En mann fra Vesterålen møtte i forrige uke i Trondenes tingrett tiltalt for både seksuell omgang med barn under 14 år og 16 år, og voldtekt. Strafferammen var på inntil 15 års fengsel.

Det var statsadvokaten i Nordland som tok ut tiltalen, som inneholder fire punkter:

  1. Seksuell omgang med barn under 14 år og den seksuelle omgangen var samleie

  2. Ved vold eller truende atferd å ha skaffet seg seksuell omgang og den seksuelle omgangen var samleie

  3. Seksuell omgang med barn under 16 år og den skyldige har tidligere vært straffet etter denne bestemmelsen

  4. For i ord og handling å ha truet med straffbar atferd under slike omstendigheter at trusselen var egnet til å framkalle alvorlig frykt

De alvorlige lovbruddene skal ha skjedd mot to forskjellige mindreårige jenter, der punkt 1, 2 og 4 gjelder den ene jenta, mens punkt 3 gjelder den andre.

Fredag ble dommen klar, og mannen er dømt til fengsel i fire år og fem måneder. Han er i tillegg dømt til å betale oppreisningserstatning. Til offeret som på tidspunktet hendelsen inntraff var 14 år, på 175.000 kroner. Til offeret som på tidspunktet lovbruddet fant sted var under 16, ble mannen dømt til å betale oppreisningserstatning på 100.000 kroner.

Den domfelte mannen anket ifølge sin advokat dommen på stedet.

Festet ikke lit til tiltaltes forklaring

I retten i forrige uke hevdet den nå domfelte mannen sin uskyld. I dommen kommer det frem at retten ikke festet lit til tiltaltes forklaring, mens de fornærmedes forklaring ble funnet bevist og hevet over enhver tvil. De fornærmedes forklaringer blir ifølge dommen også underbygd av tekniske bevis.

De fornærmede i saken er trodd, og flere ganger slår retten tiltaltes forklaring til jorden med ordene: – Retten fester ikke lit til tiltaltes forklaring.

Det kommer også frem at den domfelte «har tilknytning til et miljø hvor eldre gutter/menn ikke synes å ha hemninger mot seksuell omgang med jenter i 13-16 års alder».

Foto: Sanna Drogset Børstad

– Ble voldtatt og truet

På rettens første dag ble det spilt av et opptak av et dommeravhør med den yngste jenta, som var under 14 år da forholdene skjedde.

Hun fortalte i avhøret om hvordan hun kom i kontakt med tiltalte på sosiale medier, og om hvordan hun skulle bli med han hjem for å ha sex med han som betaling for snus. Dette skjedde i mars 2015.

Ved en annen anledning, noen dager senere, tilbød mannen seg å plukke opp jenta, som var på vei hjem fra et arrangement, for å kjøre henne hjem. Ifølge jentas forklaring skal han så ha kjørt henne hjem til seg selv, hvorpå han voldtok henne.

Han skal også, ifølge tiltalen og fornærmedes forklaring i retten, ha truet henne, i november 2015. Saken ble anmeldt i slutten av juni det året.

Anmeldte da det ikke lenger kjentes greit

Den andre jenta, som var under 16 år da forholdet skjedde, anmeldte også forholdet i slutten av juni 2015. Ifølge hennes forklaring skal hun og mannen ha hatt seksuell omgang gjentatte ganger i en periode gjennom to år.

På et tidspunkt overtalte han henne til å ha sex, selv om hun på forhånd hadde varslet at hun ikke ville det den kvelden. Hun følte seg presset til å gjennomføre det, noe hun ikke syntes var greit, og hun anmeldte dermed forholdet.

Erkjente ikke straffskyld

Den tiltalte mannen hevdet i retten at han ikke kjenner den yngste av de to fornærmede, som er henført under de to første punktene i tiltalen, men at han kjenner litt til den andre, og at de har hatt seksuell omgang ved én anledning, men etter at hun da hadde fylt 16 år.

Mannen erkjente i retten ikke straffskyld.

Tiltalte og retten fikk se utskrift av en rekke chattelogger, fra flere ulike chattetjenester. Med unntak av en logg fra Facebook, hevdet tiltalte at brukerne ikke tilhører han. Han benektet at det er han selv som har skrevet meldingene, men medga at det er hans konto.

Han er tidligere dømt for seksuell omgang med barn under 16 år. Han har sonet en fengselsstraff for dette. På grunn av dette var strafferammen inntil 15 års fengsel.

Statsadvokat Thor Erik Høiskar er aktor i saken. Foto: Sanna Drogset Børstad

Aktors påstand: 4 år og 5 måneder

Aktor, statsadvokat Thor Erik Høiskar, mener det ikke er tvil om at tiltalte har begått handlingene han er tiltalt for. Han brukte sterke ord i sin prosedyre på rettens siste dag.

– Vi vet at den mannen der går etter unge, sårbare jenter, som er lette å utnytte, sa aktor og så rett på tiltalte.

Han la ned påstand om fire år og fem måneders fengsel.

Tiltaltes forsvarer, advokat Brit Kjelleberg, mente at retten ikke kunne se bort ifra at det ikke var tiltalte som hadde skrevet meldingene. Hun mente at det var for svake objektive bevis i saken, og ba om frifinnelse.