Både Befalets Fellesorganisasjon og Norges Offisersforbund har levert inn høringsinnspill til stortingshøringa om kostnadene rundt Andøya-nedleggelse og ny flybase på Evenes.

Begge organisasjonene skal også delta i den muntlige høringa tirsdag. I tillegg til de to rent militære fagorganisasjonene, har også LO og Norsk Tjenestemannslag (NTL) kommet med uttalelser. De organiserer også personell tilknyttet flystasjonen.

Mot siden start

Norges Offisersforbund har vært mot flyttinga av den maritime overvåkninga fra Andøya til Evenes helt fra saken først ble diskutert fra 2015, og i debatten om langtidsplanen for Forsvaret i 2016.

«Vår oppfatning og begrunnelse [...] står ved lag. Videre er det vår oppfatning at opplysninger som er fremkommet etter at vedtaket er gjort, understøtter våre standpunkt,» skriver de.

I sin høringsuttalelse skriver de blant annet at de mener omstillingskostnadene for Andøysamfunnet må bakes inn i kostnadskalkylene for flyttinga, og at det må gjennomføres en samfunnsmessig kost/nyttevurdering.

Ikke plass

«Vi tillater oss innledningvis å vise til at drift av en MPA-base er relativt arealkrevende, og de fleste allierte flyplasser for MPA er lokalisert på flyplasser med mye tilgjengelig areal. Videre viser vi til at Evenes ligger i et relativt kupert område, med flere innsjøer rett i nørheten. [...] Vår erfaring er at den informasjon og de utredninger som er gjort sålangt, tilsier at det blir krevende og i alle tilfeller meget dyrt å etablere MPA-aktiviteten på Evenes. Hvis det overhodet er mulig på en hensiktsmessig måte,» står det i høringsuttalelsen. De mener det må utarbeides en arealplan som også innebærer hva det vil koste å gjøre området rundt flyplassen tilgjengelig for flybasen.

De kritiserer også militær ledelse for å ha snakket for lite om faren for at kompetansen som må til for å opprettholde tilstrekkelig kvalitet på oppgavene som gjenstår der, forsvinner ved flytting. Kostnadene for å sikre dette må også regnes med, mener de.

– Stor usikkerhet

Befalets Fellesorganisasjoner (BFO) fastslår ikke like utvetydig at de er mot flytting av basen, men de skriver også at de mener «spørsmålene knyttet til de økonomiske beregningene for beslutningen om flytting fra Andøya til Evenes, har skapt økt usikkerhet for de ansatte og deres familier. Denne situasjonen har flere negative effekter som påvirker Forsvarets operative evne,» skriver de.

De skriver videre at disse usikkerhetene rundt selve rasjonalet for flytting, vil øke negative effekter av omstillinga i Forsvaret. De slår også alarm om at midlene som er lagt inn i omstillinga etter deres mening ikke dekker det de skal. «Det er liten tvil om at situasjonen er i ferd med å utvikle seg i negativ retning når det gjelder å holde på kompetanse og ivaretagelse av berørt personell - og denne må snus,» slår de fast.

BFO mener det er reell fare for at beregningene lagt til grunn for flyttinga er underfinansiert, og basert på et «for snevert operativt behov». Til slutt i uttalelsen skriver de at de støtter kravet om en grundig gjennomgang av grunnlaget for flytting, og at det også bør gjennomføres en ekstern kvalitetssikring.