Prosjektet Alpha Konsulent har begynt med er å opprette to interkommunale selskaper (IKS). Det ene er et selskap for revisjonsordningen og det andre går på sekretariatsfunksjonen til NFK opp mot kontrollutvalgene i Nordland. Årsaken til at Nordland fylkeskommune ønsket å gjøre dette var å konsolidere disse oppgavene og gjøre de mer robuste.

– Det går rett og slett på at siden det ikke ble mange kommunesammenslåinger i Nordland, så har fylkeskommunen sett på hvilke områder de er mest sårbar. Der kommer vi inn og skal nå opprette to interkommunale selskaper, som da skal gjøre disse delene av fylkeskommunen mer robuste, sier Lossius.

– En milepæl

For Alpha Konsulent, er det å få oppdraget en milepæl.

– Det er en milepæl for Alpha Konsulent. Jeg ble direkte spurt om å legge inn anbud av fylkeskommunen. Så det gjorde jeg, men da først etter å ha tenkt meg nøye om. For vår kjernevirksomhet har vært det private næringslivet i Vesterålen. Om en da skulle inn i NFK, ville det kunne komme i konflikt med den kjernegruppa jeg betjener i dag, sier Lossius.

Men, etter en vurdering, kom han frem til at han kunne legge inn anbud.

– På den ene siden er Nordland Fylkeskommune så langt unna den kjernegruppen jeg betjener i dag. Så er det også slik at det er snakk om etableringen av et interkommunalt selskap. Derfor valgte jeg å legge inn anbud, som Apha Konsulent gledelig nok vant.

– Et kvalitetsstempel

Lossius syns det er stort å få oppdraget.

– Det er interessant å få dette oppdraget etter ett års virksomhet. Så blir man spurt av en så stor aktør som NFK. Det er både smigrende og et kvalitetsstempel på det man har gjort, sier han.

I jobben med å etablere de to interkommunale selskapene blir det noe reisevirksomhet.

– Det blir noe i forbindelse med arbeid opp mot arbeids- og styringsgruppene samt orienteringsmøter. Det blir likevel en liten del av jobben. Størstedelen av jobben gjør jeg fra der jeg er til daglig via telefon, epost og andre kommunikasjonsmidler.

Undervurdert

I mandatet heter det at jobben skal være ferdig til sommeren. Det kan nå vise seg at det kan ta lengre tid.

– Det er allerede konstatert at prosessen er blitt undervurdert av Nordland fylkeskommune. Jobben inn mot kommunene er mer omfattende enn det man trodde på forhånd. Vi kommer nok i mål med det ene selskapet før sommeren, men selskapet med revisjon vil ta litt lengre tid.

Lossius er foreløpig ensom svale i Alpha konsulent. Han leier inn bistand når det trengs.

– Foreløpig har det vært nok. Så får vi se underveis om det vil være behov for en utvidelse, sier Lossius.