Martin Kolberg i Ap var en av dem som var mest kritiske til at forsvarsministeren i tirsdagens høring stadig henviste til konseptvalgutredninga (KVU), som ikke legges fram før i mars, men onsdag ønsker han ikke å snakke med VOLs journalist. Arbeiderpartiet har blitt enige om at Eirik Sivertsen er den som skal uttale seg, er hans beskjed.

Sivertsen selv virker ikke like kritisk som partikollega Kolberg framsto på tirsdag, for at KVUen ikke kommer før i mars - etter at Stortinget har behandlet innstillinga fra utenriks- og forsvarskomiteen om hvorvidt de ønsker ny gjennomgang.

– Det som skjer i komiteen, må være at vi lager en innstilling hvor man ber om svar på ubesvarte spørsmål. Det spiller ingen rolle om innstillinga kommer før eller etter KVUen. Det jeg er opptatt av, er at vi får på plass en løsning i løpet av våren 2018, sier Sivertsen.

– Jeg forventer at vi nå får KVUen i mars, slik statsråden lovet i går. Stortinget ble først lovet den i oktober, så november, nå mars. Det er alvorlig at den ikke er klar.

Bekymret for personell

Sivertsen anser at flere av spørsmålene Ap hadde i forkant av høringa, er besvart: spørsmålet om luftvern er klarere nå, det er klargjort at Norge ikke har forpliktelser overfor allierte når det kommer til Andøya, er hans syn.

– Noe som definitivt ikke er besvart, er dette med personalsituasjonen. Forbundene fortalte under høringa at de nå ikke har nok bemanning til å drifte overvåkninga slik man skal. Det er skuffende at regjeringa ikke har fulgt opp sitt ansvar her. Søreide sa i fjor, da hun var forsvarsminister, at hun skulle legge fram konkrete tiltak for å sikre kompetansen og bemanninga på Andøya. Den nåværende statsråden klarer ikke å svare på hvilke tiltak det er snakk om, sier han.

– Jeg merker meg at man skyver problemstillingen fram i tid, til Orion-avviklinga i 2021/22. Det kunne man forsåvidt ha levd med, men da kommer jo spørsmålet om hvordan det påvirker Andøya testsenter, sier Sivertsen.

Nyslått SV-representant for Nordland, Marius Meisfjord Jøsevold, mener saken er graverende.

– Jeg merker meg den veldig tydelige beskjeden fra offisersforbundet. Dette går utover den nasjonale sikkerheten og ansvaret regjeringa har for Andøya, sier han.

Representant på Stortinget for SV.

– Er det realistisk at man kan opprettholde samme bemanningsnivå på Andøya flystasjon, helt fram til en eventuell nedleggelse?

– Denne typen sikkerhetsspørsmål handler ikke om hva som er realistisk eller ikke, det er rett og slett noe regjeringa bare må sørge for. Hadde jeg vært en fiendtlig innstilt makt, ville jeg lytta godt på det som ble sagt i går, sier Jøsevold.

Uklart om mottak

Sivertsen mener noe annet som ikke er blitt besvart, er spørsmålet om mottakskapasitet for allierte fly.

– Vi må få bekreftet at løsningene for mottak er gode nok, sier han.

Willfred Nordlund i Senterpartiet mener departementet prøver å vri hele saken over på å bekrefte at man har råd til å opprette den basen man ønsker på Evenes, i stedet for å faktisk vurdere forutsetningene for vedtaket som ble gjort.

– Hadde de vært åpne om at dette kun er en økonomisk eller politisk vurdering, hadde det vært én ting. Men de påstår at dette er den beste løsninga både militærfaglig og samfunnsøkonomisk. Det er det mange som tviler på, sier han.

Nordlund sier at selv om Stortinget alt har behandlet saken når KVUen framlegges for Stortinget, kan de fremdeles ta opp saken på nytt.

– Ja, Stortinget kan både i teorien og i praksis endre mening helt fram til første spadetak tas på Evenes. Det som er kommet fram hittil, er ikke tilstrekkelig for å dokumentere at Evenes er det beste valget. Mange er i sterk tvil. Det hadde tjent saken om statsråden tok en ordentlig runde om saken på nytt, sier han.

Økonomisk vurdering

Sivertsen har tidligere vært tydelig på at Aps primære ønske var å beholde Andøya. Men også i Forsvaret må det kuttes i årene som kommer, og de økonomiske begrunnelsene for Evenes var hovedgrunnen til at Arbeiderpartiet gikk med på å flytte flybasen dit. Akkurat derfor er det så viktig å sikre at de gjorde det på rett grunnlag, mener han.

– Alt er ikke besvart. Flere viktige ting må på plass, vi må få trygghet for grunnlaget i vårt vedtak.

Nordlund mener det er for ensidig fokus på økonomi.

– Jeg blir slett ikke overrasket om den eksterne kvalitetssikringa viser at tallene regjeringa har operert med, er riktig - for de forutsetningene de har lagt til grunn. Det er jo disse forutsetningene vi stiller spørsmål ved, sier han, og peker blant annet på at det ikke er beregnet hvor mye det vil koste med luftvern på Evenes, ut fra de luftvernmodellene man har i dag. Han og Senterpartiet mener det skal svært lite til før regjeringas beregninger sprekker.

– Rapporten Samfunnsøkonomisk Analyse utarbeidet, hadde riktignok også sett på andre ting som ikke var med i regjeringas rapport. Men de konkluderte med at svært små avvik fra det regjeringa har lagt til grunn, kan få store konsekvenser, sier han.