Mandag kveld brant et hus i Godfjord i Sortland kommune. Det var et ungt par som leide huset, som fikk store skader i brannen.

Det unge paret har leid huset i Godfjord siden september. De var i Harstad da de fikk telefon om at huset deres brant. De hev seg i bilen og kjørte hjemover. Da de kom frem var det et trist syn som møtte dem. Brannvesenet hadde da gjort det de kunne, men likevel var alt de eide ødelagt av enten brann- eller røykskader. I tillegg hadde tre kjæledyr, to katter og en hamster, omkommet i brannen.

– Det er helt forferdelig. Vi er helt uten ord for hva vi skal si egentlig. Vi er kommet opp i en situasjon vi ikke så for oss i det hele tatt, sier Kamilla Emilie Lefstad til VOL.

Uten forsikring

Det å miste alt i en brann slik det unge paret nå har gjort er ille nok. Verre er det at de heller ikke hadde innboforsikring.

– Vi så oss ikke råd til det. Jeg går på NAV og samboeren min er arbeidsledig. Dermed hadde vi ikke innboforsikring. Det er selvsagt i ettertid utrolig dumt, og det er nok noe av det første vi vil få i orden neste gang vi får oss leilighet. Samtidig tror jeg de fleste på vår alder ikke tenker at det er noe å prioritere. Det som har skjedd er jo helt utenkelig, sier 19-åringen.

Ikke hjelp hos NAV

De to har i dagene etter brannen prøvd å få hjelp fra NAV, uten å lykkes.

– Vi følte vi møtte veggen hos dem. Etter å ha kranglet oss frem til det, fikk vi til slutt penger til å kjøpe oss noen klær. Ellers har det vært lite hjelp å hente der, sier hun.

NAV-leder Sortland, Espen Bjørnsund Gundersen sier til VOL at de alltid prøver å møte de som tar kontakt med dem på en god måte.

– Det er for det første veldig synd disse to menneskene er utsatt for det de er utsatt for. Generelt i slike saker som for eksempel ved en brann eller andre som har havnet i en akutt krise, så yter vi akutt hjelp. Da får de det aller mest nødvendige inntil vi får behandlet en søknad, sier Bjørnsund Gundersen.

Han sier at slike søknader også blir prioritert. En slik søknad vil kunne dekke også det mest nødvendige på litt lengre sikt, som tak over hodet, mat og klær.

Kamilla og Sebastian bor nå hos et vennepar mens de prøve å lappe sammen livet igjen etter det som har vært noen traumatiske dager.

– Rørt

Kamilla Emilie er veldig glad de to har folk som bryr seg om dem og som hjelper dem i en svært vanskelig situasjon.

– Uten gode venner og familier som hadde stilt opp, vet jeg ikke hva vi hadde gjort. Vi er veldig takknemlig overfor alle som har hjulpet oss.

Foreldrene deres har også startet en innsamlingsaksjon.

– De har gått ut i sosiale medier og spurt om folk vil bidra. Det er utrolig snilt av dem og vi takker alle som gir oss ei hjelpende hånd. Jeg blir helt rørt av all hjelpa vi får og alle de fine ordene vi får fra folk, sier hun.

Usikker på veien videre

– Hva er veien videre for dere to nå?

– Jeg vet ikke. Det er vanskelig når vi ikke har noe forsikring og ikke har noen penger samt at vi arbeidsmessig er i den situasjonen vi er i. Jeg håper vi skal komme oss gjennom dette, men akkurat nå er alt bare kaos, sier hun.

Årsaken til brannen kan hun bare spekulere i.

– Enten er det noe i det elektriske anlegget, eller så har det med varmtvannstanken å gjøre. Vi vet ikke.

Politiet sier de etterforsker saken og at det er for tidlig å konkludere om noen brannårsak.