Det er normalt ikke slik i aldersbestemt idrett, at det avholdes store turneringer kun for gutte- eller jentelag. Men første helga i mars avholdes fotballturneringa VK Strøm, og den er kun for guttelag.

Helga etter avholdes Skibsgården-turnering, som er kun for jentelag.

Ville løfte fram jentefotball

Tirsdag fikk VOL en henvendelse fra en annen trener, som reagerte på at det sto i e-posten om VL Strøm-turneringa at den var forbeholdt gutter.

Trener og styremedlem Bjarne Eriksen i Sortland IL erkjenner at den formuleringa ikke var ideell.

– Jenter som spiller på guttelag, kan selvsagt være med, sier han. Ikke alle klubber har nok guttespillere til å stille rene guttelag i de forskjellige aldersklassene.

Eriksen understreker at det har vært slik i mange år, og at de ikke har fått noen reaksjoner på det. Han forklarer begynnelsen på kjønnsdelte cuper slik:

– Skibsgården-turneringa kom i stand for mange år sida, og den var forbeholdt jenter, fordi vi ønska å få opp fokuset på jentefotball. For ikke å forskjellsbehandle gutta, kom vi med en turnering for dem også, sier Eriksen. Han viser til at de også har blandede turneringer, blant annet på høsten.

Rundt 60 lag

Nestleder Mats Andre Aas i Sortland IL tror dessuten at det ville vært vanskelig praktisk gjennomførbart.

– Hadde vi hatt både gutte- og jenteklasser, ville det blitt for mye, på én helg, sier han. Eriksen påpeker at også kvinnenes seniorlag er med i Skibsgården cup, og at det er rundt 60 lag med på VK Strøm-turneringa.

Magnus Hjelle i Vesterålskraft syns ikke klubbens valg er problematisk.

– Det har ikke vært sånn at vi har valgt eller bedt om å spesifikt sponse en gutteturnering. Men de har valgt å organisere det sånn, og så søkt om sponsorer på de to turneringene, sier han.

– Som sponsorer har vi ikke innflytelse på kampoppsettet eller selve utførelsen. Vi er bare sponsor og bruker navnet, og har mulighet til å være til stede.

Vesterålskraft er sponsor for flere fotballag i Vesterålen.