– Vi har anmeldt ni personer i Vesterålen for ca. 1,3 millioner kroner. Dette er i all hovedsak svindel av dagpenger. I tillegg til svindel av arbeidsavklaringspenger og sykepenger, sier seniorrådgiver Lise Hørenn Grøndal Berg i NAV til VOL.

49 i Nordland

NAV har anmeldte 49 personer for å ha svindlet til seg stønader for 7,2 millioner kroner i Nordland i 2017.

Det er en nedgang i antall anmeldte og beløp sammenlignet med 2016 da 65 personer ble anmeldt for i underkant av 11,9 millioner kroner.

Flest er anmeldt for svindel med dagpenger. 44 personer er anmeldt for 6 millioner kroner, en økning fra året før da 41 personer ble anmeldt for kr 5,3 millioner.

Fem personer er anmeldt for svindel av arbeidsavklaringspenger med i underkant av 800 000 kroner. Dette er en nedgang fra 2016 da 10 personer ble anmeldt for 3,1 millioner kroner.

Begge ytelsene skal være inntektssikring når man er utenfor arbeidslivet i en periode.

Færre timer

For å få utbetalt dagpenger og arbeidsavklaringspenger kreves det at stønadsmottaker  annen hver uke sender meldekort til NAV og oppgir antall arbeidstimer. De fleste er anmeldt for å ha oppgitt langt færre, eller ingen arbeidstimer på meldekortet selv om de faktisk har vært i arbeid.

– NAV jobber for å hjelpe folk i arbeid. Det er alvorlig når de bevisst skjuler at de jobber og samtidig mottar stønad fra NAV. Det er svindel av fellesskapets midler og er med på å undergrave tilliten til velferdssystemet vårt, sier avdelingsdirektør i NAV Kontroll nord, Jannike Syse.

Bedre metoder

De fleste av sakene som er anmeldt er avdekket gjennom samkjøring av offentlige registre.

Opplysninger som er gitt til NAV kontrolleres blant annet med inntektsopplysninger fra Skatteetaten. A-ordningen gjør også at vi har mulighet til å avdekke sakene tidligere.

– Kontrollene våre blir stadig mer målrettet og de som velger å gi feil opplysninger til NAV løper en stor risiko for å bli oppdaget, sier Syse.

En person fra Nordland ble i 2017 dømt til 45 dager utbetinget fengsel for bedrageri av dagpenger med nærmere 200 000 kroner. Vedkommende hadde på meldekortene oppgitt å ha arbeidet langt mindre enn det som var realitetene. Den største enkeltsaken som er anmeldt i 2017 gjelder bedrageri av dagpenger med nærmere 600 000 kroner.

Samarbeid mot kriminalitet

– NAV og Norge er helt avhengig av et velfungerende arbeidsliv. Etter opprettelse av A-krimsenteret i Bodø i 2017, samarbeider vi nå enda tettere  med politiet, Arbeidstilsynet og Skatteetaten mot kriminalitet i arbeidslivet. Felles kontroller og tverretatlig samarbeid skal blant annet bidra til å  forebygge og avdekke trygdesvindel, sier Syse.