Det er økende press på parkeringsplassene på Sortland. Kommunen og næringslivet har siden høsten 2016 samarbeidet om å jobbe frem forslag til en helhetlig parkeringsløsning for sentrum. Da arbeidet ble lagt frem i oktober i fjor var det blant annet med forslag om å innføre tidsbegrenset parkering i sentrum, for å komme langtidsparkeringa til livs.

En av utfordringene er at bare en liten andel av de ansatte i sentrum har egne parkeringsplasser tilgjengelig gjennom arbeidsgiver. Tellinger har vist at rundt halvparten av alle parkeringsplassene trolig opptas av folk som jobber i sentrum. Undersøkelser viser også at rundt 25 prosent av dem kjører under to kilometer for å komme seg på jobb.

Parkeringsapp

Formannskapet vedtok i fjor høst å gå videre med planene, som forutsatte at det ble satt av 2 millioner kroner til formålet i 2018. I budsjettmøtet før jul ble det imidlertid ikke prioritert å sette av midler. Det er nå sett på mulighetene for å redusere kostnadene slik at man allerede i år kan innføre tidsbegrenset parkering.

Forslaget som rådmannen nå har lagt på bordet innebærer innføring av tre timers gratis parkering for besøkende i sentrum mellom kl. 08:00 og 16:00, alle dager unntatt søndag. Alle som parkerer må registrere seg på en app, tilsvarende løsningene de har i Harstad og Svolvær, og kan la bilen stå i tre timer uten å betale. Ønsker de besøkende å stå lenger vil det koste penger, trolig rundt 25 kroner i timen. Det fremgår av sakspapirene til torsdagens formannskapsmøte i Sortland.

Vil ansette byvert

For å håndheve de nye parkeringsbestemmelsene mener rådmannen at kommunen søker om delegert myndighet fra politiet, og at det ansettes en "byvert" i 25 prosent stilling, i stedet for en parkeringsvakt. Byverten ansettes i teknisk etat i kommunen. I en overgangsfase vil det også kunne bli aktuelt å leie inn parkeringsvakter fra Harstad eller Svolvær.

– Det er ikke et mål å gi flest mulig gebyrer; tvert imot er målet at brukerne forstår, respekterer, og følger skiltingen og har en god opplevelse av å være i Blåbyen. Samtidig som de opplever en god og oversiktlig parkeringsløsning med tilstrekkelig mange plasser. Med utgangspunkt i denne målsettingen foreslår rådmannen at man ser på den som håndhever som en byvert, heller enn en parkeringsvakt. Byverten skal også informere besøkende og være et positivt ansikt i bybildet, men også ha myndighet til å gi gebyr for ulovlig parkering når det er behov for det, heter det i saksfremlegget.

Leie ut til næringslivet

Det er rundt 1700 parkeringsplasser i sentrum. Kommunen har i overkant av 200 åpne parkeringsplasser i sentrum, i tillegg til 200 plasser i tilknytning til Kulturfabrikken og rådhuset. Kommunen vil til tretimers-parkering bidra med i overkant av 100 parkeringsplasser på kommunal grunn, samt gateparkering. Rundt 110 av de kommunale plassene vil leies ut til private som har behov for langtidsparkering.

Forslaget til rådmannen er at pengene som kommer inn fra dette, skal brukes til investering og drift av parkeringsprosjektet. Tidligere har det vært foreslått at pengene skulle brukes til opparbeidelse av byrom. Prosjektet krever en investering på rundt 1,25 millioner.

Om formannskapet går med på planene, vil saken fremmes for kommunestyret 15. februar, og de nye parkeringsbestemmelsene kan bli realisert i 2018.