Arbeiderpartiets Eirik Sivertsen har også merket seg at Høyre, Frp og Venstre i regjeringserklæringa går inn for en ny vurdering av grunnlaget for å flytte flybasen for maritim overvåkning fra Andøya til Evenes. Han er uenig i at formuleringa ikke innebærer noe reelt nytt.

– Det som var kjent fra før, er at i forbindelse med  konseptvalgutredningenda av flyttingen, skal det gjennomføres en kvalitetssikring, i tråd med ansettelsesreglementet. Det som er nytt er den oppdaterte gjennomgangen av grunnlaget for vedtaket, sier han.

Forventer støtte

Tirsdag er det høring i Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget. Der skal et spørsmål fra representanter fra Venstre, Sp, SV og KrF behandles, om det økonomiske grunnlaget for å legge ned flybasen på Andøya. Samtidig skal et spørsmål fra Ap om grunnlaget for etablering på Evenes behandles.

I erklæringa sier partiene at de vil gå gjennom grunnlaget for både nedleggelsen og etablering på Evenes.

– Denne teksten er i tråd med forslaget Ap har lagt inn, som Stortinget har til behandling. Jeg er glad for at Høyre og Frp har valgt å lytte til det. Det ser ut som det vil være et bredt flertall for ny gjennomgang, som også inkluderer de tidligere regjeringspartiene, sier han.

Han tolker teksten som at de binder seg til å støtte høringsspørsmålene.

– Det ville være oppsiktsvekkende hvis Høyre og Frp nå ikke slutter seg til Aps av en ny gjennomgang av grunnlaget for flytting, mener han.

Overrasket, men fornøyd

Sivertsen vil likevel ikke love at Ap ender på et annet standpunkt enn å flytte basen til Evenes, etter den nye gjennomgangen.

– Jeg er glad for at også Høyre og Frp nå erkjenner at det er behov for å gå gjennom tallene på nytt. Så må vi få korrekte og oppdaterte tall på bordet, så får vi ta stilling til om tallene har forandra seg vesentlig siden Stortinget behandla langtidsplanen, når de tallene foreligger, er hans svar.

– Er det overraskende at Høyre og Frp har gått med på en slik gjennomgang i forhandlingene?

– I lys av hvor sta de var i regjering på at tallene de la til grunn er korrekt, er det overraskende. Men jeg er glad for at Frp og Høyre ser ut til lytte til prostene som har kommet, og gir sin støtte til ny gjennomgang, sier han.