Hollywood-stjernen Matt Damon skapte stor interesse i fjor sommer, da filmen Downsizing ble spilt inn. Filmstjernen oppholdt seg i flere dager i Trollfjorden, der det også var rigget til kulisser.

Mye på hjertet

Filmen har fått noe lunkne mottakelser etter premieren, men filmpolitiet til NRK skriver at dette er en film med mye på hjertet, som handler mer om det at det er vanskelig å være et menneske. Hovedpersonen Matt Damon er bare tilfeldigvis 12 centimeter høy.

– Filmen er gjennomsyret av en herlig snurrig sjarm jeg ikke klarer å overse. Humoristiske detaljer finnes rundt hver en sving og spennende miljøer utforskes i et behagelig tempo, geleidet av selvsikker regi fra Alexander Payne, skriver Filmpolitiet.

På minussiden trekkes det fram at filmen er vel lang med sine 2 timer og 12 minutter som den ikke helt klarer å utnytte til fulle.

Subtil humor

Filmen utspiller seg i ikke så alt for fjern framtid, hvor menneskeheten har oppfunnet en teknologi som gjør det mulig å krympe folk til 10-12 cm. En norsk vitenskapsmann, spilt av en svenske (Rolf Lassgård), står bak – og drivkraften for oppfinnelsen er å redde miljøet. Mindre folk betyr mindre utslipp. Og har du noen hundre tusen som stor, er du mangemillionær som liten.

Og Trollfjorden er sentral, en lengre sekvens i filmen utspiller seg her.

– I sine beste stunder er Downsizing et fint stykke satire som både kaster lys på små, intime, mellommenneskelige ting og store, globale og eksistensielle spørsmål.

Også humoren i filmen trekkes fram som et stort pre, denne er subtil og gir mange fine stunder i kinomørket.

Men det er kun til et visst punkt, for mot slutten går filmen litt på tomgang. Downsizing får imidlertid skryt for å by på et detaljrikt filmunivers, med en lang rekke gode øyeblikk, og får fire øyne på terningen fra Filmpolitiet.