Nåværende fylkesleder Marius Meisfjord Jøsevold, meldte i slutten av januar at han ikke stiller til gjenvalg som leder i Nordland SV.

Kan bli leder fra Vesterålen

Nå er det to kandidater til vervet - Hilde Birgitte Rønning fra Rana og Christian Torset fra Sortland.

– Jeg har blitt forespurt av flere lag å stille. Jeg har den bakgrunnen som er nødvendig for å gjøre jobben. Jeg er også veldig interessert i politikk og organisasjonsarbeid, så det var ikke så veldig vanskelig å bestemme meg, sier han.

– Det er klart det er hyggelig at folk har tillit. Selvfølgelig er det. Det er snakk om lag fra hele fylket, sier Torset, som understreker at uansett om han eller Rønning ender med vervet, tror han det vil føre til gode resultater for fylkeslaget.

– Jeg engasjerer meg ikke for verv eller posisjoner, jeg engasjerer meg for resultater.

Fylkeslaget har hatt ledere fra Vesterålen tidligere, men det begynner å bli en stund siden. Jøsevold, nåværende leder, er opprinnelig fra Leirfjord i Helgeland, men har bodd på Nesna i rundt tjue år.

Valgkamp og lokalvalg

Noe av det viktigste for en ny leder, blir å sette organisasjonen i stand til å drive valgkamp i forbindelse med lokalvalget til neste år.

– Jeg tror alle ledere som tar over, ønsker å fokusere både på organisasjon og politikk. Det er to områder som smelter sammen i partiene. Det handler om å engasjere og motivere, og utvide engasjementet til organisasjonen. Og å utvikle god, tjenlig politikk, til det beste for innbyggerne.

I Torsets egen kommune, Sortland, er SV blant de minste partiene i kommunepolitikken, med kun én representant.

– Jeg kan ikke uttale meg på vegne av Sortland SV, men på generell basis, kan jeg si at jeg syns at én representant er for lite. SV har større potensiale, og vi må jobbe for å nå det.

Mellom to stoler?

– SV gjorde et godt valg i fjor, men har kanskje havna litt mellom to stoler? Har dere vært synlige nok på store saker, som Andøya flystasjon?

– Jeg var først ute i Nordland på å kommentere Andøya. Jeg var også ute og sa at nedlegging av kystvaktbasen er helt uakseptabelt. SV har fulgt det opp, kontinuerlig, siden det. Så er det det kommunikasjonsmessige. Vi sendte ikke toppene i partiet til Andøya, gang på gang. Vi lova ikke å snu saken, vi sa vi skulle gjøre så godt vi kunne, sier Torset, som en mulig forklaring på hvorfor Sp har fått større eierskap til saken.

– Ellers syns jeg at Nordlandpolitikerne har vært dyktige. Fylkesråden for næring, Mona Lill Fagerås, reiste rundt over hele fylket og ble godt mottatt av næringslivet i ulike sektorer. Nå sitter hun på Stortinget. Nå er Åse Refsnes fylkesråd for oss, for kultur, miljø, folkehelse. Hun skal legge fram nye planer både for kultur og idrett, sier han.

Årsmøtet i Nordland SV avholdes senere i år.