Kommunestyrets avgjørelse om å innføre eiendomsskatt på næringseiendom og nedleggelse av ungdomstrinnet i Alsvåg har vakt reaksjoner på nyåret, både fra politisk hold, fra næringsaktører og fra skolen i Alsvåg.

Ordføreren har de siste ukene måtte svare på en rekke skriftlige henvendelser om både eiendomsskatt og skolestruktur, sist fra FAU i Alsvåg som krever å bli forelagt «saklige og kvalitative begrunnelser for vedtaket» om å legge ned ungdomstrinnet fra høsten 2019.

– Full forståelse

Ordfører Karianne Bråthens kommentar til situasjonen er at reaksjonene som nå kommer ikke er unormale.

– Jeg har full forståelse for usikkerheten mange føler på, og at mange er frustrerte over vedtakene når disse sakene har vært oppe som egne saker tidligere. Det er ikke unormalt at folk blir både bekymret og redd for framtida si. Men det er den økonomiske situasjonen i kommunen, som vi politikere har et ansvar for, som er årsaken til dette.

– Kan reaksjonene tyde på at man ikke har hatt gode nok prosesser i forkant?

– Nei, det mener jeg ikke. Vi har snakket om at vi har en krevende økonomisk situasjon i ett år. På vårparten i fjor ble det varslet om at vi kom til å få store utfordringer i 2018. Først var tallet vi måtte hente inn 14 millioner kroner, men administrasjonen har jobbet på spreng for å kutte ned internt. Det siste formannskapsmøtet på høsten, før budsjettet skal vedtas, må tas på alvor. Da gjør formannskapet en innstilling hvor det offentlige får signaler om hva politikerne mener. Fra 28. november til 20. desember lå innstillingen til formannskapet ute, som inkluderte innføring av eiendomsskatt, uten at det vakte slike reaksjoner som vi ser nå, sier Bråthen.

Økonomisk begrunnelse

Hun peker også på at Senterpartiet i kommunestyremøtene både 12. og 20. desember kom med henstilling om å behandle eiendomsskatt og skolestruktur i egne saker, men at flertallet i kommunestyret i to omganger sa nei til dette. Nei sa også Høyre, som nå er blant dem som har krevd at eiendomsskatt nettopp blir tatt opp i en egen sak.

– Vi har spilt med så åpne kort som mulig rundt de utfordringene vi har. Da faller det på sin egen urimelighet å si at prosessene har vært dårlige, mener hun.

– 2016-vedtaket om å legge ned ungdomstrinnet i Alsvåg ble opphevet i en lovlighetskontroll, fordi saken ikke var godt nok belyst. Siden er det kun gjort økonomisk utredning. Hva er forandret siden den gang?

– Den økonomiske situasjonen. Alvoret sank nok ikke inn før på vårparten i fjor.

Selv om det i utgangspunktet ikke var lagt inn noen innsparing i å legge ned ungdomstrinnet i Alsvåg, sier Bråthen til VOL at det er den økonomiske situasjonen som er årsak til at de gikk inn for nedleggelse.

– Vi mener det er en innsparing å hente på å flytte ungdomstrinnet, det har vi fått signaler om fra administrasjonen. Men siden beløpet er så usikkert, blant annet fordi vi har gått bort fra Vestvågøymodellen, vil vi ha dette belyst på nytt. Det samme gjelder hvordan lærernormen slår ut for oss, sier hun.

– Vil det si at noen av de ansatte i Alsvåg mister jobben?

– Det vet vi ikke, det er for tidlig å si. Derfor må vi ha en prosess på dette, for å få frem økonomiske og andre konsekvenser av vedtaket.

– Ap har aldri fredet skolene

– Burde ikke disse prosessene vært gjennomført i forkant, og ikke i etterkant av vedtaket?

– Det er en overordnet politisk målsetning i Øksnes at vi ønsker å samle ungdomstrinnet på Myre. Noen ganger må vi ta en avgjørelse og håpe at det blir til det beste for Øksnes. For det er det vi ønsker, sier hun.

– Har du forståelse for at klubben og FAU ved skolen i Alsvåg sliter med å skjønne politikernes begrunnelser for å legge ned ungdomstrinnet?

– Ja, jeg skjønner godt at de er usikker på hva som er argumentasjonen. Fra Aps ståsted har vi aldri fredet skolestrukturen, men vi har hatt et ønske om å vente på oppvekstmeldinga. Det har det ikke vært flertall for. Det er et faktum at elevtallene i kommunen går ned. Men jeg mener det ville vært helt uansvarlig å legge ungdomstrinnet ned fra 2018, slik andre foreslo. Vi skal flytte Sommarøy skole til Myre i 2018, dette er krevende prosesser og det vil være uforsvarlig å ha flere gående samtidig. Derfor venter vi med ungdomstrinnet til høsten 2019. Jeg blir bekymret for den belastninga vi påfører de ansatte, men vi er nødt til å stikke fingeren i jorda og erkjenne at elevtallene går ned, sier Bråthen.

– Er man sikker på at kapasiteten på Myre er tilstrekkelig for å huse alle elevene som nå skal over?

– Vi har bedt om at slike konsekvenser nå blir belyst. Dette er noe som kan endre seg fra år til år. Vi legger ikke ned Alsvåg skole, så om elevtallene skulle vokse noe voldsomt, har vi fortsatt mulighet til å opprettholde ungdomstrinnet, men det er ikke det bildet vi sitter med nå, sier Bråthen.

John Danielsen (Sp) sier til VOL mandag at saken om ungdomstrinnet i Alsvåg bør behandles på nytt, med en ordentlig prosess i forkant, hvor alle parter blir involvert.

– Jeg har ikke fått noen henvendelser om dette, så det er det ikke tatt stilling til, sier ordføreren.