Ifølge salgssjef Terje Kristensen i Andøya Space Center har man ved en rekke av landets rundt 330 brannvesen sett fordelene ved å bruke droner. Det stilles imidlertid strenge krav til slik profesjonell bruk av droner.

I bruk: Branndrone er allerede tatt i bruk i Vesterålen. Dette bildet er tatt i forbindelse med en brann på Andøya sist høst.

Dette er helt nødvendige og vel berettigede krav, men for det enkelte brannvesen blir det svært tidkrevende å etablere og til enhver tid være à jour med omfattende dokumentasjon og trening.

Forskningssenter

Andøya Space Center, tidligere Andøya rakettskytefelt, er senter for oppskyting av forskningsraketter. I tillegg har de slipp av vitenskapelige ballonger, dronevirksomhet og utfører bakke til luftmålinger ved bruk av laser. Senteret har et utstrakt samarbeid med nasjonale og internasjonale interesser, både sivilt og militært. Senteret har stor kompetanse på avanserte operasjoner med bruk av store droner, både til sivile og militære formål.

Øvelse: – Vi er veldig fornøyde med at Hadsel Brann og redning som et av de første brannvesen i landet har fått fullført utdannelse for mannskapet vårt. Hadsel kommune skal ha skryt for å satse. Dette er absolutt et verktøy som vi kommer til å ha meget stor nytte av i fremtiden, sier «dronesjef» Christian Vatndal.

– I disse dager går vi ut med tilbud til brannvesen på komplett løsning som omfatter nødvendig opplæring og trening, med all nødvendig dokumentasjon. Vi har droner utstyrt med varmesøkende kamera og sikker kommunikasjonsløsning. Brannvesen kan velge mellom droner og kameraer med forskjellig kapasitet, alt etter behov, sier Kristensen.

Finne savnede

– Branndroner med varmesøkende kamera kan brukes blant annet til å finne savnede personer, de kan gi et godt helhetsbilde under en pågående hendelse, de kan gi viktig informasjon underveis, og kan brukes til dokumentasjon både før, under og etter hendelser, sier Terje Kristensen. Dronene kan også brukes i forebyggende arbeid, for eksempel til å registrere viktige bygg og anlegg. I moderne brannbiler kan dermed bilder og informasjon av objektene tas fram på skjerm under utrykning.

Sertifisering: Brannkorpsene som inngår i samarbeidet får svært grundig opplæring. Kategori RO3 er høyest, og angir at man blant annet kan fly over folkemengder.

Spare tid og kjøring

– Vi får også tilbakemelding om at kommunens feiervesen kan ta droner i bruk for å sjekke hvilke fritidsboliger og hytter som er klargjort for feiing, nå som det er kommet krav om at også disse er underlagt feiekrav. Hytter og fritidsboliger er gjerne spredt over store areal, så her kan feierne spare mye tid og kjøring, forklarer Kristensen.

– Med vår komplette løsning gir vi det enkelte brannvesen og kommune mulighet til å ta i bruk et effektivt verktøy, uten samtidig å måtte binde opp betydelige ressurser til organisering, dokumentasjon og administrasjon. Vi gjør dette sentralt og har all nødvendig ekspertise og kapasitet. Derfor blir det også økonomisk fordelaktig for det enkelte brannvesen å velge denne løsningen, sier Kristensen. Det er også viktig å understreke at kravene som stilles fra Luftfartstilsynet er helt nødvendige og er for øvrig stort sett på linje med det som kreves i Europa/EU for øvrig.

Dronekrigere i HADSEL: Fra venstre Pål Kristian Ringstad, Christian Vatndal (Fagleder drone), Carl Ove Furnes, Håkon Klausen, Espen Ellingsen og Sten Håvard Johannessen. Claus Vatndal var meldt savnet da bildet av mannskapet ble tatt.

– Andøya Space Center har i etableringsfasen av branndronekonseptet samarbeidet med Hadsel brann- og redning og Sivilforsvaret i Harstad, samt hatt inngående dialog med Innsatslederne i Vesterålen (brann, politi og ambulanse) og LoVe IUA (Interkommunalt Utvalg mot Akuttforurensning). Det er fantastiske folk å samarbeide med og de har gitt mange nyttige innspill som bidrar til forbedring av løsningen, sier Kristensen.