Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at Andøy-elevene er de klart største i regionen.

LAKSEELVER Tabellern viser fangstall i antall kilo for de største laksevassdragene i Vesterålen. Foto: Jørn Aune

I Roksdalsvassdraget ble det fanget 1.480 kilo laks i fjor. I Buksnesvassdraget ble det fanget 1.027 kilo laks, mens det i Gårdselvvassdraget (Forfjord) ble fanget 888 kilo laks. Kjerringnessvassdraget (Sortland kommune) er nummer fire, men ligger et godt stykke bak, med 328 kilo.

Økning

Roksdalsvassdraget hadde en økning i fangsvekta fra 1.434 kilo i 2016 til 1.480 kilo i 2017. Det er likevel et stykke igjen til gode, gamle dager.

– Vil vil aldri få fangsttall slik vi hadde på begynnelen av 2000-tallet. Da var det fritt fiske i vassdraget, sier Nilsen.

I 2001 ble fanget 3.800 kilo i Roksdalsvassdraget.

– Nå er det innført kvote på 800 laks i løpet av sesongen. Hver fisker kan maksimalt ta to laks i døgnet og 12 totalt i løpet av sesongen, sier Nilsen.

– Nedbør avgjør

Nilsen sier at værforholdene også har betydning for fangsten.

– Er det lite nedbør, kommer ikke fisken opp i vassdraget. Da blir den stående ute i havet. Fangstene vil derfor variere med været, sier Nilsen.

I 2014 ble det for eksempel fanget 1.056 kilo vassdraget. Værstatistikk fra det året, viser at det fra mai til august kom mye mindre nedbør enn normalt. I juni og juli kom det under halvparten av normal nedbør.

Driftsplan

For at vassdraget skal være åpent for fiske, må det lages en driftsplan. Den gjelder for fem år og godkjennes av fylkesmannen.

– Den planen vi har nå, gjelder ut 2018. Vi må derfor lage en ny driftsplan. Vi har i tillegg mål for gytebestanden i vassdraget. Den er på 1.200 laks. Vi har kamera som filmer fisken som går opp i vassdraget. Vi kan derfor regne ut hvor mye som er igjen når sesongen er over, basert på fangstrapportene. Vi er derfor avhengig av at fiskerne ikke jukser med rapportene, sier Nilsen.

Han sier at de ikke har fått tallene for 2017, men at de mener det var godt med fisk som gikk opp i vassdraget.

Oppdrettslaks

Nilsen sier at det er svært lite oppdrettslaks i Roksdalsvassdraget.

– Vi tar mange skjellprøver i løpet av året som sendes inn til analyse. De prøvene vi har tatt, har ikke gitt utslag, men det har vært rapportert om fangst. Det skal godt gjøres at vi er helt uten oppdrettslaks i vassdraget, men det er veldig lite – heldigvis, sier Nilsen.

– Omfattende

Han sier at det å drive et laksevassdrag, er blitt et omfattende arbeid.

– Det må lages driftsplan, og det kommer stadig pålegg som vi må følge for å kunne ha vassdraget åpent for fiske. Det er masse arbeid. I tillegg må fiskerne bidra for at vi skal få dette til, sier Nilsen.