I 2017 ble bevillingen til NAROM økt fra 8,6 til 15 millioner kroner i revidert statsbudsjett. For 2018 ligger det 15,4 millioner kroner inne som grunnbevilling i det ordinære budsjettet.

– I proposisjonen fra regjeringen i revidert i fjor, lå det en klar «bestilling» der de forventet økt aktivitet, også i nærområdet, og at dette skal generere flere arbeidsplasser, sier daglig leder Arne Hjalmar Hansen.

Optimist: Daglig leder ved NAROM, Arne Hjalmar Hansen, tror finansieringen av nybygget skal gå bra. Foto: Tony Gulla Sivertsen

Fem nye ansatte

Etter den økte bevillingen har NAROM utvidet staben med fem ansatte, og er nå 18.

– Vi utlyste disse stillingene nasjonalt, og fikk mange gode søkere. Det å rekruttere hit går ganske greit, og vi har en stab med meget kompetente ansatte, sier Hansen. Nå jobber de med å øke aktiviteten, og har nylig blant annet inngått samarbeidsavtaler med Dahle Oen Experience og flere av de største skolene i Oslo. Nye skoler skal besøkes i nær fremtid, og Hansen regner med at det vil resultere i flere samarbeidsavtaler.

– Slike avtaler betyr både at vi reiser ut for å ha aktiviteter, og at de sender elever og lærere til Andøya, sier Hansen.

FLERE: NAROM har økt staben med fem etter at Stortinget økte bevillingen til 15 millioner kroner i fjor. Nå er det til sammen 18 ansatte. Foto: Tony Gulla Sivertsen

Dronesimulator

Økt aktivitet hos NAROM lokalt på Andøya betyr også at de trenger mer plass. De har allerede for få kontorplasser til de ansatte, og har leid inn en midlertidig brakkerigg med 8 kontorer.

– Vi har kommet til en erkjennelse om at skal vi gjøre mer, så må vi bygge ut. Vi er i gang med utbyggingsplaner og har definert et rombehov på omkring 1.000 kvadratmeter, sier Hansen. Han opplyser at planen er å utvide romskipet og bygge på en etasje over resepsjonsområdet, samt utvide mot havet.

– Vi får da plass til undervisningsfasiliteter, kontorer og håper også å kunne etablere en dronesimulator. Sistnevnte både i forhold til det vi jobber med i Oksebåsen, og planene Andøy videregående skole har for en egen dronelinje, sier han.

– Jobber med finansieringen

Hansen opplyser at Norconsult nå jobber med å utarbeide kravspesifikasjonene for påbygget, og at de skal ha klart et kostnadsestimat i slutten av måneden.

– Men vi snakker om en utbygging til omkring 40 til 45 millioner kroner, sier Hansen. Han opplyser at de ikke er i mål med finansieringen.

– Det jobber vi med nå. Vi går inn med betydelige midler selv, men er også avhengig av eksterne midler. Vi har fått positive signaler, så vi har tro på at vi får dette til, sier han. Går finansieringen i orden, er håpet byggestart allerede tidlig i høst.

– Lykkes vi med dette, så er vi i en posisjon der vi har både personell og rom til å levere i forhold til det som lå i «bestillingen» fra Stortinget da vi fikk økt bevillingen. Jeg er optimistisk og tror vi skal realisere dette, sier Hansen, og legger til at det også vil gi synergieffekter for resten av samfunnet.

– Jo, mer aktivitet vi har her, jo flere skal reise hit, spise, bo og benytte seg av andre tilbud, sier Hansen.

BAK: Påbygget vil også strekke seg rundt på baksiden av Romskipet Aurora, ned mot havet. Foto: Norconsult

Ny utstilling i Romskipet Aurora

Den delen av NAROM som henvender seg til turister og andre interesserte, Romskipet Aurora, får også nyte godt av en utbygging.

– Vi har erfart at mange av turistene som kommer er veldig interessert i hvorfor vi skyter opp raketter her, og hva slags resultater vi oppnår. Derfor blir det i tilknytning til nybygget en utstilling om Oksebåsen. Dette var noe vi ikke tenkte på at folk kunne være interessert i da vi etablerte romskipet, sier Hansen. I fjor hadde de 7.500 besøkende innom opplevelsessenteret, som ble åpnet av statsminister Erna Solberg i april 2014.