Flere dyrere boliger i Vesterålen har vært ledig på boligmarkedet i mange måneder, uten å bli solgt. For våre eksempler er prisantydningene på to eneboliger på Sortland mellom 5,7 og 5,9 millioner kroner.

Boligene har ligget ute til salgs i mellom seks og ni måneder. Det er både nyere eneboliger og velholdte villaer som fortsatt er til salgs.

Nye, store og dyre

En av selgerne frister med en ganske ny enebolig med to utleieenheter og dobbel garasje. Ved kjøp av denne eiendommen er det også gode muligheter for inntekter fra utleieenhet. Selv med flott utsikt står boligen på Sortland fortsatt usolgt.

En annen selger på Sortland omtaler eiendommen som en stor, påkostet og velholdt villa. Den har også garasje og godkjent utleieleilighet som kan gi gode inntekter. Denne boligen står også fortsatt usolgt.

Det er nok også andre årsaker enn pris som er årsaken til at enkelte dyrere boliger ikke selger, ettersom det normalt ikke bare er prisen i seg selv som spiller inn. Dersom boligene er attraktive nok, vil de trolig også bli solgt i et normalt tempo.

Megler Per Elvenes. Foto: Gunhild Forselv

Finansielle restriksjoner

Det trege slaget av disse dyrere boligene er en indikator på at potensielle boligkjøpere ikke har nok penger i banken. Kjøperne er derfor i hovedsak avhengige av finansiering fra banken eller andre finansieringsinstitusjoner.

Det som gjør at det fortsatt er vanskelig å selge spesielt dyre boliger, er Finanstilsynets krav om mellom 15 og 20 prosent egenkapital ved boligkjøp. Det betyr at man maksimalt kan låne 80 til 85 prosent av kjøpesummen, inklusive omkostninger. Når man da skal kjøpe en bolig til nesten seks millioner, betyr det en betydelig egenkapital, rundt en million kroner pluss, som ikke alle kan stille med. Slik vil det også være en stund til, men man kan håpe på at restriksjonene oppmykes til sommeren, sier eiendomsmegler Per Elvenes hos DNB Eiendom Sortland i en kommentar til Vesterålen Online.

Krav om egenkapital

Elvenes opplyser at det for unge boligkjøpere er stilt et krav om minst 15 prosent egenkapital, før bankene kan gi de resterende 85 prosentene av finansieringen som lån. For boligkjøpere i alderen 50 pluss, avkreves det inntil 20 prosent egenkapital.

– Det er dette som gjør det vanskelig å få solgt dyrere boliger, fordi de fleste potensielle kjøpere i området ikke har klart å opparbeide seg den nødvendige egenkapitalen. Finanstilsynets restriktive holdning har for øvrig bremset opp et boligmarked som for vårt område hadde en normal prisutvikling. Det er synd, fordi potensielle boligkjøpere i vårt distrikt må fortsette å spare penger til mer egenkapital før de kan kjøpe ny bolig. Andre må trolig vente til de strenge restriksjonene til Finanstilsynet blir endret eller opphevet, sier Per Elvenes i DNB Eiendom Sortland.

De siste innstramningene ble gjort for å dempe prisstigningen i Oslo og andre større byer. Det har hatt sin effekt, men rammer nok også andre markeder utenfor byene, ifølge DNB Eiendom Sortland.

Selvforsterkende

Eiendomsmekleren på Sortland opplyser at de finansielle restriksjonene også har en selvforsterkende effekt for den som skal kjøpe.

Mange boligselgere er ofte også avhengige av å selge egen bolig før de kan kjøpe ny. Når salget av egen bolig går tregt, er det færre som tør å satse på å kjøpe ny bolig – selv om de kan ha økonomi til det og ligger innenfor finansieringskravene som stilles til bankenes kunder.

– Vi opplever alltid at markedet i lille Vesterålen svinger. Akkurat nå er det en god opptur der jeg ikke kan huske at vi har solgt så mange boliger i en januarmåned noen gang de siste ti årene. Det meste er solgt til gode priser og normale budrunder, sier daglig leder Ole T. Albrigtsen i DNB Eiendom Sortland i en kommentar til Vesterålen Online.