Utsalgene i Vesterålen har hatt ganske forskjellig utvikling av salget i 2017. Utsalgene på Andenes og Sortland solgte mindre enn i 2016, mens utsalgene i Bø og Øksnes solgte mer. På Stokmarknes var salget stabilt.

– Utsalget i Bø er en av de nyeste utsalgene i Nordland og nye butikker har som regel vekst over normalen de første årene. Utsalget i Bø selger nå det vi utfra folketall, kjøpekraft og turisme regnet med at butikken skulle selge, og er nå på et normalt nivå etter en litt treg start, sier Nordahl.

Ned på landsbasis

Han sier at 2017 ga en nedgang på 0,8 prosent for Vinmonopolet på landsbasis.

– Dette er andre året etter 2000 med nedgang. Forrige gang var i 2015 da innførselskvotene ble økt. Nedgangen har flere årsaker. Det ene var en snøfattig vinter, noe som gjorde at færre brukte hyttene sine og heller dro på storbyferie. Det andre var at en lang pinse i 2016 medførte stort salg. Det fikk vi ikke i fjor, sier Nordahl.

I 2016 alt pinseaften på 14. mai og 2. pinsedag på 16. mai.

Mer lyse viner, mindre Cognac

Nordahl sier at Vinmonopolet selger mest rødvin, og kommer til å gjøre det i mange år framover, men at det skjer endringer.

– Norge blir varmere med lengre sommere. Det gjør at salget av hvitvin, rosévin og musserende viner øker. Salget av rødvin er på sitt høyeste når det er kaldt og det stormer litt utfor dørene. Mange velger nok også lyse og lette viner i stedet for viner med høyt sukkerinnhold, sier Nordahl.

En annen trend, er at salget av Cognac går ned.

– Cognacen har hatt en særstilling i Norge, men salget går betydelig ned i hele landet, sier Nordahl.

Han sier at salget av øl og alkoholfrie varer øker ved Vinmonopolets utsalg i Norge.

Lokale favoritter

VOL har også fått oversikten over de 20 mest solgte produktene ved de fem utsalgene i Vesterålen. Ikke overraskende er det flest røde viner på listene. I tillegg er Dworek vodka en gjenganger høyt på salgslistene.

Andenes og Myre skiller seg ut med at vodkaen Vikingfjord er inne på topplisten.

Utsalget i Bø kan skilte med en Cognac (De Luze V. S) inne på listen.

Ved utsalgene på Myre, Sortland og Stokmarknes har likøren Baileys funnet veien inn på topplisten.