Elevbedrift vil få fart på flaskepanten i Hadsel

Elevbedriften Pant UB ved Hadsel videregående skal utvikle en boks der elever og bedrifter kan kaste tomflasker i.

Pant UB: Pant UB består av markedsføringsansvarlig Aslak Mikalsen (fra venstre), Jørn Andersen (miljøansvarlig) Martin Selstad Pedersen (administrasjonsansvarlig), Merethe Haslevang (økonomiansvarlig), Marita Josefine Didriksen Olsen (produksjonsansvarlig), Erik Skog (salgsansvarlig) og daglig leder Tiril Hansen (framme). 

Pluss

Bakgrunnen for idéen, er at hvert år havner 270.0000 tomflasker og ølbokser rett i søpla i norske husstander, i tillegg til at vi slenger fra oss utallige mengder flasker og bokser andre steder.

– Mye penger går til spille, og ikke minst er det skadelig for miljøet. Få personer ser nytten av å pante flasker og bokser, og velger derfor å kaste dem i stedet for å pante, sier daglig leder i elevbedriften, Tiril Hansen.

Boksen: Selve panteboksen er omtrent en meter høy og rundt 35 cm høy. 

 

Miljøforkjemper

Selve forretningsidéens ordlyd er at ««Pant UB skal som miljøforkjemper produsere en boks der elever og bedrifter kan kaste tomflasker og der vi bidrar med tømming og panting». Boksen på rundt en meter, og som er laget av kardboard, skal settes opp på skolen. Den har plass til rundt 100 småflasker. Den vil også være flyttbar for å unngå at den er til hinder for renholdspersonalet, og ellers er tilpasset klasserom og kontor.

– Vi skal selv tømme boksen når den er full, og sørge for at flaskene blir pantet, sier Hansen.

Trenger sponsorer

Om det blir flere bokser etter hvert, vil være avhengig av etterspørselen, og ikke minst om elevbedriften får tak i sponsorer.

– Nå blir det viktig å finne en sponsor, eller helst så mange som mulig. Vi er også avhengig av sponsorer for å kunne bygge den første boksen. Dersom vi får råd setter vi opp bokser på alle klasserommene på skolen, sier økonomiansvarlig Merethe Haslevang.

Samtlige elever i bedriften har et ansvarsområde som de skal følge opp, men det er likevel lagt opp til mest mulig samarbeid.

– Vi kan være uenige, men blir enige til slutt. Vi tar de viktigste avgjørelsene i lag. Det er mye praktisk arbeid, men også rom for kreativitet, sier produktansvarlig Marita Josefine Didriksen Olsen.

Ambisjoner

Men før det eventuelt produseres opp mange bokser, vil elevbedriften vise fram produktet sitt til fagfolk og forståsegpåere. Senere i vinter går ferden til fylkesmesa i Bodø. Gjør de det bra der, går ferden videre til norgesmesterskapet.

– Vi har en ambisjon om å kvalifisere oss til NM på Lillestrøm, men det er mange konkurrenter, så det gjelder å være den beste. Vi har mål om å stikke av med minst én pris på fylkesmessa, slår Tiril Hansen fast.