– Dere i tingretten skal ikke avgjøre hvem som lyver, det er ikke jobben deres. Dere skal heller ikke avgjøre hva som er mest sannsynlig, hvem dere liker best, hvem dere synes mest synd på, eller hvem dere tror mest på. Det er heller ingen moralsk domstol.

Slik innledet forsvarsadvokat Brit Kjelleberg sin prosedyre torsdag ettermiddag, på siste dag av rettssaken der en vesteråling er tiltalt for trusler, voldtekt og seksuell omgang med to jenter under henholdsvis 14 og 16 år.

Torsdag var det avhør av et siste vitne i saken, samt prosedyrer fra aktor, bistandsadvokat og forsvarer.

Her kan du lese sak om aktors prosedyre.

– Mangelfulle bevis

Hun forsøkte gjennom prosedyren å så tvil om de bevisene som er framlagt i saken, og mener at det kun er subjektive, ikke objektive, bevis.

– Hovedspørsmålet for rettener: Kan dere utelukke tiltaltes forklaring? Jeg vil si nei, det kan dere ikke, sa Kjelleberg, før hun la frem at hun kommer til å be om frifinnelse både for straff og erstatningsspørsmålet.

Hun presiserte flere ganger at rettens jobb er å se bort fra følelser, og kun å se på bevisene som er framlagt.

– Hovedbevis i saken er forklaringene til de fornærmede og til tiltalte. En troverdighetsvurdering, som aktor ber dere om å gjøre, er ikke tilstrekkelig til å finne ut hvem man tror snakker mest sant. Dere må kunne utelukke at tiltaltes forklaring kan stemme.

– Skulle hentet inn teledata

Tidligere i rettssaken har det blitt påpekt at etterforskningen har vært mangelfull, og ikke overraskende trekker Kjelleberg dette fram i prosedyren.

– Politiets jobb er ikke å tro på én part, men å undersøke, og å samle inn mest mulig informasjon. Her mener jeg at man åpenbart skulle ha innhentet teledata, som man kan finne ut mye med. Denne saken har ingen objektive bevis, sa hun.

Saken har gått i Trondenes tingrett denne uka. Foto: Sanna Drogset Børstad

Ber om frifinnelse

Hun mener at politiet tidlig i saken har bestemt seg for hva som har skjedd, og har det som utgangspunkt for etterforskningen.

– Sånn kan vi ikke ha det, det er ikke trygt. Rettssikkerheten kan ikke være så dårlig. Retten må være varsomme når vi ikke har annet enn ord mot ord, som jeg mener vi har i denne saken, sa hun.

Hun ba som nevnt om frifinnelse, med begrunnelse i det hun mener ikke er tilstrekkelige bevis.

– Ingen fortjener å bli voldtatt, eller utsatt for noe annet straffbart. Men dere kan ikke utelukke at tiltaltes forklaring er riktig, og han må derfor frifinnes, sa Kjelleberg.