Andøy-ordfører Jonni Solsvik betegner høringa i Andøy/Evenes-saken som både interessant og opplysende.

Han synes særlig ett inntrykk står igjen:

– Det jeg først om fremst vil påpeke er at høringa samlet sett viste på en veldig god måte at det er et klart behov for å gjennomgå dette beslutningsgrunnlaget i tråd med begge de dokument 8-forslagene som ligger til behandling i komiteen, sier Solsvik.

Han viser til at i den nye regjeringsplattformen anvises det også at det er behov for en slik gjennomgang.

I den ferske regjeringsplattformen heter det at det, basert på denne, skal foretas «en oppdatert gjennomgang av grunnlaget for nedleggelsen av Andøya flystasjon og etableringen på Evenes». Dette er også kravet i de to representantforslagene det var i høringen.

Økonomi og forsvarsevne

– Det er det aller viktigste. Så vil det alltid være slik i en høring at noen er av den oppfatning at der ikke er et behov, at alt er som det bør være, også må man i utgangspunktet bare akseptere det, sier Solsvik syrlig.

– Uavhengig av hvilken side man sitter på ved bordet, så er det de mange spørsmålene fra komitéen til alle sammen som bærer preg av den usikkerheta som er knyttet til helt sentrale spørsmål, sier han.

Alle spørsmålene og tvilen understøtter behovet for en ny gjennomgang, mener Andøy-ordføreren.

Solsvik synes det er viktig å poengtere at det ikke handler distriktspolitikk, men er en avgjørelse med så store økonomiske konsekvenser, og konsekvenser for Forsvarets operative evne, at det er dette som er det sentrale.

– Økonomi og forsvarsevne er en viktig del av dette. Når det er så mange spørsmål som kan bli stilt om dette, uten at det kan gis gode svar, på en del av de i hvert fall. Så er det etterlatte inntrykket at nå er absolutt behovet til stede for å ha en gjennomgang, sier han.

– Å ta en fot i bakken

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen holder åpent muligheten for en omkamp om nedleggelsen.

– Det vil avhenge av hva gjennomgangen viser. Da vi var med på forliket om langtidsplanen for Forsvaret, la vi inn forbehold, for allerede da stilte vi spørsmål ved beslutningsgrunnlaget. Hvis det er vesentlige endringer er det grunnlag for å ta opp beslutningen til ny vurdering, sa han i høringen.

– Statsråden brukte også et uttrykk der han sa at om det viser seg at ting ikke er i samsvar med den beslutninga vi har tatt, og dette er vesentlige ting, så må vi sette en fot i bakken. Jeg føler høringa viser helt klart at det er behov for å sette en fot i bakken. Det er helt åpenbart at det ikke kan bli noen annen konklusjon, der komitéen er nødt til å finne ut hvordan man skal gå videre, sier Solsvik.

– Det er direkte feil

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen viste til prosessen som ligger bak beslutningen, med fagmilitære råd, en langtidsplan for forsvaret og et flertall i Stortinget.

Solsvik synes det er på grensen til oppsiktsvekkende at fagmilitære råd i forsvarssjefens langtidsplan fortsatt trekkes frem som et argument.

Andøy-ordføreren var skarp i uttalelsen i høringa, men føler han måtte ta i for å bringe klarhet i det som i beste tilfelle er tåke-legging.

– At det fremføres som argument, at dette vedtaket er i tråd med de anbefalinger som forsvarssjefen kom med, det er direkte feil. Og det sa jeg i spørsmålsrunden. Jeg synes man skal være mer nøyaktig når man sier at hva Stortinget har vedtatt var i tråd med forsvarssjefens anbefaling. For det forsvarssjefen den gang foreslo var en avvikling av hele den kapasiteten vi har i dag, poengterer Solsvik.

– Jeg må få gi uttrykk for at jeg er veldig forundret over at noen bruker det argumentet: at forsvarssjefen har foreslått dette, at man følger forsvarssjefens anbefaling. Hans utgangspunkt for å legge ned Andøya var helt annet enn regjeringa sitt. Forundret blir jeg over hvorfor man sier dette, når man tross alt vet at det som ble vedtaket ble noe helt annet.

Også Bevar Andøya Flystasjon (BAF) har poengtert dette: At da forsvarssjefen anbefalte Evenes, gjaldt det plassering av droner og småfly til overvåkning, ikke det gigantiske maritime overvåkningsflyet P8, som skal erstatte de P3 som flyr i dag.

Marginale kostnader på Andøya flystasjon

Hårek Elvenes (H) mener merkostnadene for å opprettholde Andenes, og tilpasse Andenes for P8-fly, vil være så store at det ikke er tvil om at Evenes er beste løsning.

Han sa dette til VOL tirsdag:

– Hvis P8 skal plasseres på Andøya flystasjon, må det store investeringer og utbygginger til. Da er det klart billigere å bygge opp kapasitet for dette på Evenes, sa Elvenes.

Jonni Solsvik tilbakeviser dette rakt:

– De kostnadene å ha P8 på Andøya i forhold til å bygge det opp en annen plass, er helt marginale. P8 har landa her på Andøya i hele høst, det har Hårek Elvenes fått med seg, Enten har han misforstått spørsmålet, eller så er det noe annet som ligger bak, men feil er det uansett, sier han.

– Veldig spesielt

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen opplyste selv at regjeringa utreder bruk av andre baser i kombinasjon med Evenes til alliert mottakskapasitet.

Det var nytt, både for Solsvik og komitéen.

– Det statsråden sa om det er at etter at man har fått avklart konsekvensutredningen for Evenes, vil man komme tilbake til Stortinget med beskrivelse om hva slags behov man har knyttet til å ta imot allierte styrker. Han nevnte ikke Nord-Norge men sivile flyplasser. Jeg la merke til det, sier Solsvik.

Martin Kolberg (Ap) uttalte i høringen at dette var en tung opplysning, og gav uttrykk for at han var overrasket.

– Jeg må si meg enig med Martin Kolberg, det som var sagt knyttet til dette var for å si det forsiktig, veldig spesielt, sier Solsvik.

– Jeg vil ikke gå lengre nå, men dette er en av tingene vi må gå grundig inn i, og finne ut hva ligger i dette?

– Det dette betyr, at dersom det er behov for mer infrastruktur enn det Evenes representerer, og det mener jeg bestemt at det er, så er det åpenbart en sak. Dette er noe å legge merke til, og det synes Kolberg har rett i, sier han.

Høyere utgifter er lik mindre spart

– Noe statsråden skal ha honnør for er at han ble kraftig utfordra på at lite er skjedd i forhold til å legge til rette for virksomheten til Andøya Space Center, og dermed skal gjøre noe med det, sier Solsvik.

– Av og til synes jeg det er litt viktig å gjøre kompliserte saker enklest mulig, i hvert fall i retorikken. General Hagen som var med forsvarsministeren redegjorde for beslutningen og var opptatt av skikkelig og saklig å presisere at dette var det man hadde råd til, innen de ressursene man hadde til rådighet. Forsvarssjefens råd var på bakgrunn av det, sier Solsvik.

– Så hvis investeringer og driftskostnader blir høyere da vil besparelsene ved å legge ned bli mindre. Forutsetningen på å spare 200 millioner er avhengig av at ting er nøyaktig slik proposisjonen sier. Høringen fikk klart fram og underbygger at det er behov for en gjennomgang. Og jeg føler at alle partiene faktisk mener det, men med forskjellig utgangspunkt, sier han.

– Min oppfordring til oss alle er at vi på en saklig og grundig måte bidrar til at komiteen får et grunnlag som er godt, til å avgi til Stortinget hvordan man går videre, sier han.

Kvalitetsssikring

– Vi må fortsette å peke på det vi mener faktisk er et seriøst grunnlag for å avklare.  At om man gjennomfører på den måten som er vedtatt, oppnår ikke Forsvaret det de ønsker å ha av de rent operative forsvarsforholdene, sier han.

Konseptvalgutredningen (KVU) blir først ferdig, etter at saken blir behandlet i komiteen. Opprinnelig skulle den komme i januar.

– KVU-en er jeg helt sikker på at komiteen tar seg av. Den inneholder helt sentrale ting, så jeg er helt sikker på at de håndterer den på en god måte, sier han.

– Den foreligger ikke, og det er helt åpenbart at den har informasjon som er viktig for å kvalitetssikre. Man kan ikke la en så viktig sak som KVU-en ligge i lufta, sier Solsvik.

Frank Bakke-Jensen mener svarene fra kvalitetssikringen, som kommer i mars, vil avgjøre om det er behov for å gå flere runder om saken. Men Venstres Abid Raja, som også sitter i forsvarskomiteen, er tydelig på at det må være en gjennomgang i etterkant.

Luftvern et tema

Luftvern ble også et tema i høringen, der Solsvik fikk anledning til å svare tydelig. Kostnaden ved luftvern framholdes som et viktig argument for å samle patruljefly og kampfly.

– Jeg mener de spørsmål som ble stilt og gitt knytta til luftvern og en delt løsning med Andøya, der ble det ble godt synlig at der ikke er en nødvendig sammenheng, sier han.

-Jeg blir overraska over å få spørsmålet; Er luftvern en del av kostnadsbildet knytta til det vedtaket i Stortinget. Jeg mener man opprinnelig ikke trenger det i fredstid. Og i krigstid er det ikke på grunn av MPA men krigsfly man trenger slikt. Jeg mener det ikke er en del av kostnadsbildet, sier han.

Og man bestemt seg for hva slags luftvern man skal ja. På spørsmål fra Anniken Huiotfeldt (Ap) svarte forsvarsministeren at luftvern skal være på plass i 2025. Men sa ingen ting om hvilken type.

-Det man vitterlig ikke vet er hva slags luftvern det er snakk om, da kan hverken kostnader eller drift være med. Jeg synes det ble besvart fra statsrådens side på en måte slik at alle nå skjønner at man ikke kan dra den automatiske konklusjonen at en MPA-base trenger luftvern i fredstid, sier han.

Torbjørn Bongo i Norsk Offisersforbund (NOF) sa også dette veldig klart.

Skal ha tilgang på alt

– Jeg var nok litt spissere i formuleringen enn normalt, men jeg tar utgangspunkt i det regjeringen har lagt fram, og der er det ikke luftvern med. Dette er jeg veldig trygg på, derfor er jeg så tydelig på det.

Forsvarsministeren henviste til sikkerhetsloven for en hel del spørsmål.

– Komiteen har tilgang til alt, det er helt naturlig at der er en del spørsmål som av hensyn til rikets sikkerhet eller operasjoner, ikke kan gå ut i det offentlige rom. Dette kan være knyttet til bemanningssituasjon eller i hvilken grad noe kan ha betydning for operativ evne. Men de spørsmål som er stilt vil komiteen selvfølgelig følge opp, de har tilgang til det de ønsker for å få opplyst saken, sier Solsvik.