Som VOL skrev onsdag ble det i fjor landet 54.859 tonn fersk fisk i Vesterålen i 2016. En vesentlig andel av dette var det én aktør på Myre som tok imot. En oversikt VOL har fått fra Norges Råfisklag viser at Myre fiskemottak var det anlegget som kjøpte aller mest hvitfisk i råfisklagets distrikt i fjor, et område som strekker seg fra Finnmark til Nordmøre. Myre-aktøren blir etterfulgt av Lerøys avdeling i Båtsfjord og Tufjordbruket i Måsøy.

Råfisklaget oppgir ikke tall for enkeltaktører, men ifølge daglig leder Ted Robin Endresen gikk 21.000 tonn hvitfisk gjennom anlegget i 2017. Landaktiviteten i selskapet, inkludert tørrfiskbedriften Notø AS i Lofoten, sørget for en omsetning på 450 millioner kroner i fjor.

Foto: Silje Helene Nilsen

– Oppskrytt lønnsomhet

Endresen oppsummerer fjoråret slik:

– Hvis du ser bort fra noen dårlige valutavurderinger, hvor vi gjorde noen transaksjoner som ikke var helt bra, var fjoråret veldig likt 2016. Tørrfisken startet bra, men prisene gikk ned og markedet ble tregere mot slutten av året. Men vi er tom for tørrfisk, og starter nå med blanke ark, sier han og fortsetter:

– Ferskfisken gikk bra, særlig skrei og blank, men utenom det er det ikke særlig med marginer. Det er vel ingen som kan vise til et rent jubelår i fjor. Hvitfisknæringa har oppskrytt lønnsomhet, det er ikke mye vi sitter igjen med, sier Endresen til VOL. Regnskapet for 2017 er ikke klart, men Endresen sier resultatet var stort sett likt året før. Myre fiskemottak hadde et driftsresultat på nærmere 10 millioner i 2016.

Frykter kort sesong

I løpet av de neste ukene skal fiskemottaket, som er ett av fire i havna på Myre, ta imot 300 utenlandske arbeidere som skal holde hjulene i gang dag og natt i løpet av en hektisk vintersesong. Rundt 80 prosent av dem har vært i Øksnes før, og returnerer årlig. Foreløpig er det lite torsk som kommer på land, mest sei, derfor har fiskerne i havna fått opp mot 30 kroner kiloet for torsken på nyåret.

– Foreløpig er det stille. Det vi hører fra trålerne er ikke oppløftende, men vi vet jo at skreien kommer til slutt, sier Endresen.

– Hvilke forventninger har du til sesongen?

– Jeg tror nok at volumet kan bli noe mindre enn i fjor. Hvis vi får sent innsig av skreien, i kombinasjon med tidlig påske, kan sesongen bli kort. Vi har også et loddefiske midt i, som flere skal være med på, som kan bidra til at det blir fisket mindre. Når tilgjengeligheten er lav, er gjerne prisene høye, men det har en tendens til å normalisere seg når det kommer mer fisk. Jeg ser foreløpig ingen mørke skyer i markedet, men det er heller ikke markedet som har vært problemet de siste årene, men den høye innkjøpsprisen, sier Endresen.

Torskehotell

Nytt av året er at de så smått skal prøve seg på mottak av levendefangst.

– Vi gjør et forsøk med noen båter i samarbeid med André Reinholdtsen, som vi skal leie kapasitet hos. Det blir en forsiktig oppstart. Levendefangst har ikke vært særlig lønnsomt til nå, men vi gjør det for å tilegne oss båter og få tilgang til den delen av kvota som ikke fiskes levende, sier Endresen.

Også Gunnar Klo AS og Sommarøy Produksjonslag stiller med torskehotell inneværende sesong. De to aktørene har inngått et samarbeid gjennom selskapet Levende Mellomlagring Vesterålen AS, og har kjøpt merder fra Sjøfisk på Bjarkøy, skriver Øksnesavisa torsdag.

Eget råstoff

Gjennom Øksnes Kystfiske gjorde Endresen og kompanjong Tom Grande store investeringer i fartøy og kvoter i fjor. Båtene har levert solide fangster på Myre gjennom sommeren og høsten, som har holdt hjulene i gang på anlegget i det som vanligvis er en rolig periode.

– Båtene har gitt oss et ekstra volum i år, men det er til neste år at vi venter å se de store effektene kvantumsmessig, sier han.

Med snurper- og snurrevadfartøyene «Øksnesværing», «Kamilla G» og «Leander» regner de med å fiske nærmere 9000 tonn hvitfisk i 2018. Noen diskusjon om deltakerloven, som har vært heftig debattert i høst, vil fiskekjøperen og rederen ikke gå inn på.

– Vi håper å levere rundt 3000 tonn av fisken på Myre. Resten vil vi levere i Finnmark til et samarbeidsanlegg.

Endresen vil ikke røpe så mye foreløpig, annet enn at de jobber mot et anlegg i Finnmark som skal tilføre råstoff til Myre og Primex. Myre fiskemottak skal være hovedleverandør av råstoff til den nye filetfabrikken på andre sida av havna, som etter planen skal være ferdig om et par måneder.

På eiersida i Primex

Morsselskapet til Myre fiskemottak, Myre Eiendom, er inne med en eierandel på 10 prosent i Primex, og Endresen selv sitter i styret.

– Vi er inne med en liten eierandel for å være en del av prosjektet og for å investere i en fremtidig kunde. Det er positivt for kommunen og regionen at vi får en slik type virksomhet, som heller ikke ønsker å gå i konkurranse med andre mottak, men være en kunde av dem, sier Endresen.

Han tror imidlertid endringer på landsida vil tvinge seg frem i årene som kommer, med færre og større aktører.

– Uten tvil. Kampen om råstoffet blir stadig tøffere nå som båtene er færre. De som har tilgang på råstoff og har de beste markedene, vil bli vinnerne, sier han.

Leveranser av fisk, til mottak i råfisklagets distrikt i 2017, rangert etter levert vekt:

  1. MYRE FISKEMOTTAK AS

  2. LERØY NORWAY SEAFOODS AS  AVD. BÅTSFJORD

  3. TUFJORDBRUKET AS  AVD. TUFJORD

  4. NERGÅRD SØRØYA AS

  5. BÅTSFJORDBRUKET AS

  6. PELAGIA TRÆNA

  7. KARLSØYBRUKET AS

  8. NERGÅRD SENJA AS AVD. SENJAHOPEN

  9. TOBØ FISK AS

  10. POLAR SEAFOOD BERLEVÅG AS

(Kilde: Norges Råfisklag)