På tampen av tirsdagens formannskapsmøte i Øksnes skulle politikerne ta stilling til to saker som gikk på videre iverksetting av det omstridte vedtaket om å innføre eiendomsskatt på verker og bruk i Øksnes.

Sakene gjaldt eiendomsskattevedtekter, samt valg av takstnemder for eiendomsskatt.

Omkamp

Kommunestyrerepresentantene fra Høyre, Frp og Senterpartiet har, som omtalt på VOL tidligere, fremsatt et krav om at saken vedrørende eiendomsskatt tas opp på nytt, noe kommuneloven åpner for kan gjøres, dersom minst én tredjedel av kommunestyret stiller seg bak.

Dermed ville partienes representanter i formannskapet utsette videre behandling av vedtekter og takstnemder til saken har vært oppe på nytt.

– Jeg respekterer i utgangspunktet kommunestyrets vedtak til enhver tid. At jeg har skrevet under på dette brevet som er sendt, om å ta saken opp på nytt, handler om de tre parametrene som vi har bedt om svar på. Jeg synes ikke saken har vært godt nok belyst. Når vi skal gjøre vedtak om vedtekter og sette ned ei sakkyndig nemd, er det fordi vi har intensjon om å gjennomføre, sa Sps John Danielsen.

Flertallet ble til slutt enig om å sende saken over til kommunestyret uten realitetsbehandling, for så å eventuelt ta den opp etter at spørsmålet om eiendomsskatt er behandlet på nytt.

Ampert

Underveis i møtet kom det frem at ordfører har rådført seg med andre om hvordan hun skal håndtere kravet som er kommet fra Høyre, Sp og Frp. Da ble det høy temperatur i møterommet, og det ble stilt spørsmål om ordfører hadde som intensjon å få ei juridisk vurdering med mål om å avvise saken før den ble fremlagt behandling i kommunestyret.

Dette avkreftet ordfører gjentatte ganger.

– Saken kommer opp for kommunestyret 5. februar. Jeg har sendt en forespørsel om hvordan jeg som ordfører skal legge saken frem til behandling, når det er snakk om en sak vi har tatt stilling til tidligere. Den vil bli lagt frem, jeg må bare forsikre meg om hva lovverket sier om hvordan jeg skal gjøre det, sa Bråthen.

Det hele endte i munnhuggeri og et krav fra varaordfører Jonny Rinde Johansen (H) og John Danielsen (Sp) om at ordfører la frem dokumentasjon på hva hun har spurt om og de svarene hun eventuelt får.