Stortingsrepresentant Eirik Sivertsen (Ap) reagerer på at NH90-helikoptrene fremdeles ikke er i bruk hos Kystvakta - og at Forsvarssjefen nå sier at de aldri bør bli tatt i bruk.

– Nei, det er ikke en holdbar situasjon. Situasjonen de siste tre årene, etter at lynx-helikoptret ble tatt ut, viser at Kystvaktas kapasitet blir sterkt begrensa. Jeg har merka meg at de mener man ikke har mulighet til å gjøre det man er satt til, uten helikoptre, sier Sivertsen.

Forsvarssjefen skriver i sitt notat at han mener fregattvesenet skal prioriteres.

De bør heller brukes til Marinens fregatter, mener han: «Kystvakten er en viktig og fleksibel kapasitet i de lavere deler av konfliktspekteret, og en vesentlig bidragsyter til daglig tilstedeværelse i Norges maritime ansvarsområder. Holdt opp mot betydningen av at fregattvåpenet med sine oppgaver fungerer etter forutsetningen i krise og krig er det likevel Forsvarsjefens vurdering at fregattene skal gis prioritet.»

Viktige oppgaver

Sivertsen mener det er kritisk at man får helikopterkapasitet for Kystvakta også.

– For meg er dette ganske enkelt. Kystvakta må få tilstrekkelige ressurser til å passe på de store økonomiske verdiene Norge har, og blant annet drive fiskerioppsyn. Det er ikke så viktig for meg hvor de helikoptrene kommer fra, men det er viktig at de er tilpassa de operative forholdene Kystvakta opererer i. Du må ha helikopter som tåler forholdene, for eksempel klimatisk. Hvorvidt du kjøper eller leaser, spiller ingen rolle. Jeg tror det er viktig å ha kontroll over drift og vedlikehold i Norge, men om noen mener de har en bedre løsning, er vi åpne for å diskutere det.

Sivertsen mener to ting må på plass: a) midlertidig helikopterløsning nå, og b) bærekraftig, langsiktig løsning som sikrer at Kystvakta kan drive beredskap, fiskeriovervåkning osv. Han er ikke enig med Forsvarssjefen i at Kystvakta kan prioriteres bort.

– I utgangspunktet er det Kystvakta som trenger helikoptre, Stortinget har sagt det er lurt å bruke ressurser på. Forsvarssjefen sa før helga at han skulle sette seg inn i saken, og finne en løsning. Jeg skal forsikre meg om at han gjør det, og at regjeringa har nok oppmerksomhet på saken, enten det blir via f. eks. forslag eller spørretimespørsmål.

Krever umiddelbar løsning

Sivertsen mener det ikke kan drøye å finne en løsning.

– I fjor på denne tida, sa Forsvaret til oss gjennom blant annet. NRK, at i løpet av første halvdel av 2017 regna man med å ha helikoptrene operative. Det har gått ett år, og nå sier man at det lar seg ikke gjøre, forsvarssjefen sier man skal prioritere fregattene. Man må umiddelbart få på plass en midlertidig løsning, som får økt kapasiteten til Kystvakta, slik at de får utført sitt arbeid. Det har gått tre år hvor de er uten, det er ikke holdbart, sier han.

– Det burde vel være i regjeringas interesse å sikre overvåkningskapasiteten til Kystvakta, med tanke på blant annet fiskerikriminalitet?

– Det er i hvert fall i nasjonens interesse. Så håper jeg at regjeringa også ser det.