Skal timesatsen være 650 kroner eller 350 kroner for eget arbeid . Det var et av spørsmålene som Samskap-styret måtte avklare.

Synne Meland, Akrm Idris og Daniel Fonn Aluwini hadde alle søkt om støtte til tre forskjellige prosjekter.

Meland hadde søkt om støtte til et forprosjekt for en musikkfjøs på Stave. Idris søkte om støtte til en forstudie for et bemanningsbyrå i Andøy, mens Aluwini har planer om å dyrke havsalat på Kvalnes,

Melands prosjekt har en kostnad på 227.200 og hun hadde søkt om 50 prosent i støtte – som er 113.600. Av dette var betaling for egen innsats 60.000 kroner.

Idris søkte om 276.000 kroner, noe som ville gitt 138.000 kroner i støtte. Her var verdien av eget arbeid satt til 192.000 kroner.

Havsalat

Aluwini søkte om 1,9 millioner, med 990.000 kroner i støtte.  Her hadde Samskap tatt ut et beløp på 450.000 kroner til oppsetting av teststasjon, slik at innstillingen var et prosjekt til 1,45 millioner kroner.

Årsaken er at en slik teststasjon kan bli en del av et fremtidig anlegg, og da kan ikke Samskap gi støtte til slike investeringer.

Aluwinis eget arbeid var prissatt til 990.000 kroner.

350 kroner timen

Felles for prosjektene var at eget arbeid var beregnet til 650 kroner timen. Siden ingen av de tre har etablert aksjeselskaper, er derimot rett sats 350 kroner timen. Dermed blir verdien av eget arbeid lavere enn opprinnelig beregenet og søknadsbeløpene ble redusert i henhold til det. For Aluwinis del ble verdien endret fra 990.000 kroner til 647.500 kroner.

Støtte til teststasjon

– Havsalatprosjektet er et prosjekt vi må heie på, sa ordfører Jonni Solsvik, som sitter i Samskap-styret.

Det var Lisbeth Berg-Hansen enig i.

– Er det noen måte vi kan få inn de 450.000 kronene til teststasjonen? Kan vi gjøre det om til et lån eller be søker bygge et mindre anlegg, spurte Berg-Hansen.

Odd Roger Enoksen ba om at leder og nestleder i styret fikk fullmakt til å avgjøre det spørsmålet i dialog med søker. Det fikk han støtte for.

– Vi har jo NAV

Når det gjelder bemanningsbyrået til Idris, er det et sysselsettingstiltak rettet mot bosatte flyktninger i Andøy.

Line Tollefsen var imidlertid ikke begeistret for prosjektet.

– Dersom vi har et fungerende NAV og ledige arbeidsplasser, ser jeg ikke behovet for et slikt byrå, sa Tollefsen.

Også Trude Olsen var undrende til behovet.

– NAV og flyktningkontoret i Andøy har vært flinke til å ta kontakt med bedriftene i Andøy og gitt tilbud om språkkurs og andre ting, sa Olsen.

– Mangler kapasitet

Det var enighet om at det var vanskelig for flyktningene å få seg jobb.

– Det er behov for en større innsats enn det NAV har kapasitet til, sa rådmann Kirsten Lehne Pedersen, som har observatørstatus i Samskap-møtene.

– Vi har bedrifter i Andøy som leier inn arbeidskraft fra bemanningsbyråer i utlandet. Det kan være verdt å gjøre et forsøk lokalt, noe som vil gi bedre kontroll mot sosial dumping, sa Sveinung Ellingsen.

Tollefsen valgte å stemme for innstillingen i saken, men får vedlagt en stemmeforklaring til protokollen.

Andre saker

I tillegg til de nevnte sakene, bevilget Samskap-styret 1,4 millioner kroner til et forprosjekt for et landanlegg for oppdrettslaks på Kvalnes i Andøy.

Th. Benjaminsen AS fikk 1,015 millioner kroner i støtte tilforprosjekt for ei ny kai med tilhørende næringsområde i Risøyhamn.

Andøy Seed Kapital SUS fikk 100.000 kroner i støtte til et forprosjekt som skal skaffe kapital til gründerbedrifter i Andøy.

God strek AS fikk avslag på sin søknad om 714.000 kroner i støtte til å etablere et skrivestudio.

Karstein Kristiansen Entreprenør AS fikk ikke et tilskudd på 367.500 kroner til videreutvikling og modernisering av betongstasjonen på Andenes.

7,8 av 32

Etter torsdagens møte, har Samskap bevilget til forstudier og forprosjekter for til sammen 7,8 millioner kroner av en pott på 32 millioner kroner.