Høsten 2013 flyttet Irina og Alexei Siberius til Andenes. Irina fikk jobb som lege ved Andenes Helsesenter. I 2014 kjøpte familien et hus rett sør for den gamle sykestua på Andenes. Familien brukte to år på å pusse opp huset til en veldig høy standard. Oppholdet i huset ble veldig kort. Irina Siberius sluttet nemlig som lege etter en konflikt med Andøy kommune i 2016. Ifølge sluttavtalen fikk legen tre måneder lønn uten arbeidsplikt, og partene avtalte å ikke kommentere saken offentlig. Avtalen ble inngått i juni 2016.

Dyr eiendom

På den tiden var eiendommen pusset opp for betydelige summer. Eiendommen, som har en prisantydning på 5,5 millioner kroner, er en av Vesterålens dyreste, og den har ligget i markedet siden sommeren 2016, da sluttavtalen mellom kommunen og legen ble underskrevet.

Huset, som har en grunnflate på 311 kvadratmeter, har blant annet en egen Spa-avdeling, og ifølge Finn-annonsen er eiendommen meget tiltalende og påkostet. Den har panoramautsikt fra både stuen og spa avdelingen, skrives det.

SPA: Eiendommen har en egen Spa-avdeling.

Koster

For eierne, Irina og Alexei, har eiendomsinvesteringen blitt veldig kostbar.

– Vi har lånt fem millioner kroner på eiendommen. I tillegg investerte vi alle pengene som vi hadde, og alt vi tjente i en toårsperiode, sier Alexei Siberius til Andøyposten. Huset koster 28.000 kroner i måneden, og til sommeren har eierne brukt en halv million kroner på et hus som de ikke bor i.

Ifølge Finn.no er eiendommen på Andenes den tredje dyreste i Vesterålen. Bare to eiendommer i Sortland har høyere prisantydning.

Familien Siberius bor ikke lengre i Norge.

UPÅKLAGELIG: Utsikten fra stuen er det vanskelig å klage på.

Mye egenkapital

Eiendomsmegler Per Elvenes i DnB Eiendom på Sortland sier til Andøyposten at han ikke kjenner til boligen, men rent generelt sier at hus i denne prisklassen kan ta lang tid å selge. Han peker dessuten på at usikkerhet omkring Forsvarets fremtid i Andøy kaster skygger over eiendomsmarkedet.

– Et fint hus er verdt en del penger, men det er ofte vanskelig å få et marked å komme med så mye penger, selv på Sortland, sier han.

Elvenes peker på at en potensiell kjøper må være 100 prosent sikker på at de skal være i området en stund for å være sikker på at de får pengene igjen ved et senere salg.

Han sier at et renoveringsobjekt på Sortland fort koster to millioner kroner, og for å få huset moderne, må kjøpere ofte investere ytterligere to millioner kroner.

– Et fint og fjongt hus som er fiks ferdig kan være verdt pengene, mener Elvenes.

Han peker på at kjøpergruppen antakelig er liten. Bankene stiller krav til 15 prosent egenkapital. Det betyr at en potensiell kjøper må ha 750.000 kroner, og kunne dokumentere god inntekt overfor banken.

DRØMMER: Alexei og Irina hadde store planer for oppholdet i Andøy. I stedet renner pengene ut.

Prisnedgang

Alexei Siberius sier til Andøyposten at det har vært flere interessenter til boligen, men han er usikker på hvor seriøse kjøperne har vært. Han medgir at eiendommen kan bli satt ned i pris, samtidig beklager han at Andøy-affæren endte som den gjorde. Han og kona hadde planer.

– For eksempel tenkte jeg å bygge om den gamle garasjen slik at den kunne bli Andøy Whisky Club. Vi skulle åpne virksomhet i huset med avansert hudpleie. Dette var drømmehuset for oss, som ikke var til salgs, sier Alexei Siberius.