I november i fjor sto åtte heldøgnsbemannede omsorgsboliger ferdig i Elvelunden på Myre. Samtidig ble det lagt ned åtte sykehjemsplasser, noe det har vært politisk diskusjon om både i for- og etterkant, senest i kommunestyret denne uka. Nedlegging av sykehjemsplasser har nemlig ikke vært mulig å gjennomføre i praksis, og man har driftet med overbelegg.

Rådmannen har likevel vært tydelig i sin vurdering om at grepet var nødvendig, både fordi Øksnes manglet tilbud om heldøgnsbemannede omsorgsboliger, og for å få mer fleksibilitet og mulighet til å drifte etter behov på sykehjemmene. Mandag ble det lagt frem en konsekvensanalyse, som sier at brukere og pårørende som har flyttet i omsorgsboligene stort sett er fornøyde. Kommunestyret tok denne til orientering.

Neste byggetrinn

Nå vil rådmannen gå i gang med neste byggetrinn som innebærer åtte nye heldøgnsbemannede omsorgsboliger i Elvelund i Myre sentrum. I saken som i neste uke legges frem til politisk behandling i formannskapet ber rådmannen om fullmakt til å sette ned en prosjektgruppe og en referansegruppe til videre arbeid.

– Det er viktig å komme i gang med bygging av andre fase, Elvelunden 2, med ytterligere nye åtte heldøgns omsorgsboliger så snart som mulig, da behovet for plasser er stort, heter det i saksfremlegget.

Omsorgsboligene er ventet å være selvfinansierende.

Lokaler til hjemmetjenesten

Rådmannen ønsker også godkjenning for å kunne utrede nye, sårt trengte lokaler for hjemmetjenesten. Dét i tilknytning til de nye omsorgsboligene, trolig i en andre etasje.

Hjemmetjenesten og miljøtjenesten leier i dag privat, i lokaler som de har vokst ut av.

– Hjemmebaserte tjenester er den tjenesten som har hatt, og vil ha, størst vekst både med tanke på brukere, kompetanse, velferdsteknologi og økonomi. Dette er en ønsket utvikling i kommunene. Dagens lokaler er uhensiktsmessig i et framtidsperspektiv. Leieavtalen går ut i april 2019, skriver rådmannen i saksfremlegget og påpeker at det i den nylig vedtatte økonomiplanen er satt av 500.000 kroner i 2018 til planlegging av nye lokaler for hjemmetjenesten.

Rådmannen mener en samlokalisering av hjemmetjenesten og omsorgsboligene kan være lurt.

– Dette kan bidra til effektivisering i tjenesten, ved at base for hjemmebaserte tjenester ligger i umiddelbar nærhet til et stort antall boliger med kommunale tjenester. I tillegg trenger enheten nye lokaler, og kan ved en nyetablering ta i bruk velferdsteknologi på nye måter ved å være lokalisert så nær brukerne.

Dagtilbud

Av sakspapirene fremgår det også at rådmannen ønsker å se på muligheten for å etablere et dagaktivitetstilbud i fellesrommet i bygget, som kan komme flere enn beboerne til gode. Dette kan utløse ekstra tilskudd fra Husbanken.

– Dagaktivtetstilbud i tilknytning til 16-20 omsorgsboliger, og i tilknytning til et nærområde som omfatter mange boliger hvor kommunen leverer tjenester, vil skape aktivitet og sosiale møteplasser for mange.

– God planlegging er utrolig viktig i et utviklingsperspektiv. Vi trenger å tenke nytt, siden vi vet at morgendagens helse-og omsorgstjenester kommer til å se annerledes ut enn de gjør i dag. Ensomheten er kanskje en av de største utfordringene i samfunnet framover. Andelen eldre øker også betraktelig i Øksnes kommune de neste årene. Vår kommune vil også være avhengig av frivillig innsats som et supplement til å utvikle kvalitative gode tjenester. Et samarbeid med kommunal Frivillighetssentral fra 2018 bør sees nærmere på, skriver rådmannen.

Hovedutvalg for helse og sosial har enstemmig støttet rådmannens innstilling.