I forrige uke skrev VOL om problematikken som har oppstått rundt innkjøringen til Coop Extra på Strandskogjordet. Dette har fått de næringsdrivende på nedsiden av Vesterålsgata ved Strandskogjordet, det såkalte næringsområdet NF10, til å reagere. Mandag sendte deres konsulent, Rolf Lossius i Alpha Konsulent ei pressemelding.

I den kritiseres kommunen for måten de har gått frem i saken.

– Det kan virke som om kommunen ønsker å legge bort problemstillingene som de selv har skapt for Strandskog næringsområdet. Dette er en lite framtidsrettet måte å løse problemene på. De midlertidige løsningene i området må nok være midlertidige en god stund videre, da framdriften på regulering og utbyggingsavtale har stoppet opp hos kommunen. Manglende framdrift i kommunes arbeid med regulering og utbyggingsavtale, medfører usikkerhet hos næringsaktørene, og er med på å hindre videre utvikling av næringsareal som kommunen selv har utvidet i sin byplan. Kommunen framstår som lite forutsigbar, og skaper usikkerhet for framtidig utvikling av næringsområdet, samtidig som kommunen selv opplyser at man har for lite næringsareal, heter det i pressemeldingen.

– Skulle skje raskt

I pressemeldingen pekes det videre på at formannskapet i Sortland 24. august i fjor vedtok oppstart av reguleringsplan for Strandskog næringsområde. Kommunen hadde da ifølge Alpha Konsulent erkjent at de hadde ansvar for å opparbeide ny offentlig adkomst til næringsområdet og legge til rette for veirett for Jakobsen Engros.

– I forbindelse med oppstart av planen, var det gjort et stort poeng fra kommunen sin side, at dette måtte skje raskt, fordi det var satt vilkår fra Statens Vegvesen om ny adkomstvei til de næringsdrivende innen 1.10.2018. De næringsdrivende ønsket å få regulert hele området som er avsatt til næringsformål i byplanen. Dette var kommunen med på, og man så behovet for en utbyggingsavtale for området. Arbeidet med utbyggingsavtalen startet samtidig som reguleringsarbeidet ble påbegynt, heter det i pressemeldingen.

Opprinnelig skulle første gangs behandling av planen være i formannskapet i oktober 2017.

– Saken ble ikke behandlet. De involverte næringsdrivende ble ikke orientert om hvorfor framdriften ikke ble ivaretatt fra kommunen. Dette var spesielt, da det var kommunen selv som la press på at arbeidet måtte ha god framdrift for å kunne nå tidsfristene som er satt i prosjektet.  I 3 måneder, har Alpha Konsulent AS på vegne av de næringsdrivende, etterlyst en rekke ganger hva som skjer med reguleringen av Strandskog næringsområde, uten å få svar fra kommunen, skriver Lossius.

Mener det mangler fremdrift

Lossius påpeker så på vegne av de næringsdrivende at de ikke tror det er mulig å få dette ferdig innen fristen, som altså er 1. oktober i år.

– Med den manglende framdriften kommunen har hatt i denne reguleringen, er tidsfristene for midlertidig løsning på Coop ikke mulig å overholde slik vi ser det. I stedet for å bruke ressurser på en løsning som gir en langsiktig forutsigbarhet i området, har kommunen brukt sine ressurser på å få en midlertidig løsning gjort om til en permanent løsning. Blant annet var forslaget om å endre fartsgrensen i området, et signal om at den midlertidige løsningen var ønsket som permanent løsning. Det har tidligere vært et krav fra Sørhavna om å redusere farten i området, uten at det har blitt tatt til følge. Nå gikk fartsreduksjonen gjennom på rekordtid, hevdes det.

VOL har sendt pressemeldingen til ordfører Tove Mette Bjørkmo og teknisk sjef i Sortland, Torgeir Tobiassen. Bjørkmo har valgt å ikke kommentere innholdet, mens Tobiassen foreløpig ikke har svart.

– Håper på fremgang

Lossius og hans klienter peker så på at de håper på snarlig fremgang i saken.

– Vi håper nå at kommunen kjenner sin besøkelsestid, og gjenopptar arbeidet med utbyggingsavtale og regulering for NF10. Det er den eneste måten å kunne få langsiktige løsninger for avkjøringer, adkomster og næringsutvikling i området. Vi ser fram til kommunens oppfølging av saken.