I prosent av folketallet er 7 prosent av befolkningen i Vesterålen med i et alternativt tros- eller livsynssamfunn. Andelen er lavest i Hadsel (6 prosent) og høyest i Andøy (8 prosent). Kirken har til sammenligning over 80 prosent oppslutning i alle kommunene i regionen. Sortland har den største andelen der 83,8 prosent av befolkningen er medlem av Kirken (SSB-tall for 2016).

VESTERÅLEN Tabellen viser hvor mange det er som er medlemmer av et annet tros- eller livssynssamfunn i Vesterålen enn Den norske kirken. Tabellen viser også hvor mye kommunene betalte ut i støtte per medlem. Foto: Jørn Aune

Flest i Sortland

Sortland er den kommunen som har flest tros- og livssynssamfunn utenom Kirken med 58. Bø har færrest – med 32.Sortland er også den kommunen med flest medlemmer i alternative tros- og livssynssamfunn med 680 personer. Bø har færrest med 172.

Bø betaler mest

Bø er til gjengjeld den kommunen i Vesterålen som betaler mest i tilskudd til tros- og livssynssamfunnene. Bø betalte 1.296 kroner per medlem i 2017. Tilskuddet er beregnet ut fra kommunens kostnad til drift av Kirken fordelt på antall medlemmer i Kirken. Tilskuddet til andre tros- og livssynssamfunn skal være noenlunde likt det Kirken får per medlem.Sortland betaler minst med 550 kroner per medlem.

I tillegg fikk tros- og livsynssamfunnene 536 kroner per medlem fra staten i fjor.Totalt betalte kommunene i Vesterålen ut drøye 1,3 millioner kroner i tilskudd i fjor. Tar vi med statstilskuddet, blir summen 2,4 millioner kroner.

Kommuneforskjeller

I Sortland, Øksnes og Bø er Tromsø stift av den katolske kirke det største trossamfunnet utenom Den norske kirke.I Bø er også Syvendedags Adventistkirken – Den norske union ganske stor.

I Andøy er Andenes baptistmenighet størst, fulgt av Åse baptistmenighet. Human etisk forbund er størst i Hadsel, fulgt av Vesterålen islamske senter. Deretter følger den katolske kirken i Tromsø.

Kristne, muslimer og humanister

Det er stor spredning når det gjelder hva slags tros- og livssynsamfunn som har medlemmer i Vesterålen.Tromsø stift av den katolske kirke har flest medlemmer med 367. Deretter følger Human etisk forbund med 320. Den evangelisk lutherske frikirke har 191 medlemmer, mens Vesterålen islamske senter har 132 medlemmer. Kristent fellesskap Vesterålen har 120 medlemmer, mens Andenes baptistmenighet har 102 medlemmer.

ISLAM Islam er den femte største trosretningen i Vesterålen. Det er bare Vesterålen islamske senter i Hadsel som har en større mengde medlemmer. Dette bildet er fra Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix

De andre har alle under 100 medlemmer. Det er imidlertid verdt å nevne Jehovas vitner med 75 medlemmer og Åse baptistmenighet med 74 medlemmer.

Legger vi sammen innenfor forskjellige trosretninger, er det fortsatt katolikkene som topper, fulgt av humanistiske livssynssamfunn. Deretter følger islamske trossamfunn og baptister. Bortsett fra Vesterålen islamske senter i Hadsel, er det få av de islamske trossamfunnene som har mange medlemmer i regionen. Mange av disse har ett eller to medlemmer i Vesterålen.

«Hedninger»

Det er også mer spesielle livssynssamfunn å finne på listen. Én person i Vesterålen er medlem av Åsatrufellesskapet Bifrost, som dyrker gudstroen som var i Norge før kristendommen tok over.

Kirker fra mange land

Ellers finner vi representert kirker fra mange land. Eksempler er Island, Sverige, Finland, Romania, Serbia, Russland og Hellas.Vi finner også buddhister, kvekere, pinsevenner og metodister på listen. Bahá’í-religionen er registrert med ett medlem i Vesterålen.