I mai 2017 var Møysalen nasjonalparkstyre på studietur i Vega verdensarvområde. Bakgrunnen var Lofotens arbeid med verdensarv, og et eventuelt verdensarvområde med en nasjonalpark i hver ende, Lofotodden og Møysalen. Saken er diskutert i rapporten fra regionalplanforprosjektet «Fjordfolk under Møysalen».

Her blir det argumentert med at regionalplanområdet kan bidra til et eventuelt verdensarvområde med de mest alpine områdene i øygruppa, store skjærgårdsområder samt spor etter sjøsamisk kultur og levende reindriftssamisk kultur i tillegg til verneområdene.

Verdt å ta opp

I henvendelsen til de politiske rådene i Vesterålen og Lofoten viser man til diskusjoner om eventuelle negative sider ved verdensarvstatus.

– Nasjonalparkstyret synes temaet med verdensarv i Vesterålen er verdt å ta opp, og berg regionrådene vurdere å hente inn innspill fra sine medlemskommuner til en diskusjon, skriver leder for Møysalen nasjonalparkstyre, Arild Pettersen Inga.

Astrid Berthinussen leder Visit Vesterålen, og synes det er en interessant diskusjon det her legges opp til, men synes det er litt for tidlig å begynne å veie argumenter for og mot på et så tidlig stadium.

På pluss-lista for verdensarvstatus er det fort gjort å peke på momenter som styrket stolthet og identitet gjennom den PR som en slik status vil gi Vesterålen. Et annet poeng er at det muligens kan gi langt lettere tilgang til nasjonal og internasjonal finansiell støtte til å vedlikeholde kulturlandskap.

Norge har per i dag syv områder som er på UNESCOs verdensarvliste. Det er Bryggen i Bergen, Rjukan industriområde, helleristningene i Alta, Røros, Meridianstøtta og Struves Meridianbue med punkter i Kautokeino, Alta og Hammerfest, samt Urne stavkirke og Vegaøyene. UNESCO-kommisjonen i Norge ga i 2017 ut knapt 3,2 millioner kroner i støtte. Det er i tillegg ulike andre støtteordninger.

– Nasjonalparkstyret ønsker kun å løftet dette opp som en diskusjon. Det kan være mange gode argumenter både for og mot, og vi ønsker en grundig utredning, sier Arild Pettersen Inga til VA.

Kritisk

Stortingsrepresentant Kjell-Børge Freiberg (Frp) advarer sterkt mot debatten.

– Jeg reagerer på at det legges opp til en prosess som kan få alvorlige konsekvenser. En verdensarvstatus for eksempelvis Raftsundet og Trollfjorden vil kunne føre til båndlegging av viktige områder, og det i verste fall uten at kommunestyret i Hadsel får ha en hånd på rattet, advarer Freiberg.

– Jeg mener at verken Møysalen nasjonalparkstyre eller prosjektet Fjordfolk under Møysalen har legitimitet til å sette i gang et prosjekt som kan og vil få store konsekvenser om det blir vedtatt.

– Møysalen og Raftsundet preges vel ikke akkurat av for mange næringsprosjekter. Ville ikke verdensarvstatus kunne føre til en flerdobling av turisttrafikken, og dermed grunnlag for mer næring i disse områdene?

– Det er sterkt økende turisme til disse områdene, og jeg mener altså verdensarvstatus vil føre til uheldig båndlegging, som blant annet vil få veldig uheldige virkninger for Trollfjord kraft, samt ødelegge for fremtidige næringsinteresser. Selvsagt ønsker jeg at man skal ta vare på sårbar natur, men dette prosjektet vil jeg advare sterkt mot, sier Freiberg.