Nybygget har en pris på 20 millioner kroner og inneholder flere nyvinninger for Sjøanlegget.

– Vi har fått plass til unge torsketungeskjærere i sløyelinja og vi har fått renseanlegg som renser alt vann som går ut fra anlegget. Det blir stadig strengere miljøkrav, sier Alsos.

RENSING Alt vann som går ut av det nye fiskemottaket på Andenes blir renset. – Det blir stadig strengere miljøkrav, sier Rune Alsos. Foto: Jørn Aune

Det nye bygget er på 1.600 kvadratmeter og har fått ei helt ny sløylinje. Det er Karstein Kristiansen Entreprenør AS som har hatt hovedentreprisen for nybygget, og en rekke andre lokale leverandører har utført arbeid.

– Den skal bemannes av rundt 20 personer og vi øker kapasiteten med 25 prosent mot det vi hadde før, sier Alsos.

– En annen ting er at truckførerne nå styrer transportbåndene med en fjernkontroll. Det letter arbeidet, sier Alsos.

GAMMELT: Slik så det ut ved Sjøanlegget rett etter at rivingen av det gamle bygget var startet. Foto: Jørn Aune

– Viktig med unger

Tungeskjæring er ikke noe nytt, men ved Sjøanlegget får unge tungeskjærere en sentral plass.

– Det er laget plass til i sløyelinja. Når hodene kappes av fisken, faller de ned på bånd der tungeskjærerne står. I fjor hadde vi rundt 30 unger som skar tunger her, og de første har satt seg på lista for i år. Det er viktig for rekrutteringen at vi har ungene her, sier Alsos.

NYTT Snart er det klart for åpning av det nye Sjøanlegget på Andenes. Jangaard Export har satses 20 millioner kroner på et moderne fiskemottak. Foto: Jørn Aune

Saltfisk i februar

Han sier at saltfiskproduksjonen først starter opp i midten av februar.

– Nå i januar får vi så gode priser ferskfisken, at all fisken pakkes og sendes ut fersk, sier Alsos, som gleder seg til å få anlegget i gang.

– Vi regner med å kjøre i gang i løpet av uka. Vi kunne prøvekjørt i kveld, men det er ingen båter ute i dag, sier Alsos.