Da øverste ledelse i Cermaq troppet opp på lakseslakteriet i Alsvåg torsdag, var det mange som hadde forhåpninger om at de hadde med seg gode nyheter. Det hadde de dessverre ikke. Selskapet har vært i en salgsprosess de siste 24 månedene og var ifølge ledelsen nær et salg i forrige uke. Men det holdt ikke helt inn. Førstkommende onsdag stenger de dørene i Alsvåg og arbeidsplassene forsvinner.

– Er dere skuffa over at det ikke endte i salg?

– Ja, sier tillitsvalgt Atle Berntsen, tydelig preget av situasjonen.

– De ansatte hadde nok forventet å få ny informasjon når ledelsen først kom. Det var veldig grei og konkret informasjon, men stort sett det samme som vi har hørt før, sier han.

– Underlig

– Tror dere på ledelsen når de sier at de har gjort det de kan for å få det solgt?

– Jeg velger å tro på arbeidsgiveren min. Jeg kan ikke gjøre noe annet, sier Berntsen.

Likevel: Når det avkreftes at det har vært uenighet om prisnivå, stiller de ansatte seg spørrende til hva som da er årsaken.

– Vi vet at det foreligger bud, og at de ikke ønsker å gjøre seg rike på salget. Da lurer vi veldig på hvorfor det ikke er solgt. De har hatt 24 måneder på seg. Det er underlig. Hvorfor det ble slik får vi nok aldri svar på, sier han.

Berntsen sier at det har vært mye spekulasjoner på bygda den siste tida.

– Vi har konfrontert ledelsen med dette, men de har avkreftet. Det har også vært snakk om to interessenter, i dag har de kun nevnt én. Hvor det har blitt av den andre vet jeg ikke, sier Berntsen.

(Arkivfoto)

Åtte uten jobb

Ved anlegget har de i dag 41 fast ansatte. Alle har fått tilbud om jobb ved Cermaqs nye slakteri i Steigen, som står ferdig til sommeren. 15 har takket ja. 16 har per dags dato tilbud om annet arbeid, hovedsaklig i hvitfisknæringa. For åtte er situasjonen fortsatt uavklart. Berntsen er blant de åtte sistnevnte.

– At det ikke er flere ledige er takket være vintersesongen og Primex. I realiteten er det derfor mer enn åtte, fordi ikke alle har jobb å gå til når vinteren er over. Det er også 20-25 stykker fra hvitfisknæringa som jobber hos oss om høsten, som nå trolig vil bli permittert på tampen av året, sier han.

– Vi håper fortsatt å få på plass ei turnusordning, som gjør at noen kan bo her og jobbe i Steigen. Det har vært lansert som et alternativ tidligere, men vi har ikke fått noe tilbud om det enda, sier han.

Berntsen sier at de ansatte har fått god oppfølging fra Cermaq, og at HR-avdelinga har vært fantastiske. Han vil også berømme ordfører Karianne Bråthen og NAV-leder Leif Henriksen som har vært tett på hele veien.

– Cermaq har vært en fantastisk arbeidsgiver de 17 årene jeg har vært her. Det er synd at de ødelegger renommeet sitt det siste året.

(Arkivfoto)

Produksjonsrekorder

– Hvordan er stemninga her nå?

– Den har vært laber i hele januar. Likevel går de ansatte ned i produksjonen hver dag og gjør jobben sin. Det er en helt fantastisk gjeng.

De ansatte har stått på til siste slutt, og de har stadig satt nye produksjonsrekorder etter at nedleggingsbeskjeden kom. Den siste rekorden satte de i forrige uke. Da produserte de 64,3 fisker i minuttet. I snitt.

– Vi har tre gamle sløyemaskiner som maks tar 16 fisk i minuttet, i tillegg til håndsløying. At vi tar unna over 64 fisk i minuttet i snitt i timen, skal nesten ikke gå an, særlig ikke i den situasjonen vi er i nå. Det er tall de skal få slite med å slå på det nye slakteriet til 500 millioner på Storskjæret, avslutter Berntsen.