Ellen B. Pedersen tar i et intervju med VOL et oppgjør med det hun mener er en «tappende» møtekultur og urimelig behandling av ordfører Karianne Bråthen. VOL har gitt formannskapet, hvor de fleste partiene er representert og som består av noen av kommunens mest fremtredende politikere, anledning til å svare på utspillet.

– Har en utfordring

Tore Christiansen (KrF) er enig med Pedersen, og ønsker en debatt om møtekulturen velkommen.

– Vi har helt klart en utfordring i øksnespolitikken. Vi har et kommunestyre med fire tidligere ordførere som vet hvordan de gjorde ting i sin tid. Av og til er det nok noen av dem som skulle ønske de selv styrte debatten, av og til er det noen av oss andre som drar ut tida. Vi er alt for mange som tar ordet alt for ofte, og jeg må innrømme at jeg nok burde vært flinkere å holde kjeft av og til. Vi bruker for mye tid på formaliteter i stedet for de reelle og viktige sakene. Og jeg er enig i at ordfører blir behandlet unødvendig kritisk. Hvis hun slipper til for mange i debatt om voteringsorden får hun kritikk for manglende framdrift, forsøker hun å begrense slike debatter blir det også kritisert, sier Christiansen.

Møteledelse

Jørn Martinussen (frittstående politiker) peker på at ordfører har ansvar for hvordan møtene forløper seg.

– Det er lengden på møtene, mer enn møtekulturen, jeg anser som et demokratisk problem. Nesten uten unntak er det utfordrende å holde fokus i forhold til de siste sakene på sakslista på tampen av lange møter. Og nesten uten unntak ender jeg opp med konsentrasjonsvansker og hodepine etter utmattende møter. Det er ikke bra. Til forskjell fra tidligere perioder legger ordfører nå opp til mange og lange orienteringer i møtene, noe som gjør at viktige politiske saker ikke får den oppmerksomheten de fortjener, sier Martinussen.

– Det er dessverre ikke til å komme i fra at møteledere har et særskilt ansvar for at møtene forløper på en tilfredsstillende måte, legger han til.

– Ikke mediesak

Varaordfører Jonny Rinde Johansen (H) mener en diskusjon om møtekultur ikke hører hjemme på VOL.

– Hvis man sitter med en oppfatning om at Øksnes kommune har en dårlig møtekultur, bør det tas opp i de rette fora. Debatten hører ikke hjemme i mediene, slik det legges opp til her. Vi har folkevalgtopplæring hvor dette kan settes fokus på, og vi har mulighet til å kalle inn til et dialogmøte eller temamøte, men jeg tenker det er feil å gjøre det i avisen, sier han.

– Men det må ikke være tvil om at når jeg henvender meg til ordfører så er det som politiker. Jeg har ingenting usnakket med Karianne. Vi må klare å skille sak og person. Saker engasjerer oss, og ofte er det knyttet mye følelser til dem. Vi kan være uenige som bare det, men jeg respekterer folk fullt ut når jeg går ut av møtene, sier Rinde Johansen.

Men både Rinde Johansen, Ken Ivan Reinholdtsen (Frp) og John Danielsen (Sp) skyter tilbake, og mener Pedersen selv ikke alltid bidrar til god møtekultur. Reinholdtsen mener også at en ordfører må tåle at det blir stilt krav og spørsmål ved det hun gjør. Han mener også at ordfører ikke behandler medlemmer av posisjon og opposisjon likt, og at hun kan være «snillere» i sin behandling av posisjonen.

– Det er ordfører som er møteleder til enhver tid, og skal sørge for at møter blir gjennomført på best mulig måte. Men jeg vil ikke gå inn å kritisere ordfører for hennes form for møteledelse. Det har Sp sagt noe om skriftlig tidligere, sier Danielsen.

Skattediskusjon med temperatur

Flere av politikerne forsvarer episoden i tirsdagens formannskapsmøte, da temperaturen ble høy i en diskusjon om eiendomsskatt. Det ble reagert på at ordfører hadde bedt om råd fra eksterne om hvordan hun skulle forholde seg til kravet fra Frp, Høyre og Sp om å ta saken om eiendomsskatt opp på nytt. Det ble stilt spørsmål om ordfører hadde som intensjon å avvise saken før den ble fremlagt behandling i kommunestyret. Dette avkreftet ordfører flere ganger, og refererte spørsmålet hun har sendt fra seg. Hun ble likevel bedt om å dokumenterte hva hun hadde spurt om og hvilke svar hun hadde fått.

– Stoler dere ikke på ordfører når hun forteller hva hun har spurt om?

– Det har jeg ikke sagt. Vi ba om å få oversendt spørsmålsstillinga for å få innsyn og ta del i det som blir kommunisert. Det er vel ikke et skjult dokument? sier Danielsen.

– Når ordfører ikke vil vise oss dette dokumentet, så får vi en følelse av at det er noe hun vil skjule. Hvor blir det av åpenheta posisjonen har gått til valg på? spør Reinholdtsen.

– I den samme saken anmodet ordfører meg to ganger om å ta ordet, selv om jeg ikke ønsket å kommentere saken. Tredje gangen sa jeg mitt, sier Danielsen og fortsetter:

– Vi skal ikke kvele en debatt selv om det gjelder en sak man selv ikke har lyst til å snakke om. Nå følger jeg kanskje at Pedersen prøver å kvele debatten om eiendomsskatt med bakgrunn i at hun ikke er enig med oss, og da tar en ny vinkling på det, sier Danielsen.

Ordfører Karianne Bråthen har fått tilsendt saken, med anledning til å kommentere. Når det gjelder råd ordfører har bedt om i saken om eiendomsskatt, sier hun til VOL at det ikke finnes noe dokument å vise fram, da hun har gjort henvendelsen per telefon.

Når det kommer til gjennomføring av møter, sier ordfører at hun som møteleder sikker kan være tydeligere og sette foten mer ned, men at hun får veldig mange ulike ønsker og signaler fra politikerne som kan være krevende å forholde seg til.

– Det kommer en del miksede signaler; det ene øyeblikket sier de en ting og i det neste noe annet, sier Bråthen.