Bevar Andøya Flystasjonen hadde tirsdag møter med flere partier på Stortinget, i forkant av høringa om Andøya og Evenes.

Først ute var Frp, så bar det rett til møte med Senterpartiet. Sandra Borch og Willfred Nordlund møtte for Sp.

– Vi mener både selve vedtaket og prosessen var feil. Nå har flertallet kommet til erkjennelsen om at man bør ta et steg tilbake og se på grunnlaget på nytt, sier Willfred Nordlund.

Merker endring

Både han og Sandra Borch virket optimistiske før tirsdagens høring. De merker en endring.

– Både regjeringspartiene og Ap har beveget seg langt. Jeg oppfatter dem som at de er på glid, sier Nordlund. Borch understreket likevel at kampen ikke er over.

– Vi skal jobbe knallhardt i korridorene, og prøve å komme fram til noe et flertall kan stille seg bak, sier hun.

Eirik Skarland i Bevar Andøya Flystasjon (BAF) mener formuleringa Venstre fikk inn i regjeringserklæringa, er likere Sps enn Aps.

– Ja, derfor gjelder det å finne en løsning det kan bli flertall for. Vi er jo veldig glade for at dette står i erklæringa, sier Sandra Borch.

– Hvorfor er dette blitt så prestisje for høyresida? spurte han.

– Det er det eneste jeg ikke har klart å finne ut av, sa Nordlund.

Blir konflikter

Flere i Bevar Andøya Flystasjon (BAF) påpeker at et flertall på Stortinget har stilt nesten likelydende spørsmål, og krever ny gjennomgang av grunnlaget. Det gjør dem optimistiske. På møtet diskuterte de også dilemmaet som kan oppstå på Evenes, når militær luftfart skal inn på en sivil base. Avinor har sagt lite om saken, men de har utad sagt at de ikke tror det vil skape konflikter.

– Det stemmer ikke med det mine kilder i Avinor sier, sier Nordlund.

– I Ofoten ser de omtrent for seg at det vil regne manna fra himmelen om de får den militære flyplassen. Men den vil jo gå på bekostning av den sivile, sier Skarland. Så legger han ut i en lang forklaring om sikkerhetssoner for armering av fly og militære krav. Skal et fly armeres, altså bevæpnes, krever det en sikkerhetssone på 500 meter.

– Det er ikke plass til begge deler der, er hans syn. Dette synet tydeliggjorde han overfor Sp.

Både Sandra Borch og Willfred Nordlund skrøt av BAF.

– De har virkelig stått på for å frambringe ny informasjon og kunnskap. De har gjort en heroisk innsats.