Bø kommune har sendt ut nabovarsler til eiendommer beliggende rundt Bø kirke, i forbindelse med at man ønsker å opparbeide en større parkeringsplass.

– Parkeringsplassen er i dag for liten i henhold til besøkende under store begivenheter. Det ønskes en avkjørsel til parkeringsplass rett ovenfor avkjørsel til kirken, skriver Christine Berger for Bø kommune.

Enklere adkomst

Det pekes på at tiltaket vil gjøre adkomsten enklere for både funksjonshemmede og eldre.

– Man må se på området for å finne løsninger, så konkret areal har vi ikke fastlagt per nå. Det er et ønske om å få en større og mer tilrettelagt parkering for eldre og for personer som kan parkere nært kirka, sier Odd Robert Paulsen ved teknisk etat i Bø.

Han viser til er man nå er i en startfase på prosjektet, og det er laga ei skisse på størrelsen for den nye parkeringsplassen. Christine Berger er prosjektleder, men for tiden på ferie,

– Der er i dag parkeringsplass på begge sidene av veien, men det blir litt for lite, sier han.

Eier egen grunn

Thormod Johannessen er kirkeverge ved Bø og Malnes menighet, og forklarer at bakgrunnen for at man nå har anledning til å få større p-plass, er at kirka nå eier egen grunn.

– Bø-kirka har stått på Opplysningsvesenets FOD sin eiendom, kalt Jobs etterkommere. Det betyr at kirka har stått på annen manns eiendom i lang tid. Rundt om i landet har det skjedd en prosess der kirkegårder og prestegårder kommet på eiers hånd. Og det er menighetsrådet som eier kirka. Det som er blitt gjort nå er at alle papirene er i orden, sier han.

– I forbindelse med det arbeidet fikk vi et område rundt kirka som var såpass stort at vi også kunne få ordnet ordentlig parkeringsplass som imøtegår dagens behov, både til trafikk og til parkeringsplasser og nærheten for funksjonshemmede.

– Slik saken står nå venter vi på at de siste papirene blir i orden og på kommunal finansiering, og så er det kommunen som gjør jobben for oss, sier Johannessen.

Det er ventet at gravearbeider tar fatt til våren eller forsommeren.

– Uholdbart slik det er nå

Bø-kirka er ei veldig populær kirke, og bedre parkering vil også lette situasjonen for gårdbrukerne som forpakter prestegården. De opplever tidvis at veien nesten er blokkert av parkerende biler.

– På store dag er som konfirmasjoner, store konserter og begravelse er det bare en liten lomme på hver siden av veien som går ned til prestegården der folk kan parkere. Og det blir fort fullt, med det resultat at bilene står langs veien, opp på hovedveien og noen ganger på marka til bonden, sier Johannessen.

Dette er bakgrunnen for at man ønsker en ordentlig og moderne p-plass, der folk kan kjøre rett inn.

– Da blir det også lettere ved annen aktivitet som ved begravelse når man skal inn med båretransport, sier han.

Universell utforming lenge

– Ikke minst det at vi kan imøtekomme rullestolbrukere og andre med spesielle behov, er bra. Kirka er lagt til rette, både ved Bø-kirka og Malneskirka er det laga en platting som går rett inn til dørstokken, sier han.

– Derfor kan vi melde til stor glede at de kravene som er til offentlige bygg til universell utforming det har vi i Bø imøtekommet for lenge siden, lenge før dette ble et krav, sier kirkevergen.

Han tilføyer at det er litt mer utfordrende å få selve kirkerommet like godt tilrettelagt, ettersom det er myndigheter som riksantikvaren som bestemmer, men at man også her har tilrettelagt så godt det lar seg gjøre.

Menighetsrådet, prest og prost i Bø skal under gudstjenesten førstkommende søndag markere at Thormod Johannessen suler opp etter lang tids tro tjeneste. Han har vært kirkeverge i Bø i 44 år.