroppende banksjefen.

Midt i smørøyet

Mye har skjedd både i banknæringa og i Vesterålen i løpet av de 10 årene som har gått.

– Vi har jobbet i en lang oppgangskonjunktur i Vesterålen, som skyter mer fart, og det har vært en veldig spennende jobb. Jeg startet med ansvar for Sortland, Lødingen og Bø, men har de siste årene vært banksjef for hele Vesterålen. Vi har gjort mye, og ikke én dag har vært kjedelig – jobben har nærmest vært en ny fra år til år, sier han.

SpareBank 1 Nord-Norge har lyst ut banksjefstillinga, og er i gang med å lete etter Nikolaisens etterfølger.

– Banknæringa er i endring, og stadig mer digitaliseres. Men uansett hvor digitalisert vi blir, så vil økonomi være en vesentlig del av våre liv, både for folk privat og for bedrifter. Banken vil fortsatt være sentral i årene fremover, selv om vi bruker den på ulikt vis. Sparebanken har også hatt tro på å være til stede i lokalsamfunnene. Å være ute, møte bedriftene, folk og frivillige organisasjoner, være med på å utvikle Vesterålen, det er en innfallsvinkel jeg synes har vært viktig, og som jeg håper blir det for en ny sjef også, sier han.

Nikolaisen har i tidligere intervjuer gitt utrykk for stor optimisme med tanke på fremtida i Vesterålen, blant annet på grunn av næringa han nå skal inn i. Optimistisk er han fortsatt.

– I denne regionen har vi vesentlige posisjoner innenfor de viktigste vekstnæringene i Norge, sjømat og reiseliv, som vi skal leve av når oljen tar slutt. Vi er midt i smørøyet, sier han.